Avem 21 de milioane de conexiuni la internet în România, iar traficul 4G s-a dublat în 2016 [infografic]
Eurosport a lansat un concurs pentru cicliștii amatori. Uite cum te poți înscrie
Când am intrat în clasa a VII-a, eram nerăbdător s-o cunosc pe profesoara de chimie și să începem orele. În imaginația mea, orele de chimie trebuiau să conțină multe experimente și jocuri cu tot felul de substanțe. Am fost destul de dezamăgit când mi-am dat seama că înainte de a face orele practice trebuie să învăț o grămadă de teorie. Și am fost și mai dezamăgit când am văzut că puteam experimenta doar 5% sau 10% din ceea ce învățam din manual.
Adică experimentele pe care mi le imaginam eu la începutul anului nu se apropiau nici măcar puțin de ceea ce era în realitate. Asta pentru că școala în care învățam nu avea posibilitatea de a ne oferi materialele necesare experimentelor. Și nu era Chimia singura materie la care nu aveam posibilitatea să experimentăm, pentru că și la Fizică ne-ar fi fost util un laborator specializat, să înțelegem mai bine și mai din timp de ce sunt atât de grozavi oamenii ca Newton, Einstein sau Edison.
Pentru copiii din ziua de azi, teoria aceea anevoioasă de la școală poate fi transformată în joacă și în experimente uimitoare, pentru că există Casa Experimentelor. Acolo, sute de copii din București și din împrejurimi vin împreună cu clasa să pună în practică tot ce învață la orele de știință, chimie, matematică sau fizică. Asociația pentru Formare oferă copiilor spațiul în care paginile manualului de fizică sau de matematică devin lucruri concrete, vizibile și ușor de înțeles.
În vuietul de copii din Casa Experimentelor, îți faci cu greu loc să zăbovești în fața celor 100 de exponate, fiecare ilustrând câte un experiment fizic, chimic sau matematic. E singurul science center din România în care vizitatori de toate vârstele sunt invitați să atingă, să experimenteze și să descopere fenomenele despre care am învățat cu toții la școală. Din toate colțurile spațiului de pe malul Dâmboviței se aud interjecții de mirare: „În sfârșit, înțeleg Teorema lui Pitagora!”, exclamă un elev după ce s-a jucat cu exponatul care o ilustrează.
Gabriela Ionescu, director general, își amintește cum a început ideea unui loc al descoperirilor. În 2009, în timp ce vizita Budapesta împreună cu familia, a descoperit Palatul Minunilor, loc în care fiica ei de 8 ani i-a spus: „Mami! De ce nu faci și tu așa ceva în România?”. Cum „mami face lucruri”, au și început demersurile de a creiona un proiect. Au urmat câțiva ani de perfecționare a planului tehnic, de aplicații la granturi și de dezvoltare continuă. În 2014, prin programul de Cooperare Elvețiano-Român, i-a cunoscut pe cei de la Technorama, cel mai mare science center din Elveția, iar la final de 2014, cu ajutorul și expertiza partenerului, a primit vestea că ideea lor avea să fie finanțată și să devină Casa Experimentelor.
De la aflarea veștii și până la tăierea panglicii de către fiica Gabrielei, acum devenită domnișoară și voluntar al asociației, a durat un an, plin de satisfacții, pionierat și moduri creative de a construi exponatele la standardele celor descoperite la science center-ul din Elveția. Acum, Casa Experimentelor e un loc în care te încarci cu energie. Nu e de la Camera Întunecată, unde tronează Bobina lui Tesla, ci de la atmosfera minunată pe care o degajă zecile de copii care zilnic îi calcă pragul, fie veniți cu școala, fie cu familia.
„Aici e un loc în care înveți lucruri noi și interesante, dar te și distrezi. Eu, una, învăț mai repede așa!” spune Alexandra, de 9 ani, după ce a descoperit energia electrostatică experimentând pe propriul păr efectele acesteia. 55.000 de oameni au călcat pragul Casei Experimentelor în 2016, însă e cale lungă până când fiecare clasă sau familie va decide să o viziteze. Gabriela și echipa ei lucrează acum la noi moduri de a aduce știința experimentală în viața a cât mai multor copii, prin cursuri de pregătire pentru profesori sau prin variante itinerante ale unor experimente. „Când auzi Wow după Wow, e clar că locul acesta lasă o amprentă în viața copilului”, spune Gabriela, convinsă că în viața fiecărui elev e mereu loc de puțină educație non-formală.
Casa Experimentelor e mai mult decât un loc în care descoperi fenomene științifice. E locul în care colegii de clasă devin prieteni, tăticii devin eroi atunci când explică experimentul din spatele exponatelor și fiecare dintre noi devine un copil curios, cât ai zice E=mc2.
Proiectul „Casa Experimentelor” a fost realizat de către Asociația pentru Formare în parteneriat cu Swiss Science Center Technorama din Winterhur, Școala Gimnazială nr. 79, Colegiul Național „Emil Racoviță”, liceul „Dante Alighieri”, Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân” și cu Asociația Ador Copiii din Timișoara. Proiectul a fost derulat pentru o perioadă de 18 luni, și a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției Elveției pentru Uniunea Europeană extinsă.
foto: Adrian Scutariu
Acest articol este realizat în cadrul unei campanii de promovare a proiectelor finanțate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Celelalte articole din cadrul campaniei pot fi citite aici.