Artiştii încurajează pirateria

Artistii incurajeaza pirateriaŞi nu, nu glumesc. Este o altă strategie de marketing prost înţeleasă. Sau … încercare de promovare, nu ştiu cum să-i spun.

De când internetul a ajuns o putere, fără doar şi poate, în lumea showbiz-ului, toţi artiştii, fie ei mari sau mici, încearcă să-şi promoveze cât mai bine marfa.Fiind atât de multă coadă la promovat, ajung la metode inconştiente aş putea spune, care depind şi de alţii.

Mare parte din cântăreţi (că despre ei vorbim, nu?), pe lângă site-urile personale (sau site-urile trupei) au un cont oficial pe site-uri ca YouTube, Trilulilu, MySpace, etc., loc unde îşi promovează melodiile. Acolo e colţişorul lor în care îşi pun videoclipurile, filmările din concerte, melodiile tocmai înregistrate în studio şi tot ce are nevoie ascultătorul pentru a se linişti cardiac.

Inconştienţa de care zic eu stă chiar aici, în uploadarea tuturor chestiilor pe site-urile în cauză. De ce? Păi omul-spân, în loc să se ducă frumuşăl la magazin şi să-şi cumpere CD-ul cu noua melodie, sau, dacă e atât de nouă, în loc să aştepte albumul, intră repejor pe Google şi scrie „cum downloadez filme de pe YouTube” sau de pe Trilulilu, MySpace şi naiba să le ia câte or mai fi.

Şi pentru că tehnologia este atât de bine dezvoltată, nici nu trebuie să te mai chinui să converteşti nu-ştiu-ce filmuleţ .flv în .mp3 sau mai ştiu eu ce porcării. Au apărut site-uri care îţi fac treaba asta automat. Adică tu bagi link-ul filmuleţului, iar el, ca la cârnaţi, îţi iese pe partea cealaltă, direct .mp3. În cazul de faţă, mai doreşti ceva de la viaţă?

Promovarea e bună, dar trebuie făcută cu cap. Dacă eram artist care voia să-şi promoveze muzica, puneam pe canalele oficiale doar trailerele melodiilor, videoclipurilor, etc., omul fiind nevoit să-şi cumpere albumul dacă vrea să le asculte sau să intre pe site-ul oficial (unde nu mai are chiar orice fraier acces la butonul de download).

Bine-bine, nu-mi săriţi în cap, asta nu e cheia cu care veţi opri pirateria şi nici poarta mistică a secretelor YouTube-ului, dar vă daţi seama că unii artişti aproape că nu mai au dreptul să se plângă de piraterie dacă tot ei sunt cei care o promovează?

Lasă un comentariu

18 comentarii

 • Andrei 25 Dec 2009, ora 10:57

  N-are nici o treaba cu articolu asta da… La multi ani!!!

  • Grim_Cris 25 Dec 2009, ora 12:00

   @Andrei, merci! Craciun fericit si tie!

 • A.Dragos 25 Dec 2009, ora 11:27

  Pai de aceea sunt oameni in spatelel lor, sa le asigure strategiile astea de marketing in asa fel incat totul sa fie bine, sa para ok, insa sa genereze si bani.

 • PanTeraS 25 Dec 2009, ora 12:05

  Si eu as face la fel, as pune numai trailer-ul de la videoclip sau de la melodie pe youtube/ trilulilu etc…

  Dar oricum, nu chiar toti stiu cum sa downloadeze de pe youtube…

  • Grim_Cris 25 Dec 2009, ora 12:32

   @PanTeraS, nu chiar toti, dar sunt destui. in plus, e de ajuns sa stiu eu sa downloadez de pe YouTube ca mai pot da la 10 insi care nu stiu aceeasi melodie. iar ciclul se repeta

 • NuPrivi-Sunt Desene Animate 25 Dec 2009, ora 12:09

  Ai dreptate, dar uite spre exemplu astia mici, precum sunt si hip-tzopari de la noi din oras:)) stii tu bine la cine ma refer, aia nu au altceva de facut decat sa se promoveze pe youtube, ca nu ii cumpara nimeni:))

  • Grim_Cris 25 Dec 2009, ora 12:33

   @NuPrivi-Sunt Desene Animate, pai la aia nici nu concep cum altfel s-ar putea promova. ei nici macar la TV nu apar, nici albume nu scot. ei sunt exceptii

 • Marian 25 Dec 2009, ora 12:20

  Eu nu am nimic cu pirateria, eu zic ca mai mult conteaza ce gusturi muzicale ai decat sa ai acasa CD-uri piratate sau CD-uri originale. Eu am de toate. :))

  • Grim_Cris 25 Dec 2009, ora 12:35

   @Marian, e bine ca mentii balanta echilibrata. atat muzica piratata cat si cumparata :))

   eu am doar doua CD-uri cumparate. cu O-Zone si nu-mai-stiu-ce-trupa, de cand eram mic :))

 • Leah 25 Dec 2009, ora 14:09

  Craciun fericit!:) Si despre articol…e foarte adevarat, lumea e nebuna:|

  • Grim_Cris 25 Dec 2009, ora 14:12

   @Leah, merci! Crăciun Fericit si tie!

 • Subtext 25 Dec 2009, ora 16:18

  Aş putea spune că nu sunt deacord cu tine deoarece dacă iţi faci album sa îl vinzi, se vând 2 – 3 albume iar în următoarea clipa ajung pe YOUTUBE sau alte canale…
  Şi eu sunt în aceeaşi situaţie, mi-e greu d sa ma promovez daca nu pun pe YOUTUBE sau MYSPACE, chiar daca ştiu şi sunt sigur că de acolo vor fi downloadate, dar nu ai ce face, industria muzicală (cea necomercială) a cam murit deoarece tehnologia o asupreşte.
  Şi un Craciun Fericit !!!

  • Grim_Cris 25 Dec 2009, ora 16:35

   @Subtext, nu chiar. Tu, pentru ca ai drepturi de autor asupra melodiilor, le poti inchide conturile de YouTube ale tuturor care iti pun muzica acolo, fara voia ta. Deci poti opri chestia asta. Daca au cumparat albumele, sa le pastreze numai ei

 • Perfu 26 Dec 2009, ora 13:55

  Grim , nu e vb de inconstienta . E vorba de un mic pas de promovare . Cum vrei sa cumpar un album , dacaa nu pot sa-i ascult cateva versuri ? . Cum pot cumpara un clip fara sa vad un trailer ?

  • Grim_Cris 26 Dec 2009, ora 15:13

   @Perfu, pai am zis, ca prin trailere e cheia. dar nu melodia in intregime

 • seoslayer 29 Dec 2009, ora 11:40

  nahhh…pirateria se practica de mult… si nu cred ca o sa fie oprita vreodata… si chiar daca cineva cumpara albumul ii face upload pe un site si tot il mai downloadeaza cateva sute de oameni… gratis…

 • thorski 30 Dec 2009, ora 01:29

  Artistii mari de afara fac asta cu succes. Daca sti ca ai un material de calitate, lumea il asculta gratuit si apoi merge si il cumpara.
  Exemple sunt foarte multe. La noi merge altfel, ca intotdeauna. Melodia e furata din studio, sau de la artist, apare pe net si dupa aceea o pune si el pe site. Inutil si penibil.

  • Grim_Cris 30 Dec 2009, ora 11:26

   @thorski, in afara iti monitorizeaza internetul atat de bine, incat daca descarci o melodie sau ceva de pe net, a doua zi vine politia si-ti da amenda.