4 curiozități despre cafea
5 lucruri inventate din greșeală
Utilizatorii iPhone și Apple Watch așteaptă de mult timp funcția Apple Pay în România. De fapt, eu o aștept de mult și cred că nu sunt singurul. 😁
Apple Pay e o funcție care îți permite să plătești la magazin folosind telefonul mobil sau ceasul Apple, fără să fii nevoit să ai cardul la tine.
Despre plățile cu telefonul mobil în România
Utilizatorii de Android au deja de aproape un an de zile posibilitatea de a plăti cu smartphone-ul dacă sunt clienți ai anumitor bănci din România, cum ar fi ING sau Banca Transilvania. Mai mult, ING spune că din iulie 2018 și până acum au fost peste 3 milioane de tranzacții făcute de către 70.000 de utilizatori cu smartphone-urile Android în România.
Ei bine, Apple e puțin mai pretențios când vine vorba de plățile cu smartphone-ul și nu lasă băncile să folosească funcția de plată cu telefonul mobil fără să aibă un contract cu ele. Dacă în cazul Android e de-ajuns ca banca să acceseze funcția NFC a smartphone-ului, la Apple lucrurile nu sunt atât de ușoare, iar asta pentru că ei au un sistem pe care-l țin destul de închis, pentru a-l controla mai ușor și pentru a-l ține mai sigur.
Ei bine, atât ING cât și Banca Trasilvania au anunțat ieri că Apple Pay va veni în România și că vor fi primele bănci cu care Apple va avea contract în acest sens.
Ce înseamnă asta? Că utilizatorii de iPhone 6 (sau mai noi) și cei de Apple Watch vor putea începând cu toamna anului 2019 să facă cumpărături fără să mai folosească cardul, ci folosind doar smartphone-ul sau ceasul.
Ca să poți face o plată cu Apple Pay în România e de-ajuns să ai în față un POS care acceptă plăți contactless și așa cum atingi cardul de POS ca să faci plata, vei atinge acum iPhone-ul de POS pentru acest lucru.
Abia aștept să se lanseze funcția ca s-o testez și eu și voi reveni atunci cu un articol detaliat pe tema asta.
Despre funcția de EKG
În septembrie 2018, când s-a lansat Apple Watch 4, cei de la Apple au spus că au introdus în noul ceas o funcție care-i permite să facă măsurători EKG (măsurători ale câmpului electric al inimii). Adică să spună dacă inima ta are bătăi neregulate și dacă există vreun risc din acest punct de vedere.
Când au lansat ceasul, funcția a fost disponibilă doar în US, iar ulterior s-au mai adăugat câteva țări pe listă, dar puține. Până ieri, când s-a lansat o nouă versiune a softului de Apple Watch și, o dată cu ea, a fost pusă și România pe lista țărilor unde funcția EKG este disponibilă.
Deși tehnologia încă nu poate înlocui doctorii, funcția EKG de pe Apple Watch mi se pare utilă în special pentru cei care au impresia că sunt sănătoși și că nu au probleme la inimă, iar ceasul le arată că ar fi bine să-și facă un control mai amănunțit.
Nu e o funcție care să dea un diagnostic, dar e o funcție care să tragă un semnal de alarmă și care poate salva vieți tocmai pentru că face niște investigații în locul tău.
Dacă deții un Apple Watch 4, e de-ajuns să-ți faci un update de soft pentru a avea acces la această funcție.
Din alte știri
Apple Arcade
Apple a anunțat zilele trecute Apple Arcade, o platformă pentru iubitorii de jocuri în care vei avea acces pe bază de abonament și care-ți va permite să joci peste 100 de jocuri pe baza acelui abonament.
Jocurile vor fi disponibile atât pe smartphone, cât și pe laptop și tabletă, iar prețul abonamentului va fi făcut public în lunile care urmează, serviciul fiind disponibil începând cu toamna acestui an.
Apple a anunțat că lansează serviciul în 150 de țări și cred că e greu ca printre ele să nu se numere și România. :D
Apple TV App
Apple are o aplicație care se numește TV și care adună într-un singur loc mai multe stream-uri de filme și programe de la mai mulți distribuitori, cum ar fi HBO, Showtime, Discovery, NBC etc.
Ei bine, Apple încearcă cu această aplicație să înlocuiască acel abonament clasic de televiziune și să-ți dea acces la o mulțime de lucruri de văzut într-o singură aplicație.
Apple TV App este disponibil, momentan, în 10 țări, dar cei de la Apple au anunțat recent că vor deschide fronturile în încă 100 de țări începând cu toamna acestui an. Din nou, mi-e greu să cred că România n-o să fie pe listă.
Abia aștept să văd aplicația și să văd lista de parteneri din România. La nivel mondial, singurul minus al aplicației este că nu au făcut un parteneriat și cu Netflix, ca să poți găsi în acest TV app inclusiv filmele recomandate de Netflix. Dar cine știe? Poate la un moment dat vor face și asta.
2 Comments
Interesant articolul, multumesc pentru informatie.
Mulțumesc! :D