Luni, pe 6 august, vreau să alerg 46 de kilometri
5 motive pentru care nu dă nimeni click pe link-urile pe care le pui pe Facebook
Nu mă consider un om trecut prin viaţă, sau cu vreo experienţă vastă în vreun domeniu. Nu mă consider nici unul de la care ai putea avea prea multe de învăţat, pentru că nu am realizat foarte multe până la vârsta asta, dar, cu toate astea, cred că aş putea face o listă cu lucrurile pe care le-am învăţat până la 19 ani. Primul motiv ar fi că poate mai reţine cineva câte ceva de-aici, iar al doilea, dacă-mi permiteţi, for the record, adică peste vreo 5 ani, dacă o să citesc articolul ăsta, să văd cam ce-aş mai putea adăuga.
1. Dacă vrei să faci ceva, trebuie să munceşti singur. Nimeni nu o să muncească pentru tine, n-o să înveţe pentru tine, sau n-o să fie inteligent în locul tău.
2. Eşti pasionat de ceva? Arată asta! În liceu am fost cunoscut drept „tipul cu blogul”. Nu era nevoie să fac chestia asta foarte bine, ci doar să fiu atât de pasionat de domeniul ăsta, încât să ştie toată lumea că-mi place.
3. Niciodată nu o să poţi cunoaşte totul într-un anumit domeniu, dar poţi măcar să încerci. În clasa a VIII-a îmi plăcea să mă numesc un fel de Guru HTML. Ştiam aproape tot limbajul HTML la ora aia. Mai mult decât toţi colegii mei. Apoi mi-am dat seama că există şi alte limbaje care, folosite alături de HTML, fac un site să fie frumos. Mi-am dat seama că n-am cum să ştiu tot şi că n-am cum să fiu „guru”, dar că pot învăţa cât mai multe dacă asta vreau.
4. Nimic nu ţi se cuvinte, totul se câştigă. De multe ori am considerat că am fost nedreptăţit în unele privinţe, doar pentru că aveam eu impresia că anumite lucruri mi s-ar fi potrivit mai bine mie, decât altuia. Mi-am dat seama destul de târziu că, de fapt, nimic nu mi se cuvine şi că dacă într-adevăr vreau ceva, trebuie să-l câştig de unul singur.
5. Nu aştepta fericirea să vină, caut-o! Învaţă să apreciezi lucrurile mărunte din viaţa ta şi, aşa cum zicea Tolstoy, „If you want to be happy, be.”
6. Încearcă întotdeauna să faci ceea ce-ţi place. Iar dacă o să faci ceva ce nu-ţi place, o să faci acel lucru pentru că într-adevăr trebuie, nu pentru că era mai uşor de făcut.
7. Învaţă să-ţi stabileşti priorităţile. În clasa a XI-a m-am lăsat de atletism pentru că mi-am dat seama că nu-l pot face în paralel cu şcoala. Nu puteam să fiu un sportiv bun şi să merg la un liceu din care trebuie să ies un om educat. Puteam să continui cu atletismul şi să muncesc la şcoală doar cât să am medii peste 5, dar nu ăsta era scopul meu în viaţă. Acum nu regret că am renunţat la sport, deşi uneori mi-e dor, pentru că-mi dau seama că-l pot face oricând am timp.
8. Fiecare greşeală pe care-o faci, te duce cu un pas mai aproape de succes, ideea e să nu renunţi niciodată. Blogul ăsta început dintr-o joacă, pe vremea în care eram un analfabet, iar ideile care-mi treceau prin cap erau numai bazaconii. Faptul că am fost dispus să învăţ pentru a-l perfecţiona e tot ceea ce contează, chiar dacă am peste 300 de articole scrise cu o grămadă de greşeli gramaticale.
9. Nu contează cât de bine te descurci într-un anumit domeniu, că întotdeauna va exista cineva care va încerca să te descurajeze. Profesorul meu de educaţie fizică din generală îmi zicea mereu că eu nu-s făcut pentru sport şi că ar fi mai bine să renunţ, asta deşi aveam destule rezultate notabile la nivel judeţean şi câteva participări la naţională. Nu m-am lăsat afectat de ce-a zis el, iar asta a fost una dintre cele mai bune decizii din viaţa mea.
10. Se spune că viaţa este reprezentată în proporţie de 10% de ceea ce ţi se întâmplă şi în proporţie de 90% de modul în care reacţionezi la ceea ce ţi se întâmplă. O atitudine negativă nu-ţi va face cinste niciodată. Dacă poţi avea o zi bună, indiferent de ceea ce ţi se întâmplă, de ce să n-o ai?
11. Dacă îţi începi fiecare zi într-o manieră pozitivă, vei rămâne motivat toată ziua. Testez asta de vreun an de zile şi n-a dat niciodată greş.
12. Învaţă să accepţi criticile. Mai ales pe cele argumentate. Oricât de perfecţionist ai fi, de cele mai multe ori te vei vedea ca un om care face totul ok. Dacă cineva te critică, nu te supăra pe el. Mulţumeşte-i şi încearcă să-ţi dai seama dacă schimbarea pe care el ţi-o cere îţi va fi benefică.
13. Niciodată nu poţi fi sigur că ceea ce urmează să faci îţi va reuşi, dar întotdeauna te poţi baza pe faptul că dacă nu încerci, sigur nu vei reuşi. Pe asta am învăţat-o în dăţile în care am aşteptat momentul oportun ca să fac un pas, ca apoi să-mi dau seama că nu există un moment mai oportun decât ăla în care iei o decizie.
