9 lucruri despre vizita la Carpatcement

  1. Cele mai faine selfie-uri se fac atunci când eşti îmbrăcat în echipament de protecţie.

selfie fabrica de ciment de la chiscadaga

  1. Când eşti la cârma unei fabrici de ciment care funcţionează din 1972, îţi cam permiţi să spui din astea fără să dai greş.

 

 
  1. Dacă eşti o fabrică de ciment şi vrei să fii prietenoasă cu mediul, poţi s-o faci. Trebuie doar să gândeşti cum trebuie planul de bătaie. La Carpatcement s-au investit 11,7 mil EUR pentru instalaţii de desprăfuit şi utilaje de ardere a combustibililor alternativi. Odată cu această investiţie, au început să menţină focul arzând anvelope şi alţi combustibili solizi din diverse deşeuri. Au ars aprpximativ 100 mii de tone de anvelope până acum. Iar ograda le era plină de unele care aşteptau să fie şi ele arse.

vizita bloggerilor la fabrica de ciment de la chiscadaga 6

  1. Fabricile de ciment se construiesc strategic. Au nevoie să se găsească în apropiere cât mai multă materie primă şi multă apă. Fabrica de la Chișcădaga (fain nume de localitate :))) e aşezată la 5 km de cariera de calcar, la 3 km de cea de argilă, iar sursa de apă este chiar Mureșul.

  2. În fabrică sunt în jur de 200 de angajaţi, dintre care 60 de femei, dintre care 3 vreo două sau trei se ocupă de părţi grele, ca sudura. Să nu mai spuneţi voi că sunt meserii pe care le pot face doar bărbaţii.

  3. La Carpatcement nu este nimic mai important decât sănătatea şi securitatea la locul de muncă. De-aia timp de 8 ani de zile nu s-a întâmplat niciun accident de serviciu acolo (oricât de mic ar fi el), de-aia au un cabinet medical deschis 24/7, de-aia toţi angajaţii au fost instruiţi să ştie cum să-i acorde primul ajutor colegului în cazul în care păţeşte ceva şi trebuie să-l ţină în viaţă până vin ajutoarele. Şi tot de-aia au o regulă care spune că n-ai voie să parchezi decât cu spatele, pentru că aşa nu se mai creează haos în caz că se întâmplă ceva şi trebuie evacuată zona. Ieşind toţi cu faţa din parcare, se eliberează mai uşor parcarea.

  4. Procesul de fabricare al cimentului arată ca în poza de mai jos. Am lăsat în imagine şi impactul fiecărui proces asupra mediului pentru cazurile în care utilajele nu sunt optimizate aşa cum trebuie.

cum_trebuie_sa_arate_fluxul_tehnologic

Dacă vă uitaţi bine, la un moment dat scrie „Cuptor rotativ” pe poza de mai sus. Ăla m-a impresionat pe mine cel mai mult, pentru că este imens!

Exact! Ţeava aia maro aşezată orizontal este un cuptor, care se şi roteşte, nu doar se încălzeşte. Pe lângă asta, toată căldura pe care o emană în jur este captată şi refolosită în alte zone ale fabricii.

  1. Tot procesul de fabricare al cimentului este pornit, oprit şi supravegheat de la câteva calculatoare de către nişte oameni instruiţi special pentru aşa ceva. Din câte am înţeles, nu există om calificat pentru acest job. Eşti învăţat să-l faci în momentul în care te angajezi. Nu poţi să te duci acolo şi să spui că ştii ce să faci, că n-ai de unde să ştii.
  1. Alte poze în care mi-am exploatat latura artistică.

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: Magazinele PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei, săptămânalul REPLICA.

P.S.: Am mai vizitat Avis 3000, un complex avicol care incubează câte 120.000 de ouă pe săptămână, AquaSara, fabrică de apă şi RecomSID, atelier de confecţii metalice.

Leave a Reply