3 lucruri pe care le-am învăţat de la cei 5000 de prieteni de pe Facebook

facebookAm zis de nenumărate ori că muncesc să strâng 5000 de prieteni pe Facebook pentru a mă putea adresa unui public mai mare.

Mi se pare foarte important ca fiecare blogger să fie prezent şi în Social Media şi, pe lângă faptul că apare acolo, e important să fie şi activ. Iar dacă tot e activ, cred că nu strică nişte oameni în plus care să reacţioneze la ceea ce scrie el.

În vreun an de zile am trimis friend request-uri cui apucam şi am acceptat toate prieteniile care mi s-au cerut. După ce am atins pragul de 5000 de prieteni, mi-am dat seama că metoda mea nu a fost una prea inteligentă. Iar acum explicaţia:

1. Nu e important numărul, ci engagement-ul

Până la urmă tu te adresezi unor oameni, nu unor maşini. Dacă vrei să primeşti reacţii, trebuie ca pe oamenii ăia să-i intereseze ce scrii tu. 5000 de prieteni sunt mai mult decât ok, dar trebuie ca ei să fie interesaţi de ceea ce faci tu acolo, altfel îi ai degeaba.

Nu ştiu cum ar putea fi interesată de blogul meu o tipă pe nume Ingerash Dragalash. Iar prietene de genul ăsta aveam o grămadă pe Facebook.

De-aici am tras concluzia că important e să ai oameni care să reacţioneze la ce scrii, nu oameni care să crească numărul de prieteni şi-atât. 2000 de prieteni interesaţi de ceea ce scrii sunt mai buni decât 5000 de prieteni care stau pe Facebook doar ca să se joace.

2. Ar fi bine să-ţi cunoşti prietenii

Nu neapărat personal, pentru că-i imposibil să te întâlneşti cu toţi, dar ar fi bine ca măcar să ştii ce pasiuni şi interese au. Dacă-ţi cunoşti audienţa vei putea formula mesajele în aşa fel încât să li se pară din ce în ce mai interesante.

Spre exemplu, eu sunt conştient de faptul că nu am prea mulţi bloggeri printre acei 4187 de prieteni de acum şi sunt conştient şi de faptul că, scriind uneori şi despre blogging şi Facebook, ar fi bine să am şi astfel de oameni în listă, dar lucrez la asta.

3. Nu vrei ca prietenii tăi să fie nişte roboţi, dar încearcă să nu fii nici tu unul

Am avut, trebuie să recunosc, perioade în care eram atât de încântat de faptul că prietenii mei reacţionează la ceea ce scriu, încât nu prea mă mai interesa ce scriu ei. Altfel spus, publicam tot felul de update-uri şi-atât, fără să mă implic mai mult. Nu-mi doream să am prieteni cu o atitudine din asta, dar fix aşa eram eu.

Şi nu, nu e bine. Încearcă să fii pe Facebook prietenul pe care ţi-ai dori să-l ai în listă.

9 Comments

 1. travelgossips 24 octombrie 2012
  • Cristian Florea 24 octombrie 2012
 2. Sergiu Nicola 25 octombrie 2012
  • Cristian Florea 25 octombrie 2012
 3. Ana- 25 octombrie 2012
 4. Miron Alexandru 28 octombrie 2012
  • Cristian Florea 28 octombrie 2012
   • mironal3x 28 octombrie 2012
   • Cristian Florea 28 octombrie 2012

Leave a Reply