Berea nu îngraşă! Am găsit cea mai logică explicaţie pentru asta

bereIeri, la invitaţia lui Chinezu, am avut onoarea de a participa la o întâlnire despre bere, sănătate şi nutriţie, unde invitaţii speciali au fost chiar oamenii de la Centrul de studii despre bere, sănătate şi nutriţie. Pentru că se face mereu o confuzie, permiteţi-mi să adaug că acest Centru n-are nicio legătură cu cel promovat în reclamele de la Ciuc. Ceea ce fac oamenii de la Ciuc e doar o chestie de marketing gândită foarte bine, nimic mai mult.

Revenind la titlu, berea conţine mai puţine calorii decât laptele, sucul de mere, sau iaurtul cu fructe. Dacă nu mă credeţi, citiţi etichetele mai bine. De ce se spune, totuşi, că berea îngraşă?

Pentru că suntem cam needucaţi şi inconştienţi, de-aia. Încearcă să bei un singur pahar de bere pe zi şi în rest să nu-ţi schimbi alimentaţia deloc, să vezi că n-o să te îngraşi. În schimb, dacă bei 2 litri de bere pe zi, e normal să pui câteva kilograme, dar lucrul ăsta s-ar întâmpla şi dacă ai bea 2 litri de lapte pe zi. În plus, avem obiceiul de-a bea berea cu mici, cârnăciori, friptură, sau alte alimente grele. Şi alea au calorii, să ştiţi.

Consumul de bere recomandat de cercetători (şi nu, nu ăia britanici) este de 330ml/zi la femei şi de 660ml/zi la bărbaţi. Greşeala noastră este că în loc să bem zilnic 660ml, bem în weekend 2 litri de bere, ca apoi să putem spune că am făcut burtă din cauza ei.

Toate studiile care spun că berea e sănătoasă (ajută la circulaţia sângelui, la oase, hidratează organismul etc.) se referă la consumul responsabil, adică ăla de 330ml, respectiv 660ml. Să nu vă închipuiţi că 5 beri băute într-o seară vor recupera 5 zile fără bere, că principiul ăsta nu funcţionează.

Dacă tot am început discuţia, permiteţi-mi să trec puţin mai departe de titlu. Tot aseară am aflat că berea este unul dintre puţinele produse din România care nu sunt contrafăcute. Dacă vinul poţi să-l faci şi cu chimicale, la bere lucrurile stau diferit. E mult prea costisitor să faci bere cu diferite pastile sau prafuri. Mai uşor şi mai ieftin e să foloseşti reţeta obişnuită.

Totodată, concepţia cum că berea fără alcool se bea când ai chef să conduci, e puţin greşită. Adică da, se bea şi atunci, dar asta nu înseamnă că trebuie să te limitezi la momentele acelea. Berea fără alcool băută după un efort fizic o să te hidrateze mai mult decât apa, pentru că berea e făcută din 97% apă, plus ingrediente naturale, care conţin, printre altele, proteine şi ce-i mai trebuie organismului tău ca să-şi revină mai repede.

Discuţia de aseară m-a pus serios pe gânduri în ceea ce priveşte consumul de bere. Noi o tot blamăm pentru că avem ca punct de reper 3 beri pe zi, nu 660 ml.

Apropo, cu ocazia discuţiei de aseară s-a născut hashtag-ul #mituridesprebere pe Twitter. :D

Lasă un comentariu

9 comentarii

 • Moga Florin 27 Feb 2013, ora 18:09

  Eu m-am apucat de alergat, cum fac, de altfel, în fiecare primăvară după ce începe să ne zâmbească soarele. În fiecare zi, după sesiunea de jogging sorb o bere rece, cu alcool ce-i drept. Apa nu îţi să aceeaşi senzaţie. :)

 • reparatii masini de spalat 28 Feb 2013, ora 12:50

  Iubesc berea rece ! .. insa fac sport destul de des si in urma unor discutii cu anumiti nutritionisti mi-a spus ca e cel mai bine sa renunt la bere definitiv daca iau orice fel de supliment deoarece contine substante de anuleaza toti aminoacizii. In orice caz .. sunt de parere ca daca consumi moderat e super ok.

  • Cristian Florea 28 Feb 2013, ora 14:05

   Hmm, nu ştiu cu ce nutriţionişti ai discutat tu, dar mi se pare cam trasă de păr concluzia lor.

   • cristian 23 Sep 2015, ora 12:37

    Berea nu-mi place deloc. Eu sunt bautor de vin, iar vinul merge asociat cu mancarea. Berea merge cu alune, fistic, etc. Vara un pahar de vin alb racit e un deliciu, iar iarna unul rosu e super. Vinul poate fi falsificat ca orice produs, dar si berea e plina de conservanti caci inainte de 89 era garantata 7 zile, iar azi e garantata cu anii. Berea cu arome de lamaie, fructe etc e plina de aditivi, euri, zahar etc . Berea iti face burta si ingrasa tare caci e plina de carbohidrati din hamei si porumb. Un pahar nu te ingrasa, dar cine bea doar atat. La vin la fel un pahar te fereste de infarct, dar mai mult daca bei ai alte belele