Când suni la 112 se trimite automat și localizarea ta exactă

Sistemul care trimite localizarea ta exactă la 112 se numește AML (Advanced Mobile Location) și a fost implementat în România la începutul acestei luni, după mai bine de 5 luni de testare și de discuții pe care autoritățile le-au avut cu reprezentanți Google și Apple, dar și cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Trimiterea localizării exacte pentru apelurile efectuate la 112 nu necesită nicio opțiune activată în mod special, dar trebuie să știi despre ea următoarele lucruri:

  • funcționează doar pe dispozitivele care au introdusă o cartelă SIM pe care au o opțiune activă. Probabil cele fără opțiune activă nu funcționează pentru că nu pot trimite SMS către 112 cu datele localizării;
  • funcția AML nu poate transmite date către 112 nici în cazul în care bateria telefonului este sub 10% sau pe telefon este activat AirPlane Mode.
  • dispozitivele cu Android trebuie să aibă versiunea 4.0 a softului sau una mai nouă (cred că toate device-urile cu Android care mai funcționează azi au o versiune mai nouă) și trebuie neapărat să aibă serviciile Google Play instalate. Asta înseamnă că smartphone-urile Huawei care vin fără suita Google Play nu beneficiază de această opțiune (cel puțin momentan).
  • dispozitivele Apple trebuie să aibă cel puțin iOS 13.4 (adică cea mai recentă versiune de soft). Deși funcția a fost activă în alte țări și pe versiuni mai vechi de soft, cred că abia în varianta 13.4 au introdus și date specifice pentru a avea funcția AML și în România. Așadar, dacă ai un iPhone, îți recomand să faci update cât mai rapid la cea mai recentă versiune de soft.
  • pentru dispozitivele cu Android funcția AML este activă și pentru numărul de telefon 113, la care pot trimite SMS-uri persoanele cu deficiențe de auz și vorbire. Practic, persoanele care vor trimite SMS la numărul de urgență 113 vor trimite automat și localizarea lor exactă, dacă SMS-ul vine de pe un dispozitiv cu Android.
  • funcția AML nu consumă din bateria telefonului tău în timpul utilizării obișnuite și se activează doar în timpul apelului la 112 sau a unui SMS la 113. Altfel, ea stă închisă și nu află date despre tine sau localizarea ta.
  • acuratețea informațiilor transmise este de ordinul metrilor / zecilor de metri, deci le va fi ușor echipajelor de urgență să identifice locul din care a fost făcut apelul.

Cu toate astea, trebuie notat și faptul că un raport al Asociaţiei Europene a Numărului de Urgență 112 făcut la nivelul anului 2019 arată că rata de succes pentru AML este de 65%. Totuși, e mai bine decât deloc și cu siguranță ar fi fost util în cazul Caracal sau în alte situații asemănătoare.

Comunicatul oficial emis de STS pe tema asta poate fi citit aici. Totodată, sper să nu aveți niciodată nevoie de serviciile 112 sau AML.

2 Comments

  1. Alex 3 aprilie 2020
    • Cristian Florea 3 aprilie 2020

Leave a Reply