Life’s Good
Şi cum sunt bloggerii ăştia, în general?
Io niciodată n-am fost printre cei mai buni la orele de română. Chiar mă enerva gramatica în clasele primare, iar cărţi citeam numai dacă aveam chef. Nu-mi plăcea să fiu obligat să citesc sau să învăţ. Făceam ce voiam, pentru că aveam impresia că nu trebuie să hotărască alţii pentru mine.
Niciodată n-am avut un vocabular elevat şi nu-mi amintesc să fi fost în stare vreodată să scriu vreun text de câteva pagini care să sune atât de bine, de-ţi stă mintea în loc.
Nu, nu m-am priceput la română şi nu mi-a plăcut, dar pentru că eram român şi pentru că fără această materie nu puteam înainta în viaţă, a trebuit să mă supun.
De când cu blogul mi-am mai schimbat opinia, dar nu în totalitate. Cu cititul mă descurc la fel: citesc atunci când am chef şi ceea ce am chef, cu toate că-mi mai pică în mână şi unele cărţi care-mi trebuiesc la şcoală (că bacul nu se trece chiar aşa uşor).
Cu gramatica mă împac destul de bine acum, iar la cuvintele elevate încă mai am de lucrat.
Ce-am observat, în schimb, a fost faptul că acum am o rapiditate incredibilă la scris (incredibilă în comparaţie cu ce făceam eu anii trecuţi). Să scriu 500 sau 1000 de cuvinte mi se pare o nimica toată, iar până acum ceva timp aveam impresia că-i cea mai grea temă pe care-o poate primi un elev. Acum scriu lejer. Nu foarte elevat, dar lejer.
Iată încă un motiv pentru care merită să-ţi faci blog. Şi nu, nu trebuie să excelezi la orele de limba română.
*photo via
31 Comments
Mie imi place romana, de aceea m-am si decis sa urmez jurnalismul. Cu cartile, hmm, imi place sa citesc destul de mult, dar doar ce am eu chef sau pe ce mi se pune mie pata, nu orice. La vocabular, categoric mai am de lucrat, mult.
oricum, jurnalismul nu cred ca e doar meseria de-a deveni jurnalist (de a scrie articole in ziare). poti sa fii si tehnoredactor (faci pe PC pagina ziarelor). tot jurnalism se numeste :D si acolo iti trebuie mai mult engleza, ca sa intelegi softurile pe care lucrezi
Eu defapt, vreau sa ajung la radio. Nici gand de presa scrisa.
Eu zic ca poti sa ai un blog bun si daca nu esti maestru la romana. Multi scriu intentionat fonetic (adica transcriind limbajul oral in scris exact asa cum se aude), folosesc argoul etc, dar astea imi par artificii. Pentru marea majoritate, insa, sa ai blog si sa nu stapanesti macar gramatica de baza a limbii materne e echivalent cu a-ti da cu firma in cap. :P
da, gramatica este foarte, foarte importanta la un blog. de-aia mi-e rusine mie cu articolele din urma (oricum, treptat, le mai corectez, daca mai ajung cumva la ele). bine, totusi, ca am invatat intre timp care-i faza cu unele cratime si unele expresii, iar acum pot spune ca scriu decent, fara probleme
inca un motiv pentru care sa-ti faci blog: inveti gramatica, daca n-o stii :)
Trebuie să știi să scrii corect, dar nu să scrii ca la școală. E bine să nu ai un stil formal, unul oficial, să-ți creezi propriul tău stil care să fie în același timp și corect. :)
da, nu trebuie sa mergi pe un stil formal, dar trebuie sa ai un vocabular destul de bine dezvoltat, ca sa nu incepi sa plictisesti dupa 100 de articole. trebuie sa arati ca stii mai mult de cateva sute de cuvinte si sa le folosesti in asa fel incat sa-i lasi o impresie buna cititorului :D
Nici eu nu excelez…Doar media 10, plus participari anuale la faza judeteana a olimpiadei de limba si literatura romana…
Oricum, blogul te ajuta foarte mult.
eu nici n-am incercat sa particip la olimpiada, decat pana prin clasa a VII-a. In rest, ma ocupam cu altele, gen informatica :D
In prima faza e suficient daca macar semnele de punctuatie sunt la locul lor. ;)
prin „la locul lor” sa se inteleaga si ca spatiile dintre semnele de punctuatie trebuie sa fie puse bine. degeaba pui tu punctul si virgula acol unde trebuie, daca nu le asezi ca lumea
Iti trebuiesc niste cunostinte generale: Aranjarea textului in pagina, punctuatia, ortografia si regulile esentiale de gramatica. Pe un blog, trebuie sa scrii cat mai „comun si normal” sa zic asa, folosind cuvinte simpliste pentru a te face inteles de catre toata lumea. Cam asa gandesc eu.
da, intr-adevar, nu poti folosi cuvinte pe care utilizatorul de rand nu le intelege, pentru ca risti sa-l pierzi, sa spuna ca asta poate gasi si-n carti, iar cum lui nu prea-i place sa citeasca… ma rog, se intelege :))
cat despre aranjarea textului in pagina, punctuatie, ortografie si gramatica, ele se invata, dar trebuie sa-ti dai silinta si sa asculti toate criticile pe care le primesti la inceput. si eu am avut zeci de articole in care nu foloseam paragrafe, pana cand mi s-a spus ca trebuie. si eu scriam „vre-o” sau „dealtfel”, sau alte cuvinte de genul asta, dar cand mi-am dat seama ca-i gresit, am corectat si am retinut ca data urmatoare sa nu mai gresesc. poate la scoala nu dadeam atat de multa importanta cuvintelor astora, pentru ca pierdea mult prea putine sutimi la o tema sau la o lucrare daca faceam asemenea greseli
Am romana in orar?:)) A da, dar nu prea mai tin minte cine e profa…
Orele de romana nu stiu daca te pot ajuta la blog. Adevarat, sa citesti carti este foarte bine pentru ca lectura multa te face sa vorbesti si nu numai sa scri LEJER.
