
Primii 1000 de abonați pe YouTube

Apple Pay România: Cum activezi Apple Pay pe iPhone, Apple Watch și MacBook
Zilele trecute, în colaborare cu Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, am întrebat comunitatea de pe Facebook dacă știe cât înseamnă „consum moderat de bere” și i-am rugat să răspundă fără să caute pe Google. Ca să fie mai ușor, i-am rugat să aleagă dintre două variante de răspuns:
a) consumul moderat de bere înseamnă o cantitate de 330 ml de bere / zi pentru femei și 660 ml pe zi pentru bărbați;
b) consumul moderat de bere înseamnă o cantitate de 300 ml de bere / zi pentru femei și 500 ml pe zi pentru bărbați;
Dintre cei care au votat, 46% au ales răspunsul a, care este cel corect, iar 54% au ales răspunsul b, care este greșit.
Nu-i condamn pe cei care au răspuns greșit, pentru că mi-au confirmat un lucru pe care îl bănuiam și eu de ceva timp: deși este invocat foarte des, puțini dintre noi știm cât anume reprezintă acest „consum moderat”.
Ei bine, când vine vorba despre bere, e bine să reții că moderat = 330 ml / zi pentru femei și 660 ml / zi pentru bărbați. Ca să reții mai ușor, gândește-te la cantitatea unei sticle mici de bere și reține că femeile pot bea una pe zi, iar bărbații două pe zi, când vine vorba de consumul moderat.
Dar cine a setat această cantitate?
Chiar Organizația Mondială a Sănătății, care și-a fundamentat opțiunea pe multe studii legate de efectele consumului de alcool și care indicau o cantitate optimă de bere care poate fi consumată fără să existe niciun posibil risc pentru sănătate.
Bineînțeles, datele fizice ale fiecăruia dintre noi sunt diferite (de la vârstă și sex, la greutate, înălțime, activitate sportivă etc.), deci cantitatea pe care o putem alege în final să o consumăm poate varia puțin, dar trebuie să reții că media setată de Organizația Mondială a Sănătății se potrivește oricărei persoane adulte.
Pornind de la aceste cantități, au fost făcute și mai multe studii. Iar studiile spun că un consum moderat de bere poate ajuta la:
- un risc mai scăzut de boală cardiovasculară sau diabet de tip 2;
- un risc mai scăzut al atacului cerebral;
- poate contribui la fluidizarea sângelui, astfel încât sângele să circule mai bine prin vase;
- poate reduce colesterolul rău din organism;
- poate reduce riscul apariției demenței;
- poate reduce riscul de boală Parkinson;
- poate reduce riscul de apariție a calculilor biliari („pietre” în vezica biliară);
- poate proteja împotriva artritei reumatoide;
- poate avea un efect benefic asupra sistemului imunitar.
Acum te invit să faci un test: când ieși data viitoare la bere cu prietenii, întreabă-i dacă știu ce înseamnă „consum moderat de bere”. Și dacă nu știu, spune-le.
Cred că e important să cunoaștem aceste cantități ca să putem alege ceea ce este cel mai bine pentru noi. Este important să fim atenți la comportamentul nostru de consum și să ne asigurăm că rămânem pe acel teritoriu al efectelor pozitive și nu trecem pe cel al unor eventuale riscuri asociate consumului abuziv de alcool.
Iar pentru că știu că vor fi și persoane care îmi vor spune că berea îngrașă, profit de acest articol ca să dărâm și acest mit. Las mai jos o imagine care arată câte calorii are berea, comparativ cu alte alimente. Așa cum probabil știi deja, în momentul în care consumi mai multe calorii decât reușești să arzi (prin activități sportive), diferența de calorii se depune. 😁
