Cum transformi textul scris pe hârtie în text editabil pe telefon (Android & iOS)
La ce să fii atent când îți cumperi o imprimantă
În ultimii ani am avut plăcerea rar întâlnită de a folosi pe pielea mea vreo 5 mașini de spălat rufe. În primul rând pentru că am locuit în 4 apartamente în ultimii 5 ani, dar și pentru că în apartamentul în care stăm acum s-a stricat masina de spalat la vreo jumătate de an după mutarea noastră (deși era o mașină relativ nouă).
Asta nu mă face neapărat expert în alegerea mașinilor de spălat rufe, dar mi-am dat seama că pe baza experiențelor din ultimii ani pot să fac o listă cu lucrurile la care să fii atent când te hotărăști să-ți schimbi mașina de spălat. Hai să vezi.
1. Dimensiunea și capacitatea
E important să măsori locul în care urmează să stea mașina de spălat, ca să te asiguri că încape. Dar e și mai important să te gândești dacă nu cumva te-ar ajuta să cumperi o mașină de spălat slim, în detrimentul uneia obișnuite, ca să mai câștigi niște spațiu. Totodată, în funcție de cât de mare e familia, ar trebui să te gândești dacă ți-e de-ajuns o mașină de spălat rufe cu capacitatea de 5 – 6 kilograme sau mai bine cauți ceva mai mare. Există și mașini de spălat cu capacitate de până la 14 kilograme. Practic, cu așa ceva înjumătățești timpul de spălare față de o mașină obișnuită.
2. Programele disponibile
Aici am o poveste interesantă. Nu știam, dar am aflat pe pielea mea că există și mașini de spălat rufe la care programul minim de spălat e de o oră și 40 de minute. MINIM. Adică nu ai cum să grăbești lucrurile, orice setare i-ai face. La aceeași mașină, dacă ai ales programul greșit, nu-l poți opri ca să începi unul nou (nici dacă scoți mașina din priză), ci trebuie să aștepți să se termine programul respectiv.
Să vezi ce funny e când bifezi din greșeală spălarea la 90 de grade pentru niște haine obișnuite din bumbac și-ți dai seama de asta la 2 minute după ce a pornit mașina. Știi ce-a trebuit să fac? Să pun programul pe pauză, să scot toate rufele din mașină, chiar dacă erau deja ude, apoi să o las să meargă singură până la finalizarea programului (de o oră și 40 de minute) și abia apoi să reiau activitatea.
Deci da, fii foarte atent la lista de programe disponibile înainte să-ți cumperi o mașină de spălat haine. Deși ai crede că toate mașinile funcționează asemănător și au cam aceleași programe de bază, în realitate nu e chiar așa. De-aia e important și să citești recenziile înainte să decizi ce mașină cumperi, că problemele de genul ăsta nu scapă neobservate de către cei care au cumpărat mașina înaintea ta.
3. Tehnologiile disponibile
Deși n-ai crede că o mașină de spălat rufe poate avea cine știe ce tehnologii în ea, realitatea ne arată că e loc de inovații în orice domeniu. Dacă tot faci o investiție într-o mașină de spălat nouă, poate ar fi bine să arunci o privire și către tehnologiile nou apărute, că poate îți sunt utile. Spre exemplu, conectivitatea mașinii de spălat cu o aplicație mobilă e ceva destul de uzual în zilele noastre. Atât de uzual încât și mașinile de spălat mai ieftine o primesc.
Dar dincolo de asta, poate vrei să aibă și tehnologie de igienizare a tamburului sau a recipientului de detergent. Sau poate vrei să aibă și uscător de rufe, nu doar programe de spălare. Tu decizi. Important e să știi că există tehnologiile alea și să te gândești în perspectivă, să vezi dacă te-ar ajuta în următorii ani sau nu.
4. Nivelul de zgomot
La fel ca la punctul de mai sus în care vorbeam despre dimensiune, și nivelul de zgomot ar putea fi mai mult sau mai puțin important în funcție de locul în care e amplasată mașina de spălat. Dacă o ții în apropierea dormitorului sau a sufrageriei, e important să alegi o mașină de spălat rufe cu un nivel de zgomot mai scăzut, ca să nu trebuiască să dai televizorul mai tare atunci când speli rufe sau să nu poată dormi nimeni în dormitor doar pentru că nu s-a terminat încă programul de spălare.
Ce aș face eu la capitolul ăsta ar fi să caut manualul mașinii de spălat vechi, să văd ce nivel de zgomot avea și în funcție de cât de mulțumit sau nemulțumit eram de nivelul ăla de zgomot, să-mi dau seama dacă vreau să facă mai puțin zgomot sau nu. Că s-ar putea ca un nivel de zgomot de 80 dB (așa cum scrie în specificații) să nu-ți spună nimic concret, dar dacă îl compari cu cât avea fosta ta mașină de spălat, începi să-ți dai seama dacă e mai bine sau mai rău.
5. Ce faci cu mașina de spălat veche
Dacă ai hotărât să-ți schimbi mașina de spălat, cel mai probabil mașina pe care o aveai s-a stricat, așa că trebuie să te gândești și cum ai putea scăpa de ea, nu? Ei bine, pe eMag ai acces la programul Rabla pentru Electrocasnice și primești un voucher de 150 de lei dacă îi lași să ridice mașina veche de spălat de la tine.
Dacă programul Rabla se încheie până când apuci tu să-ți schimbi mașina, altă metodă ar fi să iei legătura cu Patrula de Reciclare, un ONG care vine și preia gratuit de la tine de-acasă electrocasnicele vechi. Eu i-am contactat acum vreo 5 ani, când aveam de aruncat un frigider vechi și totul a funcționat fără probleme. Ei nu-ți dau nimic în schimbul electrocasnicului, dar faptul că te scapă de el mi se pare super de-ajuns.