De azi, pe două roţi
Existăm și-o să avem bandă! Merităm!
Am zis de nenumărate ori că muncesc să strâng 5000 de prieteni pe Facebook pentru a mă putea adresa unui public mai mare.
Mi se pare foarte important ca fiecare blogger să fie prezent şi în Social Media şi, pe lângă faptul că apare acolo, e important să fie şi activ. Iar dacă tot e activ, cred că nu strică nişte oameni în plus care să reacţioneze la ceea ce scrie el.
În vreun an de zile am trimis friend request-uri cui apucam şi am acceptat toate prieteniile care mi s-au cerut. După ce am atins pragul de 5000 de prieteni, mi-am dat seama că metoda mea nu a fost una prea inteligentă. Iar acum explicaţia:
1. Nu e important numărul, ci engagement-ul
Până la urmă tu te adresezi unor oameni, nu unor maşini. Dacă vrei să primeşti reacţii, trebuie ca pe oamenii ăia să-i intereseze ce scrii tu. 5000 de prieteni sunt mai mult decât ok, dar trebuie ca ei să fie interesaţi de ceea ce faci tu acolo, altfel îi ai degeaba.
Nu ştiu cum ar putea fi interesată de blogul meu o tipă pe nume Ingerash Dragalash. Iar prietene de genul ăsta aveam o grămadă pe Facebook.
De-aici am tras concluzia că important e să ai oameni care să reacţioneze la ce scrii, nu oameni care să crească numărul de prieteni şi-atât. 2000 de prieteni interesaţi de ceea ce scrii sunt mai buni decât 5000 de prieteni care stau pe Facebook doar ca să se joace.
2. Ar fi bine să-ţi cunoşti prietenii
Nu neapărat personal, pentru că-i imposibil să te întâlneşti cu toţi, dar ar fi bine ca măcar să ştii ce pasiuni şi interese au. Dacă-ţi cunoşti audienţa vei putea formula mesajele în aşa fel încât să li se pară din ce în ce mai interesante.
Spre exemplu, eu sunt conştient de faptul că nu am prea mulţi bloggeri printre acei 4187 de prieteni de acum şi sunt conştient şi de faptul că, scriind uneori şi despre blogging şi Facebook, ar fi bine să am şi astfel de oameni în listă, dar lucrez la asta.
3. Nu vrei ca prietenii tăi să fie nişte roboţi, dar încearcă să nu fii nici tu unul
Am avut, trebuie să recunosc, perioade în care eram atât de încântat de faptul că prietenii mei reacţionează la ceea ce scriu, încât nu prea mă mai interesa ce scriu ei. Altfel spus, publicam tot felul de update-uri şi-atât, fără să mă implic mai mult. Nu-mi doream să am prieteni cu o atitudine din asta, dar fix aşa eram eu.
Şi nu, nu e bine. Încearcă să fii pe Facebook prietenul pe care ţi-ai dori să-l ai în listă.
10 Comments
Chiar zilele acestea m-am gandit la acest aspect, la cati prieteni ar fi bine sa ai in lista si sa te citeasca; articolul tau a venit la fix, ca o concluzie.
Mă bucur să aud asta, să ştii. :D
Bună concluzie cu acest articol! Ideea e că e cam greu să îţi selectezi „publicul” pe facebook.
Da, e cam greu, dar poţi măcar să încerci. :D
ai ajuns la 5000 de prieteni pe facebook/? wow! inseamna ca esti foarte citit :)
la 5000 de prieteni cu siguranta ai si nu numar foarte mare de invitatii la jocuri :))
:)) Nu chiar. În momentul în care am primit o invitaţie, am dat block jocului respectiv şi am dat şi pe butonul ăla care zice că persoana care mi-a trimis nu-mi mai poate trimite niciodată invitaţie la alt joc.
Stiu, asa fac si eu, dar apar aplicatii noi in fiecare zi
Da, dar dacă nu le mai permiţi prietenilor să-ţi trimită învitaţii la aplicaţii, nu e asta nicio problemă.