Ce beneficii îți aduce consumul de bere

Dacă ai mai accesat și alte articole scrise de mine în trecut sau dacă suntem prieteni în vreo rețea socială, știi deja că-mi place berea. Și-mi place la modul de a înțelege ce beau, cum ar trebui să beau și a aprecia gustul, mirosul și toate avantajele cu care vine berea la pachet, pentru a mă bucura de ea cum se cuvine.

Astăzi vreau să discutăm despre beneficiile pe care ți le poate aduce un consum moderat de bere. Vorbim despre beneficii întărite de studii făcute de medici, deci vin cu temele făcute din acest punct de vedere. :D

Partenerii mei în acest proces sunt cei de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, care fac studii despre consumul de bere din România și care urmăresc și studiile realizate în străinătate pe aceeași temă, pentru a afla care sunt legăturile dintre consumul moderat de bere și o viață sănătoasă.

Ce înseamnă consum moderat de bere?

O să tot vorbim despre consum moderat de bere în acest articol, așa că primul pas este foarte important, anume definirea consumului moderat. Ei bine, Organizația Mondială a Sănătății spune că poți lua în calcul ca fiind consum moderat de bere o cantitate de 660 ml / zi în cazul bărbaților și 330 ml / zi în cazul femeilor, referindu-se la beri cu o concentrație de alcool de 5%.

Cu toate astea, dacă alegi să nu bei nicio bere în timpul săptămânii doar ca să poți bea mai mult în weekend, să știi că asta nu intră la categoria „moderație”. Chiar dacă în medie ar părea că e ok cât ai băut, în realitate nu e chiar așa.

Cum ajută berea la prevenirea bolilor cardiovasculare

boala cardiovasculara si avantajul consumului de bereBolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces în Europa. La noi în țară, bolile din acest spectru reprezintă principala cauză de deces, cu un procent de 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.

Cauzele sunt multiple, pornind de la sedentarism și continuând cu un stil de viață nesănătos, mese cu mâncăruri pline de grăsimi și, în principiu, fără niciun pic de grijă la alimentație. Ei bine, băuturile bogate în fibre, cum este berea, pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 25%.

Mai mult, cel mai recent studiu realizat în România pe tema consumului moderat de bere în raport cu sănătatea arată că berea, consumată moderat, poate contribui la fluidizarea sângelui, astfel încât sângele să circule mai bine prin vase.

Nu în ultimul rând, există și o legătură între consumul moderat de bere și reducerea colesterolului rău din organism. Acest tip de colesterol mărit reprezintă un risc cardiovascular, iar băuturile bogate în fibre solubile (cum este berea) ajută la reducerea LDL (colesterolului rău).

Cum ajută berea la prevenirea bolilor cardiovasculare

Berea poate reduce riscul apariției diabetului de tip 2

Există aproximativ 60 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet în Europa. Mai mult, se presupune că 1 din 3 persoane nu știe că are diabet, lucru care ne duce cu gândul la faptul că numărul de mai sus este, în realitate, mult mai mare.

Studiile spun că, datorită alcoolului pe care berea îl conține, un consum moderat al berii poate reduce cu până la 30% riscul de diabet de tip 2, reducerea părând să fie mai pronunțată în cazul femeilor, decât în cazul bărbaților.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune în care organismul devine mai întâi insensibil la insulină. Ulterior, crește rapid producția insulinei, rezultând într-o secreție defectuasă a acesteia de către pancreas. Acest lucru duce la hiperglicemie (nivel crescut de glucoză în sânge).

consumul moderat de bere poate scadea riscul aparitiei diabetului

Berea poate reduce riscul apariției demenței

Alcoolul ajunge la creier în aproximativ 5 – 10 minute de la consum. Bineînțeles, acest timp ține de mai mulți factori, pornind de la cantitatea și concentrația de alcool consumată și continuând cu vârsta, greutatea sau sexul.

Studiile spun că un consum moderat de alcool poate reduce riscul de demență cu până la 26%, în timp ce un consum excesiv de alcool poate crește acest risc.

Alte efecte pozitive aduse de bere asupra sănătății

Notez mai jos și alte efecte pozitive pe care le poate aduce consumul moderat de bere asupra sănătății, cu mențiunea că deși efectele de mai jos sunt rezultatele unor studii în domeniu, cercetătorii spun că ar trebui realizate și mai multe studii în aceste direcții pentru a trage concluzii majore în ceea ce le privește rezultatele. Așadar:

  • un consum moderat de bere poate reduce riscul de boală Parkinson cu 5%;
  • pare să existe o legătură pozitivă între un consum moderat de bere și sănătatea oaselor, deoarece creşte densitatea minerală osoasă (DMO);
  • un consum moderat de alcool poate proteja împotriva artritei reumatoide;
  • consumul moderat de alcool nu afectează funcționarea rinichilor;
  • un consum moderat de alcool poate avea un efect benefic asupra sistemului imunitar;
  • riscul de apariție a calculilor biliari („pietre” în vezica biliară) poate scădea odată cu consumul moderat de alcool;

În încheiere, mi se pare important de adăugat faptul că un consum moderat de bere ar trebui să facă parte dintr-un întreg plan de stil de viață sănătos. E clar că un stil de viață sănătos nu e condiționat de consumul de bere, dar dacă apreciezi berea, dacă-ți face plăcere să o consumi, e bine să știi că ea îți poate aduce avantaje și că, integrată într-o dietă optimă și o activitate crescută din punct de vedere fizic, contribuie la un stil de viață sănătos, nu concurează cu el.

Leave a Reply