Am petrecut foarte mult timp departe de casă printre locuri şi cu oameni pe care mulţi dintre voi nici nu vi le imaginaţi. Am stat în cantonamente cu zilele, cu săptămânile şi, mai nou, ştiu cum este să dormi în alt pat departe ai tăi o lună întreagă.
Majoritatea timpului l-am petrecut cu oameni de vârsta mea, adică oameni care încă depind de părinţi din punct de vedere financiar, iar singurul lor venit este alocaţia sau, poate, o indemnizaţie de maxim 100 de lei furnizată o dată la câteva luni, că aşa e în România.
Am văzut oameni fără niciun leu în buzunar, oameni cu mai mulţi bani decât un salariu pe o lună întreagă şi chiar persoane care îşi făceau calculele ca să le ajungă banii până la plecarea acasă. Să le ceri părinţilor un surplus în momentul în care ţi s-au terminat banii e puţin jenant. Înţeleg, se mai întâmplă, dar e aiurea să-i ceri din 3 în 3 zile bani mamei tale, doar pentru că tu nu eşti în stare să ţii de 50 de lei cum trebuie.
Mi-a plăcut să analizez aceşti oameni, fie ei cu buget ridicat sau cu portofelul gol, mi-a plăcut să le urmăresc activităţile, mişcările, spusele, ca în cele din urmă să trag concluzii şi să analizez.
Când n-ai bani, de cele mai multe ori, n-ai chef de nimic. Fie că trebuie să mergi în parc să te plimbi, sau să dai o fugă până la magazin cu ai tăi prieteni, deşi ştii că nu-ţi cumperi nimic, pari a vrea să stai în casă. Am văzut oameni care găseau tot felul de motive numai ca să nu mai iasă din casă.
– Trebuie să mă sune mama, zice, nu vin.
– Păi nu poa’ să te sune şi dacă eşti afară?
– Ei, ba da, dar afară e trafic, gălăgie, prefer să rămân în cameră.
– Bine, cum zici tu.
A doua zi, după ce vorbeşte cu maică-sa care îi trimite bani:
– Auzi, nu mergi să ne plimbăm? zice
– Da’ nu tre’ să te sune maică-ta? Că parcă ieri de-aia n-ai ieşit
– Lasă că mama mă poate suna şi dacă sunt afară
– Păi cum? Şi ieri putea
– Lasă, acu’ am bani (şi ridică din sprâncene ca şi cum s-ar mândri cu asta)
E incredibil cât de mult depindem de bani. Fie că ştii că ieşi doar să te plimbi, fără să cheltuieşti nimic, una e când prin portofel îţi bate vântul şi alta când ai măcar 10 lei acolo, pentru orice eventualitate. Totuşi, am impresia că starea asta ţine doar de psihic, de nimic mai mult.
hmmm… nu m-am gandit niciodata la asta… nu imi plac banii deloc, nu imi place sa ii vad (mai ales cand stiu ca in cateva zile nu ii mai vad)…
observ ca ai analizat restul persoanelor, dar despre tine ce ne poti spune legat de bani? esti cheltuitor sau mai degraba econom?
@seoslayer, economisesc cu fiecare ocazie, iar cand se strang mai multi, ii dau pe toti pe cate ceva (ori un telefon, ori imbracaminte, ori un aparat foto, etc.)
Oricum, imi place sa stiu ca am intotdeauna bani de buzunar.
eu in mentalitatea mea de moldovean orgolios ce sunt, nu ies din casa daca n-am bani ca de.. daca ma intalnescu intamplator cu fata aia de care imi place si care nici nu stie cum ma cheama si ea ma cheama in oras si eu n-am bani? mai bine stau in casa, ca-i gratis :)) ce copii suntem :))
.-= Ultimul articol al lui ionut andrisan – Mai iesi ba din casa! =-.
@ionut andrisan, si daca fata aia te suna sau iti spune pe mess ca vrea sa va vedeti ce faci?
Foarte adevarat ca finantele iti asigura un surplus de voie-buna, insa, daca e sa te distrezi, o poti face si fara bani, adica… la urma urmei nu e obligatoriu sa cheltui de fiecare data cand iesi pe undeva.
.-= Ultimul articol al lui Neamtu’ – Sambata de dupa vinerea neagra =-.
@Neamtu’, aici sunt deacord si sustin ideea
Depinde de unde sunt veniti banii. Daca sunt dintr-o pensie pe caz de boala sau dintr-un furt sau dintr-o pensie dupa un parinte…nu mai aduc nicio fericire. :)
.-= Ultimul articol al lui A.Dragos – Handball : HC Odorhei – RomCri Braşov (32-27) =-.
@A.Dragos, la un moment dat ajungi intr-un stadiu in care conteaza doar daca ai bani, nu mai conteaza de unde vin. trebuie sa ai cu ce sa traiesti de pe o zi pe alta
Da, e adevarata ca ne roade ca n-avem de multe ori mai ales ca studenti, ne roade in schimb ca incepem la un moment dat sa ne simtim ca niste pietre de moara la gatul parintilor. Ce primeshti nu iti ajunge, sa ceri in plus, itzi cam crapa obrazul, te mai zbati din cand in cand sa mai produci independent ceva cashcaval, dar deocamdata nesatisfacator. Intri intr-un fel de cerc vicios, primesti ceva, nu iti ajunge, spargi repede si incepi sa numeri zilele pana cand mai iei urmatoarea transha.
.-= Ultimul articol al lui Andrei Bibire – Something cold, nothing new, something narrowed and not a clue =-.
poate d-aia era mai bine pe timpul lui Ceausescu, toata lumea muncea si avea bani dar nu aveai ce face cu ei…
.-= Ultimul articol al lui Zoly – Remember: Dupa Bloguri =-.
Hm..faza cu banii..si eu am stat anul trecut 4 luni la Pitesti. Toti care eram acolo nu ne-am plans de bani. Si cu bani si fara bani, tot ieseam, tot ne distram, atat cat se putea.
.-= Ultimul articol al lui Alex – Daca mananci multi multi morcovi o sa fii portocaliu. (Partea a II-a) sau Prima data cand foloseste Cristina limba engleza intr-un articol. =-.
In lipsa de material prezentat in acest articol, ma abtin de la comentarii.