Redacția Revistei Biz s-a mutat la Lidl. Uite cum a fost
iOS 11.3 îți spune dacă bateria iPhone-ului tău ar trebui înlocuită
Probabil ai citit până acum câte ceva despre scandalul Cambridge Analytica și Facebook. Dacă nu, îți explic eu pe scurt: Cambridge Analytica este o companie care s-a folosit de anumite date obținute cu ajutorul unei aplicații de Facebook pentru a arăta utilizatorilor reclame făcute special pentru ei.
Practic, în funcție de articolele și paginile la care un utilizator dădea Like, Cambridge Analytica știa ce reclame să-i arate ca să-l convingă de un anumit lucru.
Aceste practici l-ar fi ajutat pe Trump să câștige alegerile din SUA și ar fi ajutat la decizia pro-Brexit. Fondatorul Cambridge Analytica spune despre datele pe care le-a cules că din 10 like-uri date de un utilizator pe Facebook îi poate cunoaște gândurile sau afinitățile pentru anumite lucruri mai bine decât un coleg de serviciu. Din 300 de like-uri date de utilizator, poate înțelege felul în care gândește mai bine decât partenerul de viață.
Cam atât de multe lucruri spun despre noi like-urile pe care le dăm articolelor, pozelor sau paginilor de Facebook, iar Cambridge Analytica avea acces la acele date prin intermediul unei aplicații care, chipurile, te ajuta să-ți faci un test de personalitate. Culegea toate acele date, apoi le folosea pentru a influența deciziile oamenilor. 270.000 de persoane au utilizat aplicația cu testul de personalitate. Fără să știe, fiecare dintre ei a dat acces și la datele prietenilor lor, pentru că Facebook le permitea asta fără niciun fel de limitare. În final, Cambridge Analytica a obținut acces la datele a peste 50 de milioane de utilizatori.
Mai multe detalii despre scandalul Cambridge Analytica și Facebook poți citi la Radu sau la Dragoș. Astăzi vreau să-ți amintesc cum poți vedea ce aplicații au acces la contul tău de Facebook și cum poți bloca accesul prietenilor tăi de pe Facebook la datele tale, atunci când folosesc aplicații care le cer acest acces. Hai să le luăm pe rând:
1. Cum poți verifica ce aplicații au acces la contul tău de Facebook
Loghează-te pe Facebook de pe laptop, apasă pe săgeata din colțul din dreapta sus, apoi pe Settings.
În pagina nou apărută, apasă pe Apps, în meniul din stânga. Găsești apoi o listă cu toate aplicațiile cărora le-ai oferit acces la datele tale de pe Facebook. Dacă sunt aplicații pe care nu le mai folosești, poate ar fi o idee bună să le scoți de pe listă. Eu, așa cum se vede în imaginea de mai jos, am oferit acces la aproape 300 de aplicații. O să-mi ia ceva timp să fac o triere a lor. :D
Update (5 aprilie): se pare că Facebook a făcut o modificare, în așa fel încât să-ți fie mai ușor să scoți de pe listă aplicațiile nedorite. Acum poți bifa mai multe aplicații și apoi le poți da Remove cu un singur click. Nu mai e nevoie să faci asta pentru fiecare aplicație în parte.
2. Cum poți bloca furnizarea datelor tale către aplicațiile folosite de prietenii tăi de pe Facebook
Nu mi-e foarte clar de ce ar da Facebook informații despre mine către aplicațiile pe care le folosesc prietenii mei, dar partea bună este că poți bloca acest acces cu doar câteva setări simple. Fiind în meniul de Apps, ca la punctul 1, o să vezi în partea de jos a paginii, sub lista cu aplicațiile care au acces la contul tău, un box numit Apps Others Use. Dacă apeși pe Edit, vei vedea ce informații le-ai dat aplicațiilor pe care le folosesc prietenii tăi de pe Facebook. La mine setările arată cam așa:
Bineînțeles, ideal ar fi să le debifezi pe toate, apoi să apeși pe Save. Astfel, indiferent de aplicațiile pe care le folosesc prietenii tăi pe Facebook, datele despre tine și lucrurile la care dai like nu vor mai ajunge la creatorii acelor aplicații.
13 Comments
Mulțumim! Foarte util!
Mulțumesc!
Multumim pentru sfaturi! O mica remarca: daca esti asa interesat de privacy, de ce ai comentarii prin FB pe blog?
Există vreo legătură între privacy și comentariile prin Fb pe blog? Că eu n-o văd, mai ales că acest tip de a lăsa comentarii este opțional.
super treaba…merciiiii:*
He, he, mă bucur că pot fi de folos. :D
Eu nu aveam aşa de multe şi le-am triat repede. Însă am remarcat aplicaţii pe care sunt sigură că nu le-am accesat niciodată, gen de jocuri sau quizzuri. Nu ştiu cum or fi ajuns acolo.
E bine că ai scăpat de ele. Și poate ar fi bine să faci această triere măcar o dată pe an. :D
65 de aplicatii sufera acum dupa datele mele :))
Săracele… :))