Merită să-ți iei un Apple TV în România?

S-au făcut deja 3 luni de când am în casă a patra generație de Apple TV și m-am gândit să amân scrierea acestui articol până acum tocmai ca să pot să mă joc cu el mai mult. Pentru cei care nu știu, Apple TV nu e un televizor, ci mai degrabă un media extender. O cutie pe care o legi printr-un cablu HDMI de televizorul tău de-acasă și care-ți oferă tot felul de facilități.

Ce ar trebui să știi despre Apple TV?

Hai să-ți arăt un filmuleț care-ți explică mai bine despre ce e vorba, ca să avem un punct de pornire.

De știut ar fi că nu poți vorbi cu Siri în Apple TV dacă nu ai App Store-ul setat pe Statele Unite. Și setarea asta se face extrem de simplu, numai că dacă în iPhone-ul tău App Store-ul e setat pe România, se va muta automat și cel de pe Apple TV tot pe România la un moment dat și iar n-o să mai poți vorbi cu Siri.

După ce am setat App Store-ul în US atât pe telefon cât și pe Apple TV, mi-am dat seama că anumite aplicații românești s-ar putea să nu apară în App Store-ul de US, așa că am revenit la cel din România. În plus, va trebui la un moment dat să confirmi că ești din US cu un card de-acolo. Oricum, nu sunt atât de dependent de Siri. Pot trăi și fără ea pe Apple TV.

Acum, dacă știm că Siri nu e atât de accesibilă pe cât pare, ce mai poți face pe un Apple TV?

 

1. Să te folosești de AirPlay ca să proiectezi pe televizor orice conținut de pe iPhone sau Macbook. Practic, poți folosi televizorul pe post de proiector fără să mai întinzi cabluri prin casă. De fapt, ăsta e principalul motiv pentur care mi-am luat eu Apple TV. De menționat ar fi că AirPlay-ul funcționează și la generația a 3-a de Apple TV care, bineînțeles, e mai ieftină, doar că nu vine cu posibilitatea de a instala aplicații pe ea.

2. Să joci tot felul de jocuri. Și să sincronizezi progresul pe care l-ai făcut pe iPhone la anumite jocuri cu cel de pe televizor. La Asphalt 8, spre exemplu, poți să te joci în metrou cât vrei, iar când ajungi acasă, dacă știi că mai ai curse de făcut, treci pe televizor. Apropo de jocuri, până acum m-au prins tare Angry Birds Go și Hit Tennis 3.

3. Să te uiți la filme. Probabil acesta este motivul pentru care îl cumpără majoritatea. Eu nu sunt așa pasionat de filme, deci mare lucru în direcția asta nu știu să-ți spun. Am văzut doar că HBO GO nu există în App Store-ul Apple TV (au HBO Now, care e altceva), dar asta n-ar fi o problemă atât de mare dacă ai iPhone sau Macbook, că-l rulezi de pe unul dintre aceste dispozitive și-l pui pe televizor prin AirPlay. În schimb, există aplicație de Netflix, pe care n-am testat-o, că n-am cont și nici nu am de ce să-mi fac foarte curând.

4. Să te uiți la canale TV. Mi-am descărcat ieri aplicația Video Stream Player, care are o listă cu stream-uri ale diverselor posturi TV. Nu mă așteptam, dar pe listă sunt și câteva posturi românești. Iar dacă nu sunt, poți să le adaugi tu din aplicație, adăugând link-ul de stream și numele postului. Dacă ai o conexiune la net bună, te poți uita la TV fără nicio problemă. Aseară am deschis postul History (cu subtitrări în română, apropo) din aplicație, apoi am mutat repede pe TV, pe același post. Delay-ul era de doar 2 secunde între cele două, ceea ce m-a impresionat. Apoi am dat pe un stream din străinătate să verific dacă pot vedea meciul dintre Anglia și Islanda în format HD. Și am putut. Fără nicio secundă de buffering sau de claritate mai slabă.

5. Să sincronizezi muzica, fotografiile sau conținutul de pe YouTube. Dacă îți place să asculți muzică în timp ce trebăluiești prin casă, s-ar putea ca acest punct să fie atractiv pentru tine. Iar dacă ai deja un Smart TV, partea cu YouTube-ul ai rezolvat-o, că are televizorul tău aplicație de YouTube. Dacă nu, Apple TV-ul îți sare în ajutor. Și stai să vezi ce senzație faină e când urmărești vloggeri direct de pe televizor. :))

apple tv în România

Merită să-ți iei Apple TV?

Răspunsul corect e: depinde. Tu decizi, în funcție de ce nevoi ai și de cât de pasionat de tehnologie ești. Nu e un produs fără de care nu poți trăi, dar s-ar putea să-ți mai ușureze activitățile în anumite situații, iar jocurile ar putea fi chiar relaxarea aia de care ai nevoie după o zi grea la birou. Eu nu sunt foarte pasionat de jocuri, de-aia o consolă n-ar fi potrivită pentru mine. În schimb, niște joculețe mici pe care le pot juca atât pe telefon, cât și pe televizor, sunt mai mult decât de-ajuns pentru mine.

Am încercat să-ți spun mai sus ce poate să facă un Apple TV în România ca să poți să-ți răspunzi singur la întrebarea „Merită?”. Dacă ai alte întrebări legate de el sau de funcționalitățile pe care le are, te rog să-mi scrii un comentariu și încerc să-ți răspund cât de bine mă pricep.

Lasă un comentariu

11 comentarii

 • Adrian 13 Aug 2016, ora 16:18

  Salut poți sa îmi dai mai multe detalii despre aplicația „video stream player” un tutorial cum se adauga posturi tv …câte /ce posturi sunt disponibile si recomanzi. Ce alte aplicații jocuri mai folosești. Cele bune

  • Cristian Florea 16 Aug 2016, ora 18:55

   Salutare! Mi-e greu să fac o listă, că sunt foarte multe. Are majoritatea canalelor românești, plus câteva străine. E de-ajuns să intri în aplicație și găsești acolo posturile. Nu mai ai nimic în plus de făcut. Oricum, se pare că între timp l-au făcut să coste 2 dolari. :D

   • Adrian 6 Noi 2016, ora 15:45

    Mersi …ai omis sa îmi spui ce aplicații folosești si ce recomanzi Cât despre acea aplicație am văzut ca este 2€ imediat ce am căutat-o in appstore nu știu dacă merita (cred ca ar fii trebuit sa fie o versiune free o testezi si ulterior o cumperi dacă ești mulțumit de ea ). O zi buna

 • Cezar 11 Oct 2016, ora 00:39

  VideoStreamPlayer nu merge pt nici un canal romanesc in afara Digi24.
  Restul canalelor nu merg pt ca nu transmit in HLS (Http Live Streaming).
  E cam tzeapa aplicatia asta.

  • Cristian Florea 11 Oct 2016, ora 06:12

   Eu am putut să mă uit la History cu subtitrare în română. Nu se pune?

 • norbert 23 Noi 2016, ora 23:24

  eu nu reusesc cu live stream sa adaug canale…? ma poti ajuta :)

  • Cristian Florea 24 Noi 2016, ora 11:59

   De ce nu reușești? Ce-ți apare?

   Mersi!

 • YepItsMe 12 Ian 2017, ora 18:55

  Salut!Nu am reusit sa citesc pana la sfarsit asa ca vroiam sa te intreb
  Merita Sa-ti iei unul?(da sau nu)

  • Cristian Florea 12 Ian 2017, ora 20:41

   Da. Pentru mine a meritat. Dar citește și până la sfârșit.