Cum faci rost de bani în plus pentru cumpărăturile de Black Friday
Mi-am dus laptopul la service și l-au reparat gratuit
Tradițional, Black Friday echivalează, cel puțin în România, în primul rând cu achiziția de aparate electrocasnice, televizoare și telefoane mobile. Este momentul cel mai bun din an pentru a achiziționa echipamente de valoare relativ ridicată la un raport bun dintre calitate și preț.
În cele ce urmează am alcătuit o listă scurtă – care poate fi bineînțeles completată în funcție de preferințele voastre – cu cele mai bune televizoare pe care le găsiți la Carrefour cu prețuri speciale, în campania de Black Friday care se desfășoară în luna noiembrie 2021. Toate televizoarele selectate sunt de tip smart, sunt dotate cu ecrane LED de rezoluție 4K. Practic, în acest moment nu mai are sens să cumperi un televizor cu specificații inferioare. Standardul 4K se va impune rapid, înlocuind vechiul Full HD; deja principalele canale TV din România, ca să nu mai vorbim de cele străine, oferă fluxuri video 4K, ca și servicii de streaming precum Netflix.
Un TV pentru orice sufragerie: Philips 43PUS8536/12
Cu diagonala sa de 108 cm, televizorul Philips 43PUS8536/12 este potrivit pentru practic orice sufragerie, mai ales pentru cele din apartamentele obișnuite de bloc. Principalele sale atuuri sunt o serie de funcții de obicei prezente la televizoare mult mai mari și mai scumpe.
Astfel, acest televizor este compatibil cu Dolby Vision și HDR 10+, cele mai recente tehnologii de redare a imaginilor video cu gamă dinamică extinsă (așa-numitul HDR). Pe înțelesul tuturor, aceste tehnologii permit afișarea pe ecran a unui număr superior de nuanțe și respectiv de niveluri de intensitate luminoasă pentru fiecare dintre acestea. În practică, veți putea distinge pe ecran nu numai un număr imens de culori, ci și detalii de nuanță, cum ar fi de exemplu texturile unor suprafețe uniforme. Astfel, un perete gol de exemplu, în loc să pară șters se va vedea la fel ca în realitate, cu toate micile imperfecțiuni ale vopselei. (Așa vede ochiul uman: culoarea peretelui e uniformă, dar ceea ce diferă este felul în care lumina se reflectă în fiecare mică imperfecțiune a suprafeței, nivelul luminanței variind aproape imperceptibil pe spații de ordinul milimetrilor. Tehnologiile HDR pot reproduce asta și chiar sunt ceva spectaculos.)
Cât de multe culori veți vedea? Ei bine, dacă vorbim de standardul Dolby Vision, acesta acoperă circa 75% din întreg spectrul vizibil de culori, în timp ce un ecran obișnuit de laptop acoperă în jur de 52-53%.
Televizorul mai dispune de sistemul de operare Android TV și de Dolby Atmos, cea mai avansată tehnologie audio disponibilă pe segmentul consumer, care imită un sunet tridimensional. Practic, atunci când urmăriți un film veți avea impresia că sunetul „vine” nu doar dinspre televizor, ci din toate părțile. Spun că „imită” un sunet 3D pentru că Dolby Atmos este totuși un standard conceput pentru sisteme de home cinema cu 12 difuzoare: un subwoofer, 7 difuzoare surround și 4 pe tavan (sau orientate în sus). Nu e cazul decât dacă aveți o cameră dedicată pentru așa ceva și un buget pe măsură.
Philips 55PUS7506, pentru camere puțin mai mari
Acest televizor este un „frate mai mare” al modelul anterior, având de o diagonală de 139 cm. De asemenea, dispune de aceleași funcții principale: Dolby Vision, HDR și Dolby Atmos, cu o diferență: sistemul de operare este Saphi, dezvoltat de Philips pentru propriile terminale TV. De asemenea, ca și modelul anterior, și acesta dispune de ieșiri audio separate (una digitală, respectiv una eARC printr-o mufă HDMI). Să explic: ambele tipuri de ieșiri livrează semnal audio digital necomprimat pentru Dolby Atmos, pentru a fi transmis către un amplificator sau receiver AV. Este o soluție elegantă pentru cei care doresc să își folosească propriul sistem home cinema: televizorul redă doar imaginea, iar sistemul home cinema sunetul.
Pe scurt, acest televizor este perfect pentru cei care doresc performanțele modelului de 108 cm, dar au nevoie de un ecran mai mare.
LG 65UP75003LF, pentru cinefili
Un televizor cu diagonala de 164 cm, cu implementarea unor funcții precum HDR 10 și Active HDR, aceasta din urmă fiind implementarea proprie a LG a standardului HDR 10+. În plus, acest model LG este compatibil cu standardul HLG, tot o variantă de HDR. Bineînțeles, televizorul oferă posibilitatea de a rula direct, prin intermediul aplicațiilor interne, conținut video de pe YouTube, Netflix și HBOGo.
O funcție foarte interesantă este FILMMAKER MODE™, special concepută pentru redarea filmelor și care dezactivează anumite setări de optimizare a imaginii, păstrând în același timp raportul de aspect original al filmului, culorile și rata de cadre (numărul de cadre afișate în fiecare secundă).
De asemenea, LG 65UP75003LF oferă și funcții de optimizare a imaginii pentru deținătorii de console de jocuri video.
Samsung 75AU7172, pentru cei care doresc experiența home cinema completă
Acest model, cu diagonala de 189 cm, este la locul lui într-o sufragerie spațioasă. Are un procesor care poate converti imagini video la rezoluții inferioare astel încât să se poată vedea ca și cum ar fi fost filmate în 4K. Având dimensiuni atât de mari, este construit pentru a se integra în ambianța camerei: cablurile pot fi ascunse în picioarele suportului, iar marginile ecranului au fost reduse la minimum.
Funcția Tap View este un atu greu de trecut cu vederea pentru deținătorii de telefoane mobile Samsung; este suficient să atingi televizorul cu telefonul mobil pentru ca televizorul să detecteze automat contactul și să redea conținut audio-video direct de pe telefon. (Condiția este ca telefonul să ruleze Android 8.1 sau ulterior.) La fel, televizorul poate realiza conexiuni wireless cu computerele care rulează cel puțin Windows 10 Professional sau MacOS 10.5.
Evident, televizorul este compatibil cu standardele HDR10+ și HLG, precum și cu Dolby Digital Plus. În combinație cu un soundbar compatibil, funcția Q-Symphony permite funcționarea în tandem cu acesta a difuzoarelor televizorului, pentru o experiență audio imersivă.
Este de asemenea compatibil cu Google Assistant și Amazon Alexa, are ieșire audio digitală (și eARC), Wi-Fi 5 și încă foarte, foarte multe alte funcții.