19 lucruri pe care le-am învăţat până la 19 ani

Nu mă consider un om trecut prin viaţă, sau cu vreo experienţă vastă în vreun domeniu. Nu mă consider nici unul de la care ai putea avea prea multe de învăţat, pentru că nu am realizat foarte multe până la vârsta asta, dar, cu toate astea, cred că aş putea face o listă cu lucrurile pe care le-am învăţat până la 19 ani. Primul motiv ar fi că poate mai reţine cineva câte ceva de-aici, iar al doilea, dacă-mi permiteţi, for the record, adică peste vreo 5 ani, dacă o să citesc articolul ăsta, să văd cam ce-aş mai putea adăuga.

1. Dacă vrei să faci ceva, trebuie să munceşti singur. Nimeni nu o să muncească pentru tine, n-o să înveţe pentru tine, sau n-o să fie inteligent în locul tău.

2. Eşti pasionat de ceva? Arată asta! În liceu am fost cunoscut drept „tipul cu blogul”. Nu era nevoie să fac chestia asta foarte bine, ci doar să fiu atât de pasionat de domeniul ăsta, încât să ştie toată lumea că-mi place.

3. Niciodată nu o să poţi cunoaşte totul într-un anumit domeniu, dar poţi măcar să încerci. În clasa a VIII-a îmi plăcea să mă numesc un fel de Guru HTML. Ştiam aproape tot limbajul HTML la ora aia. Mai mult decât toţi colegii mei. Apoi mi-am dat seama că există şi alte limbaje care, folosite alături de HTML, fac un site să fie frumos. Mi-am dat seama că n-am cum să ştiu tot şi că n-am cum să fiu „guru”, dar că pot învăţa cât mai multe dacă asta vreau.

4. Nimic nu ţi se cuvinte, totul se câştigă. De multe ori am considerat că am fost nedreptăţit în unele privinţe, doar pentru că aveam eu impresia că anumite lucruri mi s-ar fi potrivit mai bine mie, decât altuia. Mi-am dat seama destul de târziu că, de fapt, nimic nu mi se cuvine şi că dacă într-adevăr vreau ceva, trebuie să-l câştig de unul singur.

if you want to be happy be5. Nu aştepta fericirea să vină, caut-o! Învaţă să apreciezi lucrurile mărunte din viaţa ta şi, aşa cum zicea Tolstoy, „If you want to be happy, be.”

6. Încearcă întotdeauna să faci ceea ce-ţi place. Iar dacă o să faci ceva ce nu-ţi place, o să faci acel lucru pentru că într-adevăr trebuie, nu pentru că era mai uşor de făcut.

7. Învaţă să-ţi stabileşti priorităţile. În clasa a XI-a m-am lăsat de atletism pentru că mi-am dat seama că nu-l pot face în paralel cu şcoala. Nu puteam să fiu un sportiv bun şi să merg la un liceu din care trebuie să ies un om educat. Puteam să continui cu atletismul şi să muncesc la şcoală doar cât să am medii peste 5, dar nu ăsta era scopul meu în viaţă. Acum nu regret că am renunţat la sport, deşi uneori mi-e dor, pentru că-mi dau seama că-l pot face oricând am timp.

8. Fiecare greşeală pe care-o faci, te duce cu un pas mai aproape de succes, ideea e să nu renunţi niciodată. Blogul ăsta început dintr-o joacă, pe vremea în care eram un analfabet, iar ideile care-mi treceau prin cap erau numai bazaconii. Faptul că am fost dispus să învăţ pentru a-l perfecţiona e tot ceea ce contează, chiar dacă am peste 300 de articole scrise cu o grămadă de greşeli gramaticale.

