Cât de poluată este apa de la robinetul meu

Am primit de la Aqua Carpatica nişte testere cu care să văd câţi nitraţi conţine apa mea de la robinet. Pe lângă testere, am primit şi mult material informativ, pentru că, aşa cum era de aşteptat, ştiam că mulţi nitraţi în apă nu-s buni, dar nu ştiam exact ce înseamă „mulţi” sau ce înseamnă „nu-s buni”, adică ce rău ar putea să-mi facă.

Aşa că înainte să-ţi spun rezultatul testului, hai să facem o trecere rapidă prin materie.

În natură, acolo unde omul nu şi-a pus amprenta, conţinutul de nitraţi din apă este între 0 şi 2,5mg/L. În schimb, acolo unde conţinutul e mai mare, înseamnă că a intervenit omul şi a poluat puţin. Iar poluarea se datorează în general îngrăşămintelor chimice folosite în agricultură. În fiecare primăvară, din cauza ploilor şi a topirii zăpezilor, îngrăşămintele reuşesc să afecteze şi apa care ne curge nouă la robinet. Ca material ajutător, avem o poză cu circuitul nitraţilor în natură.

circuitul nitratilor in natura

Acum, dacă tot ştim cum ne ajung nitraţii în apă, să vedem ce rău ne cauzează. Păi, la adulţi ar fi cam aşa: hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație, cianoză severă, în timp, chiar și unele tipuri de cancer.

La nou-născuţi e şi mai rău, pentru că la ei pot apărea probleme gastrice, diaree infecțioasă, urticarii şi iritații sau chiar methemoglobinemie. Bineînţeles, nici eu nu ştiam cum se citeşte sau ce înseamnă methemoglobinemie, aşa că am primit şi explicaţia: „Methemoglobinemia este cea mai periculoasă afecțiune pe care contaminarea cu nitrați o poate genera la sugari – afecțiune cunoscută și drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nou-născutului”). Aceasta se manifestă întâi prin probleme respiratorii din cauza circulației inadecvate a oxigenului prin sânge, ducând rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelușului.”

Ce înseamnă mulţi nitraţi?

Limitele acceptate sunt de 50mg / L pentru adulţi şi 10 mg / L pentru nou-născuţi.

Şi care-i faza cu testul?

Ei bine, testul e de fapt o banderolă de hârtie care are în capăt o substanţă care reacţionează la contactul cu nitraţii. Adică pui banderola în apă pentru două secunde, aştepţi un minut să reacţioneze, apoi vezi cât de tare s-a colorat banderola. În funcţie de culoare, îţi dai seama câţi nitraţi sunt în apă. Cu cât e culoarea mai închisă, cu atât ai mai mulţi nitraţi.

Am făcut testul cu apă de la robinetul meu din Bucureşti (în Sectorul 1), iar rezultatul arată cam aşa:

continut de nitrati in apa din sectorul 1

Numerele alea de sub fiecare pătrăţel reprezintă miligramele de nitraţi pe litru. Bineînţeles, la cât de artist sunt, am acoperit din greşeală numărul din dreptul penultimului pătrăţel roz. Acolo scria 20.

Aşa cum ziceam şi mai sus, nou-născuţii trebuie să bea apă cu maxim 10 mg/l, iar adulţii cu maxim 50 mg/l. Apa mea de la robinet e undeva între 20 şi 50 mg/l.

Care-i planul Aqua Carpatica în ceea ce priveşte testele?

Vor să facă o hartă a nitraţilor în România, în care să găsim conţinutul de nitraţi din fiecare oraş sau zonă, din fiecare fântănă sau din fiecare râu. E o provocare mare, dar e foarte binevenită.

Eu vreau să testez şi apa din Focşani, dacă tot am început. Văd pe hartă că este deja o persoană care a făcut-o, dar a testat o apă dintr-o fântână (nu ştiam că mai există în Focşani), nu apa de la robinet.

De unde faci rost de testere?

Au apărut deja persoane din echipa Aqua Carpatica în marile lanţuri de magazine (Carrefour, Cora, Kaufland, Auchan, Mega Image) care îţi vor da banderole de hârtie, iar după ce testezi, e bine să urci informaţiile pe testulpuritatii.ro, ca să ajuţi la completarea hărţii.

Mai multe detalii despre proiect găseşti şi pe blogul Aqua Carpatica.

4 Comments

  1. Andra 20 mai 2014
    • Cristian Florea 21 mai 2014
  2. claudiu 21 mai 2014
    • Cristian Florea 21 mai 2014

Leave a Reply