14. Drumul către o reuşită nu poate fi niciodată uşor. Dacă ar fi fost uşor, toată lumea ar fi făcut asta.
15. Tratează problemele cu calm. Nervii te fac să iei decizii pe care o să le regreţi după.
16. Nu trebuie să dai întotdeauna explicaţii detaliate pentru ceea ce faci. Dacă cineva nu înţelege acţiunile pe care le desfăşori, probabil nici nu merită să le înţeleagă.
17. Învaţă să nu-ţi pese de cei din jur decât în condiţiile în care ceea ce spun ei te ajută să te dezvolţi.
18. Nu o să poţi face niciodată tot ceea ce-ţi propui, dar măcar chestiile pe care ai ales să le faci, încearcă să le faci ca lumea. De-aia de multe ori am preferat să ies la alergat, în loc să mă dau pe skate.
19. Întotdeauna vei fi aplaudat şi apreciat dacă o să ajungi primul într-un anumit domeniu, apoi înjurat mai mult decât oricine dacă o să cobori pe locul doi. Uneori e mai greu să te menţii sus, decât să ajungi până acolo.
36 Comments
frumos domnule, frumos. respect si admiratie.
Mulţumesc!
Drăguț post :) Sunt întru totul de acord cu tine.
Că tot veni vorba… 75 de likeuri pe facebook! Oh man, that’s a big deal!!
Mulţumesc mult! Mă bucur că-ţi place. :D Şi da, 75 de like-uri. Am rămas şi eu uimit.
Bravo Cristi, felicitări. Mă bucur că te-am întâlnit să știi. Sper să ne mai întâlnim și sper că nu fugitiv. Multe succesuri în viață și fie ca tot ce îți propui să reușești!
Mulţumesc mult! Poate ne întâlnim iar la Tg. Mureş, cine ştie? Ultima ta petrecere ca burlac ar fi bine să fie printre oameni de online. :D
al 20-lea lucru învăţat până acum: Tolstoi în limba română se scrie cu „i”, nu cu „y”. :) Vlad Florin de mai sus în loc, dacă tot se leagă de Tolstoi, te putea învăţa asta în loc să îţi dea lecţii cum e cu scrisul citatelor în engleză. :)
altfel, mă bucur că nu treci prin viaţă ca şi gâsca prin apă. bravo!
Da, mi s-a mai atras atenţia în legătură cu Tolstoi, trebuie să recunosc, dar l-am scris aşa pentru că am dat şi citatul în limba engleză. Şi am vrut ca numele să fie în limba în care am scris şi citatul.
Dar mulţumesc pentru că mi-ai zis!
Stiu ca se scrie cu „i” in romana, dar i-am scris numele original in rusa, in care se scrie cu „y”. Mi se pare deranjant sa „traduci” un nume, cum pocesc vorbitorii de engleza numele oricaror alte popoare.
Dai dovada de respect,ambitie,incredere si maturitate.Putin copiii de aceasta varsta(caci suntem incontinuare copiii) au capacitatea de a intelege ceea ce uneori nici macar un adult nu o poate face! Felicitari, Cristi!
Mulţumesc, Valentina!
Admirabil!
Sincere felicitări!
Pot confirma fiecare punct în parte, le-am învăţat şi eu pe pielea mea. Pe unele însă, ceva mai târziu…
Mă bucur că am ajuns să citesc asta!
Mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Dacă eu am simţit pe pielea mea unele lucruri la o vârstă mai fragedă aş putea spune că sunt un norocos, nu? Chiar dacă au fost perioade grele, faptul că am avut ce învăţa din unele lucruri mă fac să mă cred norocos, nu ghinionist.
Frumos post! :)
Mulţumesc mult! Mă bucur că-ţi place. :)
Si eu am luat decizia de a ma lasa de atletism ,din dorinta de a fi in viata o persoana „cu scaun la cap” si nu-mi pare rau deloc , doar cateodata imi curg lacrimile cand imi amintesc de cursele alergate .
Bravo pt. gandurile scrise .
Mă bucur că mai sunt persoane care îmi împărtăşesc trwirile. Mulţumesc pentru că ai trecut pe-aici!
Salut,
Singurul lucru care l-as schimba la aceste articol este titlul. :) Ar fi trebuit sa se numeasca 19 lucruri MARI , VITALE , EXTRAORDINARE, etc ( orice alt termen de genul asta doresti tu) pe care le-am invatat pana la 19, lucruri pe care ,din pacate, unii nu le invata niciodata. Felicitari! Mi-a placut.
Mulţumesc mult pentru cuvintele frumoase. Cât despre titlu, mie nu mi se par atât de extraordinare, ci mă simt un norocos pentru că am avut ocazia să le învăţ.
Da, ai de ce sa fii mandru de el.. :)
Rezonez profund cu 1, 10 si 11 .
Articolul tău despre asta unde este? :))
L-am scris din weekend, dar am zis sa astept mijlocul saptamanii sa-l postez :)
Foarte tare articolul. felicitari!
Iacă-tă că m-ai pus pe gânduri… și cred că e de bine ! Foarte bine spus!
Mulţumesc!
Foarte fain! Ești un exemplu pentru cei de vârsta ta și mai mici, cât și pentru alții mai vârstnici.
Mulţumesc mult!