Încă 6 români calificați la Rio 2016. Naționala de voluntari are nevoie de ajutorul nostru
Și eu cred că o fată poate practica orice sport vrea
Ieri am fost la conferința de presă care a anunțat competiția Capitala Tineretului din România. Partea faină la astfel de conferințe de presă e că ai ocazia să cunoști oameni care au făcut lucruri bune în țara asta și care sunt dispuși să povestească despre ele și să-i învețe și pe alții să facă.
Totul a început când, în 2015, Cluj-Napoca a fost desemnată Capitala Tineretului în Europa. Asta le-a dat ocazia fundațiilor și ONG-urilor implicate să facă tot felul de lucruri pentru tineri, cu mai mult ajutor obținut de la oficialitățile locale. Am aflat cu ocazia asta că o parte din ceea ce s-a întâmplat la UNTOLD li se datorează și lor, celor care au ales să se înscrie în competiția Capitala Tineretului în Europa și care au reușit s-o câștige. După ce s-a încheiat anul 2015, Clujul a rămas cu niște proiecte și evenimente pe care le vor repeta și în 2016, chiar dacă nu mai au statutul de Capitală a Tineretului. Hai să-ți arăt un infografic în care poți vedea ce s-a întâmplat în Cluj-Napoca în 2015 în ceea ce privește proiectele pentru tineri.
Pornind de-aici și văzând cât de bine i-a prins Clujului să fie Capitală a Tineretului, a fost lansată o competiție asemănătoare celei europene, doar că la nivel național. Adică e o competiție în care orașe din toată țara pot propune proiecte locale pentru tineri, iar orașul câștigător, pe lângă faptul că e desemnat Capitala Tineretului din România, va primi un premiu (financiar, cu suportul BCR și al altor sponsori) cu ajutorul căruia va putea organiza diverse proiecte și inițiative în localitate. Atât suma reprezentată de premiu cât și cine va juriza proiectele depuse vor fi făcute publice în curând.
Cum se poate înscrie orașul tău la Capitala Tineretului din România
Mai am un infografic ajutător pe care-l poți vedea mai jos și găsești detalii și pe capitalatineretului.ro.
Ce-ar mai fi de știut
După ce a încheiat Cluj-Napoca anul 2015 cu brio, ca să pregătească competiția Capitala Tineretului din România, a fost început un proiect-pilot, care se desfășoară în Timișoara chiar acum. A început pe data de 2 mai 2016 (când a fost Ziua Națională a Tineretului) și se finalizează pe 2 mai 2017. Uite ce-au făcut în oraș ultima lună.
Cel mai mare avantaj pe care-l văd eu în această competiție este că orașul câștigător are ocazia de a obișnui autoritățile locale să investească bani în proiecte pentru tineri. Așa cum poți vedea și în infograficul cu ceea ce s-a întâmplat la Cluj-Napoca, a crescut mult finanțarea din bugetul local pentru activitățile non-profit. Deci intră pe capitalatineretului.ro și vezi cum ar putea candida și orașul tău la Capitala Tineretului din România.