Ce faci? Caut titlu.

Am momente în care stau cu laptopul în faţă şi mă uit în gol. Sau mă uit la ecran, dar văd prin el, nu văd ce e pe el. Numesc aceste situaţii „momente caut-titlu”. Pare că m-am pierdut printre gânduri şi nu mai ştiu pe unde să ies când fac asta, dar de fapt sunt pierdut printre cuvintele cu ajutorul cărora aş putea face următorul titlu de articol.

Uneori îmi ia 10 secunde, alte ori un minut, ba chiar sunt momente în care mă gândesc la un titlu şi câte 20 – 30 de minute, până când iese ceva de care să fiu mulţumit. Nu e un lucru cu care să mă laud, ci o simplă constatare.

M-am obişnuit (nu ştiu dacă e prost sau nu) să nu scriu niciun material până când nu-i găsesc un titlu. De multe ori îmi ia mai mult timp să gândesc titlul decât îmi ia să scriu textul. De multe ori am textul scris în minte şi nu-l pun pe foaie pentru că n-am un titlu pentru el. Iar asta pentru că mie titlul mi se pare cel mai important element al unui articol. Fără un titlu atractiv, oamenii nu vor intra să citească textul. Iar dacă nu intră, înseamnă că ai scris materialul mai mult degeaba.


Loredana
mi-a zis zilele trecute că uneori i se pare că titlurile articolelor mele sunt mai bune decât articolele în sine. Nu ştiu dacă o fi bine sau rău, dar e un semn că munca aia pe care o depun ca să găsesc un titlu bun merită.

Tu cum procedezi când scrii un material? Când alegi titlul?

searching

Lasă un comentariu

17 comentarii

 • costinc.info 30 Oct 2013, ora 17:39

  Eu întâi tastez textul, apoi ii dau un titlu potrivit. :D

 • Ionut 30 Oct 2013, ora 18:19

  la mine situatia e inversa, intai imi vine in mite titlul, care reprezinta ideea principala a articolului, si dupa scriu textul

  • Cristian Florea 31 Oct 2013, ora 16:26

   Niciodată nu-ţi vine în minte ideea articolului şi apoi încerci tu să găseşti titlul? Mie mi se întâmplă şi aşa.

 • pauna oana 30 Oct 2013, ora 19:13

  La final ca sa sintetizeze in 1-2-3 cuvinte tot ce am scris in articol:)

  • Cristian Florea 31 Oct 2013, ora 16:28

   Şi eu îmi dau uneori seama că titlul nu mai are legătură cu articolul scris (adică nu sintetizează ca lumea ce scrie în articol) şi prefer să-l schimb, dar mi se întâmplă extrem de rar lucrul ăsta.

 • Doro 30 Oct 2013, ora 19:51

  Depinde, chiar nu ma tin de o regula. E misto sa tii un ritm si sa oferi cititorilor constant material nou, asa cum faci tu. Dar la mine nu functioneaza asta, atunci cand n-am idei pur si simplu n-am idei si nici nu gasesc idei, orice as face. Cat despre procesul de „creatie”, uneori vine intai ideea de titlu, alteori imi amintesc de-o poveste faina, alteori de-o intrebare pe care mi-a pus-o candva cineva. Uneori mai scormonesc prin Google Webmaster Tools si ma inspir de la ce cauta oamenii…

  • Cristian Florea 31 Oct 2013, ora 16:31

   Eu cred că nu-i aşa greu să găseşti subiecte bune de dezbătut pe blog. Poţi face interviuri dacă rămâi în pană de idei sau poţi să-ţi dai tu cu părerea despre ceva ce se discută acum. Trebuie doar să ai timp de scris şi să vrei să scrii constant.

 • rivi 31 Oct 2013, ora 11:04

  treaba e asa. articolul si apoi titlul. cel putin la mine :)

 • Yamasha 31 Oct 2013, ora 22:28

  intai imi vine ideea in minte, o dezvolt, apoi caut un titlu potrivit. (daca exista)

 • Tudor 1 Noi 2013, ora 06:58

  Depinde de articol. Daca e cu oprire in draft mai intai scriu articolul. Daca e cu postare rapida mai intai scriu titlul

  • Cristian Florea 1 Noi 2013, ora 15:54

   Eu foarte rar scriu articole cu oprire în draft. De obicei drafturile mele reprezintă titluri de care n-am avut timp să mă ocup.

 • Gabriel Ursan 3 Noi 2013, ora 00:38

  Titlul este parte integrantă din obiectivul articolului meu. Am titlu, am obiectiv, deci scriu după ce am titlu. În altă ordine de idei, te înțeleg perfect legat de cugetarea pentru titlu. E greu să găsești un titlu atractiv dar în același timp decent.

 • Nicky 18 Aug 2015, ora 14:54

  Depinde, nu am o regula… uneori imii vine in minte titlul, alteori termin textul si nu am nimic bun in cap pentru titlu!

  • Cristian Florea 19 Aug 2015, ora 10:06

   La tăți ni-i greu. :))