București: eMAG promite să-ți dea livrare gratuită pentru un an de zile dacă nu-ți ajunge coletul a doua zi
Știri din Social Media [15]
Acum fix 100 de zile îți spuneam că E.ON m-a provocat să fiu mai atent la activitățile mele din fiecare zi și să încerc să economisesc energie. Iar ca inspirație am folosit cele 100 de idei de economisire a energiei de aici.
Cum a fost?
Ei bine, încă de la început mi-am dat seama că multe dintre recomandările celor de la E.ON se aplică deja în activitățile mele de zi cu zi. N-am avut până acum o atenție sporită spre economisirea energiei, dar să spunem că n-am fost neglijent cu activitățile pe care le desfășor.
Spre exemplu, n-am lăsat niciodată lumina aprinsă în cameră fără să am nevoie de ea, iar de vreo 4 – 5 ani de zile opresc apa în timp ce mă spăl pe dinți (într-un minut curg aproximativ 10 – 14 litri de apă la robinet, apropo). Mai nou, de când cu provocarea de 100 de zile, am început să mă obișnuiesc să opresc apa și în timp ce mă săpunesc, fie când mă spăl pe mâini, fie la duș, ca să nu mai risipesc apă.
Ce n-am reușit încă să fac este să folosesc ibricele mici pe ochiurile mici, iar pe cele mari doar pe ochiurile mari. Îmi dau seama când e prea târziu că dacă aș fi pus un ibric mic pe ochiul mic, aș fi economisit energie, pentru că atunci când flacăra e mai mare decât vasul, se pierde energie.
În schimb, m-am obișnuit ca vara să spăl vasele cu apă rece, ca să economisesc din energia necesară încălzirii apei. Iarna mi-e greu să fac asta, că e frig. 😁
Alte metode de economisire pe care le-am folosit:
- electrocasnicele cumpărate în 2019 au fost numai din clase superioare de eficiență energetică. Dacă tot m-am apucat să-mi schimb frigiderul și să-mi iau aer condiționat, le-am văzut ca pe o investiție pe termen lung inclusiv din acest punct de vedere.
- priza inteligentă pe care o am are grijă să nu-mi țină device-urile la încărcat atunci când nu e nevoie. Practic, în loc să las telefonul la încărcat pe tot parcursul nopții, programez priza să se închidă singură după 2.5 ore.
- nu țin laptopul conectat la priză continuu. Dacă bateria ajunge la 100%, îl deconectez de la priză și-l conectez la loc spre finalul zilei sau dacă știu că am nevoie de el încărcat în curând. Astfel, economisesc energie și am și grijă de bateria lui.
- întotdeauna imprim documente față-verso, ca să economisesc hârtie;
- verific frecvent cât de umflate sunt anvelopele de la mașină, pentru a nu le uza și a nu avea consum mai mare din cauză că nu sunt umflate corespunzător.
- nu supraîncarc niciodată frigiderul cu mâncare, ca să nu se chinuie să răcească mai des. Ce-i drept, am adoptat un stil de viață care presupune ca frigiderul să fie mai mult gol. Prefer să cobor să-mi iau ceva proaspăt de mâncare când mi-e foame, în loc să țin multă mâncare în frigider și să risc să se strice;
- reglez intensitatea luminii din cameră în funcție de nevoi. E mai bine pentru ochi, dar și din punctul de vedere al consumului de energie.
Cele 100 de zile în care am fost atent la felul în care consum energie mi-au adus o disciplină în plus din acest punct de vedere.
În continuare cred că economisirea energiei merge mână în mână cu confortul personal, pentru că ar fi aiurea să stau pe întuneric în casă doar ca să economisesc energie, dacă eu am nevoie de o sursă de lumină pentru activitățile pe care le desfășor în cameră. Astfel, mereu am avut grijă să văd ce schimbări mici pot face astfel încât să economisesc energie, dar în același timp să nu simt că pierd în ceea ce privește confortul personal.
Îți recomand și ție, de dragul Planetei, să încerci să economisești energie, pentru că schimbările mari se fac cu pași și cu schimbări mici. Dacă un milion de oameni economisesc 10 litri de apă la fiecare spălare pe dinți, deja avem cantitate imensă de apă pe care am econimisit-o împreună.
Iar pentru inspirație poți oricând să te uiți pe lista cu 100 de idei de economisire de la E.ON.
6 Comments
Eu mi-am cumparat doua becuri led mai scumpe cu 3 trepte de intensitati. Nu prea le folosesc eu…dar, le-am cumparat! :D
Păi obișnuiește-te să le folosești. 😁
Ar fi fost interesant de comparat facturile la lumina din cele 3 luni in care ai monitorizat activitatea in 2019, cu facturile din aceleasi luni din 2018 :) asta pentru a surprinde efectul practic, palpabil, imediat.
In rest, sunt sigura ca multe dintre metode vizeaza mai mult decat consumul de energie – asa cum ai mentionat despre strategia frigiderului mai gol care, pe termen lung, combate si risipa de mancare (care se strica si e aruncata), asa ca super initiativa!
Mulțumesc pentru comentariu! Factura la lumină nu cred că s-a schimbat foarte mult, pentru că oricum aveam grijă și înainte de cum țin becurile aprinse și cât stau telefoanele la încărcat. În plus, față de anul trecut au apărut multe schimbări în casă (frigider nou, aer condiționat care bagă și căldură, telefon, tabletă etc.), iar asta se simte, în final la costul facturii. :D
Acum, iarna, sa operesti caldura… minim cateva milioane scutesti la gaze.
Mulțumesc! O țin închisă când nu sunt acasă. :D