te mai ajuta si orele de romana. comunici, mai inveti ceva nou, mai prinzi niste cuvinte din zbor, mai retii cateva chestii. mno, e buna si ea, dar nu tre’ sa excelezi :D
prefer matematica…dar nu ma ajuta la blog :))
Ai punctat excelent: blogul te ajuta sa-ti dezvolti vocabularul, cursivitatea exprimarii si nu in ultimul rand, dar aici e nevoie si de putina transpiratie, aprofundarea normelor gramaticale si morfologice.
transpiratie? eu cred ca e nevoie doar de atentie. si de dorinta de a scrie corect. problema e ca multi nu constientizeaza asta, de-aia pare atat de greu
Eu stau chiar foarte prost la orele de română. Ce-i drept, de când cu blogul, îmi bine mai ușor să redactez esee și în special texte argumentative. Pe mine m-a ajutat blogul, dar nu pot spune că acum sunt as la română :p Atât doar că am învățat să ‘vorbesc’ (în scris), să bat câmpii când nu am altceva să zic :)
multi colegi de-ai mei isi fac griji ca la bac, la proba orala, nu vor fi in stare sa vorbeasca 10 minute despre un subiect. eu cu blogul am invatat si asta: sa ma invart pana plictisesc in jurul unei singure teme. pot vorbi si 15 minute despre acelasi lucru, fara prea multe cunostinte >:)
as completa, adaugand ca blogul ne ajuta mult sa sintetizam opiniile, in fraze simple, argumentate, pe intelesul cititorilor.
respectarea gramaticii, e o dovada de respect a celor pentru care scriem. pentru ca, nu-i asa, dupa ce trecem peste cateva etape firesti, realizam ca bloggingul nu este o defulare, ci-o interactiune / empatie cu cei care rezonam.
da, iar daca nu stii gramatica, nu inseamna ca nu-ti respecti cititorii decat daca n-ai de gand s-o inveti
mai sa sti ca eu eram apreciat la temele libere si de compunere, insa aveam probleme de exprimare, iar cu gramatica nu pot sa ma laud nici acum! Ma straduiesc zilnic sa evit greselile de ortografie sau mai stiu eu ce alte mici scapari! Oricum, eu consider ca am progresat mult de la primele mele articole pana astazi.
Asta conteaza cel mai mult, sa observi progresul. si sa nu te superi cand ti se atrage atentia, decat daca respectivul n-are dreptate
@Cristian – E foarte omeneste sa gresesti, insa ideea este sa TE CORECTEZI pe viitor, adica sa nu mai repeti aceeasi greseala. Oricine greseste, cand scriu la tastatura de la serviciu in limba romana, deseori scriu Z in loc de Y si invers, stii tu, insa, trebuie sa fim atenti, si cu asta, si cu regulile de ortografie, punctuatie etc.
Deci, a gresi prima oara este acceptabil, insa, a gresi si a doua oara si a treia oara, deja pentru mine nu e de acceptat.
PS: Criticile au scop constructiv, pacat ca multi nu inteleg acest lucru!
cand vine vorba de critici, conteaza si cum ti se spune. daca vii la mine si-mi spui: „esti prost!” sau „esti analfabet!” normal ca n-o sa-mi convina comentariul si ca n-o sa-l iau ca pe o critica constructiva, dar daca tu vii si spui: „vezi ca «vreo» se scrie fara cratima”, iti multumesc si am grija ca data viitoare sa nu mai gresesc.
PS: Criticile neargumentate nu trebuiesc luate in considerare. Nu-mi poti spune ca sunt prost daca nu poti dovedi acest lucru. Eu asa gandesc.
Gramatica e un must have al oricărui om care se respectă în primul rând pe sine. Apoi, cititul îți dă lejeritatea de a jongla cu multe cuvinte. Ce să zic, eu sunt o iubitoare a limbii așa că susțin idee că oricărui om îi trebuie un minim de cunoștințe, fie el blogger sau dentist. Dar de aici până la a fi bun la orele de română e cale lungă și inutilă…
cu toate ca orele de romana se leaga strans cu gramatica si abilitatea de-a jongla cu multe cuvinte. pana la urma atat blogging-ul, cat si orele de limba romana se cam ajuta reciproc
Eu cred ca la mine s-a intamplat un pic invers. Eram un pic bunicel la eseele pe carele faceam la romana. Imi curgea pixul….le luam pe toate partile comentariile la poeziile lui Blaga si scoteam vreo 3-4 pagini =) denota si articolele mele, in general mai lungi. Mi-am facut blogul pe la mijlocul clasei a 9-a dupa ce profa de romana mi-a publicat un eseu in revista scolii.
Nu stiu neaparat daca aceasta crestere personala la limba romana si a blogului s-au ajutat reciproc dar eu asa vreau sa cred.
mai rar vezi asa ceva :)) oricum, eu cred ca-ti prinde bine