16 ani de Facebook, azi 🎉

Astăzi se împlinesc 16 ani de când a fost lansat Facebook. Eu am cont pe rețea de vreo 11 ani, timp în care am prins toate schimbările și am încercat să fiu la curent cu toate noutățile.

Facebook este, în continuare, rețeaua socială din România cu cel mai mare număr de utilizatori. Sunt peste 11 milioane de conturi românești în Facebook, atât de bine a prins la publicul de-aici.

Pentru mine, Facebook a fost prima rețea socială în care m-am înregistrat folosind numele și prenumele. Dacă până atunci foloseam un pseudonim peste tot pe unde activam, Facebook a venit cu schimbarea asta majoră a felului în care folosesc rețelele sociale. Și cred că nu sunt singurul care și-a lăsat, pentru prima dată, numele real pe internet, în momentul în care și-a făcut cont de Facebook.

Iar dacă mă uit la motivul pentru care mi-am făcut Facebook, el e destul de simplu: prietenii mei erau acolo și voiam să socializez cu ei.

Celelate rețele sociale joacă astăzi alte cărți pentru a-și atrage utilizatorii, pentru că asta cu prietenia și-a asumat-o Facebook cu mult timp în urmă și nu mai merge. Spre exemplu, pe Instagram stai pentru content vizual fain. Pe TikTok pentru entartainment. Pe LinkedIn pentru conținut scris de profesioniști. Și așa mai departe.

În ceea ce privește traseul meu în social media, Facebook a fost rețeaua care a determinat o schimbare majoră a felului în care fac lucrurile online. Pentru că până la Facebook blogul meu era citit în mare parte de către oameni care își salvau în Bookmarks adresa și intrau ei din când în când ca să vadă dacă am mai scris ceva. Sau aveau un cititor de Feed-uri (cum e Feedly acum) și intrau acolo ca să fie la curent cu noutățile.

Ei bine, odată cu creșterea Facebook în România, felul în care consumă românii bloguri s-a schimbat, pentru că au început să-și folosească timpul pentru a da scroll în Feed, în loc să-l folosească pentru a intra pe site-urile și blogurile salvate în Bookmarks. Așa că a trebuit să-mi schimb strategia: din a aștepta să mă găsească oamenii pe mine și să acceseze blogul, am făcut trecerea la a încerca să apar în Feed-urile lor pentru a mă descoperi și a le arăta că am scris ceva pe blog.

Acum, la 16 ani de Facebook și la 11 ani de când sunt eu prezent pe platformă, simt mai mult ca oricând că publicul cu care vreau eu să discut începe ușor-ușor să nu mai fie atât de activ pe rețea. Și e cumva normal, pentru că standardele fiecăruia dintre noi s-au schimbat în timp, iar activitatea de pe Facebook nu ne mai satisface nevoile, de cele mai multe ori.

Așa că începem să migrăm către alte platforme. Iar dacă ar fi să mă gândesc la platforma potrivită în care să-mi mut activitatea scriitoricească, prima care îmi vine în minte este LinkedIn. Mă regăsesc cel mai ușor în conținutul de acolo și cred că va fi the next big thing pentru cei care scriu conținut util sau pentru cei care vor să intre în contact cu profesioniști. Nu poți pune poze din vacanță pe LinkedIn, dar avem Instagram pentru asta.

La mulți ani, Facebook, dar ești cam bătrân. Cel puțin pentru mine. 😁

No Responses

Leave a Reply