Ce-i cu punctuleţele alea pe sticlele de bere?

Într-o seară de vară mult prea călduroasă ca să vă pot spune cum a fost, eram la o bere cu doi prieteni. După ce a desfăcut eticheta berii din care sorbea, unul dintre ei a observat nişte punctuleţe undeva în partea de jos a sticlei.

– Ce-or fi cu punctuleţele astea, Braille-style?

Mă uit pe sticlă, le aveam şi eu.

– Nu ştiu, zic, dar promit că mă interesez.

Despre punctuleţele astea e vorba, ca să ştim de unde pornim:

punctulete pe sticla

Am observat că se află pe mai toate sticlele pe care le găsesc prin casă, deci nu doar berea e vizată aici. Oricum, după ce-am răsfoit puţin internetul, am ajuns la concluzia că nimeni nu ştie exact la ce-s bune, dar că există mai multe teorii, unele mai plauzibile decât altele.

1. Ar putea fi o inscripţie care ar ajuta la determinarea tipului de sticlă folosit. Adică la sfârşitul liniei de producţie, când sticlele sunt pe axul acela care le transportă, o maşinărie se foloseşte de numărul de punctuleţe şi de distanţa dintre ele ca să-şi dea seama din ce fel de nisip este confecţionată acea sticlă. Iar dacă sticlele se întorc pentru reciclat, maşinăria o să ştie cum să le categorisească. Totodată, dacă există ceva probleme cu vreun recipient, producătorii or să ştie din ce fel de nisip a fost făcut şi or să ia măsuri imediat (eventual vor retrage de pe piaţă toată linia de producţie).

Din punctul meu de vedere, chestia asta e cam puţin probabilă, dar cum nu mă pricep la sticle, nu prea-mi permit să mă pronunţ.

2. Ar putea ajuta maşinăriile care sunt folosite pentru a umple sticlele să-şi dea seama cât lichid să pună în ele.

Din punctul meu de vedere, asta ar fi o explicaţie destul de plauzibilă, cu toate că eu am impresia că ar fi mai uşor ca maşinăria să fie setată pentru o anumită cantitate şi gata, că sticlele de bere sunt doar de 500 ml şi 330 ml, deci n-ar varia cantitatea de foarte multe ori.

3. Ar ajuta maşinăriile să-şi dea seama de câte ori a fost folosită o sticlă.

Din punctul meu de vedere, nici chestia asta nu-i prea plauzibilă. Ridicăturile alea, sau punctuleţele, cum vreţi voi, se fac în timpul în care sticlei i se dă formă. Dacă o sticlă se întoarce în fabrică îi mai pun un punctuleţ fără s-o mai topească?

Voi de ce credeţi că sunt punctuleţele alea acolo?

Tags:

8 Comments

  1. Luca 15 august 2012
    • Cristian Florea 15 august 2012
  2. coolnewz/Ratatouille 15 august 2012
    • Cristian Florea 16 august 2012
  3. Temătoru Nicu 15 august 2012
    • Cristian Florea 16 august 2012
  4. Omega Peter 16 august 2012
    • Cristian Florea 17 august 2012

Leave a Reply