Se organizează o conferinţă pentru bloggerii pasionaţi de gătit. Accesul e gratuit
Cu cine fac echipă în căutarea ciocolatei belgiene
Ieri am fost la Zilele Biz, unul dintre cele mai importante evenimente de business de la noi din ţară. Zilele Biz înseamnă o săptămână plină de conferinţe ţinute de oameni din toate domeniile. Ieri, spre exemplu, a fost ziua de Inovaţie, unde am avut plăcerea de a asculta ce spun antreprenorii români despre inovaţiile pe care le aduc în companiile pe care le reprezintă.
Am notat câteva idei care mi-au plăcut în mod special:
Lokko – aplicaţie de mobil făcută de cei de la Sameday Courier. E un fel de aplicaţie de taxi, numai că în loc să comanzi un taxi îţi poţi comanda un curier cu ajutorul ei. Poţi vedea în timp real, pe hartă, cât mai are curierul până ajunge la tine la uşă, dar şi cât mai are până când îţi duce pachetul la destinaţie.
Failure is good. :)
Tudor Manea (eMag) zice că la fiecare problemă pe care o au, încearcă să găsească o rezolvare gândindu-se din perspectiva clientului. În 2010, când eMag a greşit nişte preţuri şi a făcut nişte reduceri colosale, aveau două opţiuni:
- să nu trimită produsele. Legea te acoperă în asemenea situaţii. Spune că dacă preţul produsului nu e apropiat de valoarea lui reală, e o greşeală şi poţi să-l păstrezi;
- să le trimită şi să iasă în pierdere.
Au preferat a doua variantă, chiar dacă le-a luat vreun an de zile să acopere paguba.
Inovolt – o aplicaţie destinată în general companiilor, face în aşa fel încât să-ţi arate în timp real care-i consumul de energie electrică al unei clădiri. Îţi arată câtă energie se consumă, dar şi câtă energie se produce (în cazul în care clădirea are panouri solare). Ideea mi se pare foarte tare. E genul de idee care nu mi-ar fi trecut prin minte niciodată şi care, în acelaşi timp, dă impresia că-i uşoară şi ar fi putut-o face oricine.
Iar pentru că orice facem are o amprentă energetică, Paul Olteanu de la Inovolt zicea ieri că un client a reuşit să înţeleagă mai bine ce fac angajatorii lui în funcţie de datele din aplicaţie. Vedea când porneau maşinăriile din firmă, când se opreau, când venea cineva noaptea ca să termine de scris un proiect, ştia câte pauze de cafea iau angajaţii, când vine femeia de serviciu etc. Toate astea dintr-o aplicaţie care măsoară câtă energie consumă sediul în care se află firma. :D
Ştii de King? Sunt cei care au făcut Candy Crush, spre exemplu. Sau Farm Heroes. Sau multe alte jocuri pentru telefon şi Facebook. De la ei mi-a plăcut modul în care îşi tratează programatorii. În compania lor programatorilor nu li se spune ce să facă. Li se arată proiectul şi sunt lăsaţi să-l dezvolte cum vor ei. Asta îi determină să nu mai fie doar nişte oameni care execută nişte comenzi, ci persoane care vin cu idei şi învaţă să gândească dincolo de cod.
Într-adevăr, o asemenea responsabilitate nu poate fi ţinută pe umeri de orice fel de programator, de-aia ei îi caută pe cei mai buni.
Mihai Sfrijan, de la King, a fost întrebat dacă nu-l deranjează faptul că le dezvoltă spiritul antreprenorial angajaţilor, în sensul că aceştia ar putea pleca să-şi deschidă firme proprii de IT, ştiind atât de multe lucruri. Mi-a plăcut răspunsul lui. A zis că şi-ar dori să plece. Dacă se fac mai multe companii de IT cu mentalitatea de la King, industria nu are decât de câştigat, ceea ce #miseparenormal. :))
Revenind la titlu, tot ieri s-a lansat topul companiilor de IT din România în care e cel mai bine să lucrezi. Au fost cuprinse în studiu peste 70 de companii, iar în final s-a făcut un top 20. Primele 5 companii de pe listă sunt: Adobe, Endava, King, Ixia şi Deutsche Bank. Topul extins, alături de metodologie, îl găsiţi în revistă.
Din punctul meu de vedere, ziua inovaţiei a fost una foarte productivă. Am reuşit să plec de-aoclo cu câteva idei noi. Nu ştiu, momentan, unde o să le aplic, dar cu cât cunosc mai multe lucruri din cât mai multe industrii, cu atât o să-mi pot face treaba mai bine aici. Inovaţia nu cred că ţine cont de domeniu.
În încheiere, ar fi de zis că până vineri mai sunt Zilele Biz şi că poţi să-ţi cumperi bilete de-aici. A, iată şi cel mai fain to do list. :))