Merită să-ți iei un Apple TV în România?

S-au făcut deja 3 luni de când am în casă a patra generație de Apple TV și m-am gândit să amân scrierea acestui articol până acum tocmai ca să pot să mă joc cu el mai mult. Pentru cei care nu știu, Apple TV nu e un televizor, ci mai degrabă un media extender. O cutie pe care o legi printr-un cablu HDMI de televizorul tău de-acasă și care-ți oferă tot felul de facilități.

Ce este un Apple TV și ce ar trebui să știi despre el?

Am făcut un clip despre Apple TV în iulie 2020. S-ar putea să-ți fie util. 😁 Te invit să-l urmărești mai jos.

De știut ar fi că nu poți vorbi cu Siri în Apple TV Romania. Poți vorbi cu Siri doar dacă ai App Store-ul setat pe Statele Unite. Și setarea asta se face extrem de simplu, numai că dacă în iPhone-ul tău App Store-ul e setat pe România, se va muta automat și cel de pe Apple TV tot pe România la un moment dat și iar n-o să mai poți vorbi cu Siri.

După ce am setat App Store-ul în US atât pe telefon cât și pe Apple TV, mi-am dat seama că anumite aplicații românești s-ar putea să nu apară în App Store-ul de US, așa că am revenit la cel din România. În plus, va trebui la un moment dat să confirmi că ești din US cu un card de-acolo. Oricum, nu sunt atât de dependent de Siri. Pot trăi și fără ea pe Apple TV.

Acum, dacă știm că Siri nu e atât de accesibilă pe cât pare, ce mai poți face pe un Apple TV în România?

  1. Să te folosești de AirPlay ca să proiectezi pe televizor orice conținut de pe iPhone sau Macbook. Practic, poți folosi televizorul pe post de proiector fără să mai întinzi cabluri prin casă. De fapt, ăsta e principalul motiv pentru care mi-am luat eu Apple TV. De menționat ar fi că AirPlay-ul funcționează și la generația a 3-a de Apple TV care, bineînțeles, e mai ieftină, doar că nu vine cu posibilitatea de a instala aplicații pe ea.

2. Să joci tot felul de jocuri. Și să sincronizezi progresul pe care l-ai făcut pe iPhone la anumite jocuri cu cel de pe televizor. La Asphalt 8, spre exemplu, poți să te joci în metrou cât vrei, iar când ajungi acasă, dacă știi că mai ai curse de făcut, treci pe televizor. Apropo de jocuri, până acum m-au prins tare Angry Birds Go și Hit Tennis 3.

3. Să te uiți la filme. Probabil acesta este motivul pentru care îl cumpără majoritatea. Există aplicație de Netflix și HBO pentru filme, dar dacă vrei să vezi filme făcute de prieteni ai și YouTube și Facebook Video (care e un fel de Facebook doar cu clipuri video încărcate de prietenii tăi și de paginile pe care le urmărești – e bun ca să te poți relaxa seara). :D

Dacă vrei să vezi filme pe care le ai încărcate pe un server sau într-un laptop care nu are AirPlay (deci nu e Macbook), poți descărca aplicația VLC. Ea face un fel de server în Apple TV-ul tău care funcționează foarte bine. Practic, când deschizi aplicația VLC pe Apple TV, se genererază un IP pe care îl poți accesa din browserul laptopului. Acolo vei putea încărca ce filme vrei tu, iar ele se salvează pe Hardul Apple TV-ului tău. Apoi te poți uita la ele fără să fie și laptopul deschis.

Încărcarea filmelor acolo se face destul de rapid, iar VLC-ul poate să dea play filmului când acesta e încărcat în proporție de 10%, ca să nu fii nevoit să aștepți să se încarce tot înainte să începi să te uiți. :D

4. Să te uiți la canale TV. Mi-am descărcat ieri aplicația Video Stream Player, care are o listă cu stream-uri ale diverselor posturi TV. Nu mă așteptam, dar pe listă sunt și câteva posturi românești. Iar dacă nu sunt, poți să le adaugi tu din aplicație, adăugând link-ul de stream și numele postului. Dacă ai o conexiune la net bună, te poți uita la TV fără nicio problemă. Aseară am deschis postul History (cu subtitrări în română, apropo) din aplicație, apoi am mutat repede pe TV, pe același post. Delay-ul era de doar 2 secunde între cele două, ceea ce m-a impresionat. Apoi am dat pe un stream din străinătate să verific dacă pot vedea meciul dintre Anglia și Islanda în format HD. Și am putut. Fără nicio secundă de buffering sau de claritate mai slabă.

5. Să sincronizezi muzica, fotografiile sau conținutul din iTunes, Photos sau alte aplicații disponibile pe iPhone pe care le folosești frecvent. Dacă îți place să asculți muzică în timp ce trebăluiești prin casă, s-ar putea ca acest punct să fie atractiv pentru tine.

Din păcate, încă nu există aplicație Spotify pentru Apple TV, dar există Tidal, dacă folosești acest serviciu de streaming muzical.

apple tv în România

Merită să-ți iei Apple TV în România?

Răspunsul corect e: depinde. Tu decizi, în funcție de ce nevoi ai și de cât de pasionat de tehnologie ești. Nu e un produs fără de care nu poți trăi, dar s-ar putea să-ți mai ușureze activitățile în anumite situații, iar jocurile ar putea fi chiar relaxarea aia de care ai nevoie după o zi grea la birou. Eu nu sunt foarte pasionat de jocuri, de-aia o consolă n-ar fi potrivită pentru mine. În schimb, niște joculețe mici pe care le pot juca atât pe telefon, cât și pe televizor, sunt mai mult decât de-ajuns pentru mine.

Am încercat să-ți spun mai sus ce poate să facă un Apple TV în România ca să poți să-ți răspunzi singur la întrebarea „Merită?”. Dacă ai alte întrebări legate de Apple TV sau de funcționalitățile pe care le are, te rog să-mi scrii un comentariu și încerc să-ți răspund cât de bine mă pricep.

Iar dacă vrei să verifici oferta Apple TV curentă, te invit pe această pagină.

21 Comments

  1. Adrian 13 august 2016
    • Cristian Florea 16 august 2016
      • Adrian 6 noiembrie 2016
  2. Cezar 11 octombrie 2016
    • Cristian Florea 11 octombrie 2016
  3. norbert 23 noiembrie 2016
    • Cristian Florea 24 noiembrie 2016
  4. YepItsMe 12 ianuarie 2017
    • Cristian Florea 12 ianuarie 2017
  5. Mihai 25 ianuarie 2017
    • Cristian Florea 25 ianuarie 2017
  6. Adrian 8 februarie 2017
    • Cristian Florea 8 februarie 2017
  7. Georgi 8 aprilie 2017
    • Cristian Florea 10 aprilie 2017
  8. Luca 18 aprilie 2017
  9. digitalmind 10 iunie 2020
    • Cristian Florea 11 iunie 2020
  10. Luca 14 decembrie 2020
  11. Toma Oprescu 5 iulie 2023

Leave a Reply