
Cum a fost experimentul fără gadgeturi și internet pentru 24 de ore

5 lucruri la care să fii atent când cumperi un iPhone Second Hand
De fiecare dată când NASA mai descoperă câte-o Planetă sau o stea, spune despre ea că e a câțiva ani-lumină depărtare. Nu știu câți dintre voi s-au întrebat până acum ce înseamnă „un an lumină” și cât de mare este el, dar pentru că m-am apucat să citesc o carte intitulată „Bun venit în Univers” și pentru că acolo explica acest lucru, mi-am dat seama că ar putea fi o informație utilă și pentru cei care au răbdare să mai citească ce mai scriu eu pe-aici.
Și deși inițial m-am gândit să fac un #casastiti despre asta, mi-am dat seama că e mai mult de scris pe tema asta și că ar fi bine să transform informația într-un articol numai bun de publicat pe blog. 😁
Până să ajungem la ani-lumină, hai să vorbim despre secunde-lumină. O secundă-lumină se referă la distanța pe care o parcurge lumina într-o secundă. Iar ea este egală cu 300.000 de kilometri.
Luna pe care o vedem noi seara pe cer se află la o depărtare de aproximativ 384.000 de kilometri. Asta înseamnă că luminii îi trebuie 1.3 secunde pentru a ajunge de la Lună până pe Pământ.
Ca o comparație, Soarele se află față de Pământ la aproximativ 8 minute-lumină. De fapt, 8,3 minute, ca să fiu mai exact, adică 500 de secunde-lumină.
Și acum vine partea interesantă: un an-lumină este egal cu distanța parcursă de lumină într-un an de zile. Adică, în kilometri, înseamnă vreo 10 trilioane de kilometri.
Și dacă ai impresia că Soarele e departe, aflându-se la 8 minute-lumină de noi, e bine să știi că cele mai apropiate stele se află la o distanță de 4 ani-lumină de Terra, iar cea mai îndepărtată stea observată până acum e Icarus, care se află la 9 miliarde de ani-lumină de noi.
Gândește-te că distanța în ani-lumină a fiecărei stele determină și cât de mult îi trebuie stelei respective ca să poată fi observată de pe Pământ. Deci dacă presupunem că astăzi se naște o stea la 25 de ani-lumină de Pământ, noi o să o vedem abia peste 25 de ani, pentru că atât îi trebuie luminii ca să ajungă până la noi și să o putem observa pe cer. ⭐️
Și așa îți dai seama cam cât de mici suntem noi în Univers, dar și faptul că prin ani-lumină se măsoară distanța, nu altceva. Și ar fi fost foarte greu să explici acea distanță pe înțelesul tuturor dacă nu reușeai să o calculezi diferit față de sistemul cu care suntem noi obișnuiți în viața de zi cu zi (în metri și kilometri).
În încheiere, ce cred că ar trebui să reții din acest articol e că o secundă-lumină are 300.000 de kilometri, iar un an-lumină vreo 10 trilioane de kilometri. 😁
9 Comments
In ce sens suntem noi mici in univers ?
În sensul că Universul e foarte, foarte mare. 😁
Părerea mea este că suntem mici în toate sensurile în univers.
Universul nu are margini !
La câți ani lumină este situată Luna față de Terra?
1,3 secunde distanta…..împarte un an în 365 apoi în 24 apoi în 60……alea s secunde….deci 1.3 secunde
Scuze, acum mi-am dat seama ca este prea aproape pentru a fi ceva ani lumină.
se poate spune in secunde lumina, cred ca vreo 2-3 secunde
Explica te rog, cum a fost efectuata masuratoarea distantei dintre planeta Icarus si Pamant.
Multumesc!