9. Nu contează cât de bine te descurci într-un anumit domeniu, că întotdeauna va exista cineva care va încerca să te descurajeze. Profesorul meu de educaţie fizică din generală îmi zicea mereu că eu nu-s făcut pentru sport şi că ar fi mai bine să renunţ, asta deşi aveam destule rezultate notabile la nivel judeţean şi câteva participări la naţională. Nu m-am lăsat afectat de ce-a zis el, iar asta a fost una dintre cele mai bune decizii din viaţa mea.

10. Se spune că viaţa este reprezentată în proporţie de 10% de ceea ce ţi se întâmplă şi în proporţie de 90% de modul în care reacţionezi la ceea ce ţi se întâmplă. O atitudine negativă nu-ţi va face cinste niciodată. Dacă poţi avea o zi bună, indiferent de ceea ce ţi se întâmplă, de ce să n-o ai?

11. Dacă îţi începi fiecare zi într-o manieră pozitivă, vei rămâne motivat toată ziua. Testez asta de vreun an de zile şi n-a dat niciodată greş.

12. Învaţă să accepţi criticile. Mai ales pe cele argumentate. Oricât de perfecţionist ai fi, de cele mai multe ori te vei vedea ca un om care face totul ok. Dacă cineva te critică, nu te supăra pe el. Mulţumeşte-i şi încearcă să-ţi dai seama dacă schimbarea pe care el ţi-o cere îţi va fi benefică.

13. Niciodată nu poţi fi sigur că ceea ce urmează să faci îţi va reuşi, dar întotdeauna te poţi baza pe faptul că dacă nu încerci, sigur nu vei reuşi. Pe asta am învăţat-o în dăţile în care am aşteptat momentul oportun ca să fac un pas, ca apoi să-mi dau seama că nu există un moment mai oportun decât ăla în care iei o decizie.

14. Drumul către o reuşită nu poate fi niciodată uşor. Dacă ar fi fost uşor, toată lumea ar fi făcut asta.

15. Tratează problemele cu calm. Nervii te fac să iei decizii pe care o să le regreţi după.

16. Nu trebuie să dai întotdeauna explicaţii detaliate pentru ceea ce faci. Dacă cineva nu înţelege acţiunile pe care le desfăşori, probabil nici nu merită să le înţeleagă.

17. Învaţă să nu-ţi pese de cei din jur decât în condiţiile în care ceea ce spun ei te ajută să te dezvolţi.

18. Nu o să poţi face niciodată tot ceea ce-ţi propui, dar măcar chestiile pe care ai ales să le faci, încearcă să le faci ca lumea. De-aia de multe ori am preferat să ies la alergat, în loc să mă dau pe skate.

19. Întotdeauna vei fi aplaudat şi apreciat dacă o să ajungi primul într-un anumit domeniu, apoi înjurat mai mult decât oricine dacă o să cobori pe locul doi. Uneori e mai greu să te menţii sus, decât să ajungi până acolo.

27 Comments

 1. Liviu 21 iulie 2012
  • Cristian Florea 21 iulie 2012
 2. alleoancea 21 iulie 2012
  • Cristian Florea 21 iulie 2012
 3. Neydamn 21 iulie 2012
  • Cristian Florea 21 iulie 2012
 4. laura 22 iulie 2012
  • Cristian Florea 22 iulie 2012
  • Vlad Florin 22 iulie 2012
 5. Valentina 22 iulie 2012
  • Cristian Florea 22 iulie 2012
 6. Serban Stanescu 23 iulie 2012
  • Cristian Florea 23 iulie 2012
 7. Livia 23 iulie 2012
  • Cristian Florea 24 iulie 2012
 8. timeea 10 august 2012
  • Cristian Florea 12 august 2012
 9. Paul Melinte 23 noiembrie 2012
  • Cristian Florea 23 noiembrie 2012
 10. Rares Cojocaru 4 martie 2013
 11. Rares Cojocaru 6 martie 2013
 12. Rica Mihai 6 iunie 2014
  • Cristian Florea 6 iunie 2014
 13. Pishky 6 iunie 2014
  • Cristian Florea 7 iunie 2014

Leave a Reply