5 pluginuri WordPress pe care le instalez pe un blog nou

În ultimul timp au fost câteva persoane care m-au întrebat ce pluginuri instalez eu pe un blog nou, iar azi am văzut că a ajuns cineva aici căutând un răspuns la această întrebare. Aşa am hotărât să scriu un articol pe tema asta (chiar dacă internetul e plin), că poate mai ajutăm pe cineva.

Înainte de toate, ar trebui să ştii că răspunsul pe care-l dau mereu este „Depinde”. Şi apoi întreb: „Despre ce o să fie blogul?”. În funcţie de răspuns, mă gândesc la nişte pluginuri pe care le-am folosit sau le folosesc eu şi pe care le-aş putea recomanda. Nu ai de ce să instalezi un plugin de eCommerce pe un blog care nu vrea să fie magazin online şi nu ai de ce să activezi Akismet-ul pe un blog care se vrea cu comentariile închise sau care foloseşte formularul de comentarii de la Facebook.

Aici am să încerc să generalizez cumva răspunsul, dar accept fără nicio problemă întrebări suplimentare în comentarii. De reţinut ar mai fi şi faptul că blogul tău poate merge mai greoi dacă ai foarte multe pluginuri instalate. Deci încearcă întotdeauna să te gândeşti la o soluţie care să-ţi scadă numărul pluginurilor instalate pentru a micşora astfel şi timpul de încărcare al blogului.

Acestea fiind zise, să începem lista:

1. Akismet

akismet

Probabil ştie toată lumea ce face. E mama şi tata tuturor pluginurilor făcute să nu-i lase pe spammeri să-ţi comenteze pe blog. Mai dă rateuri o dată la câteva luni, dar nu e deranjantă problema. N-am folosit niciodată altceva pentru că n-am avut nevoie.

2. BackWPup

backWPup

Face backup la baza de date şi la fişierele de pe blogul tău şi ştie să le salveze pe Dropbox. Am scris aici de ce altceva mai este în stare.

3. Grab & Save

Grab-and-Save-Plugin

Pluginul ăsta e mai mult un moft. Când vrei să pui într-un articol o imagine care se găseşte deja pe un alt site, cu ajutorul acestui plugin poţi salva imaginea direct pe server. Până acum trebuia s-o salvezi în PC şi abia apoi s-o încarci în articol. Acum doar pui link-ul spre imagine, iar pluginul se ocupă de restul lucrurilor.

Apropo, are şi WordPress opţiunea de a pune link spre o imagine şi a o insera în articol, dar WordPress-ul doar citeşte imaginea de-acolo, n-o urcă pe serverul tău. Iar dacă site-ul respectiv se închide la un moment dat, tu rămâi fără imagine.

4. Jetpack

jetpack

Nu ştiu cum ar putea exista un blog fără el. Glumesc, se poate, dar e mai bine dacă-l ai. E o suită de pluginuri dezvoltată chiar de cei de la WordPress.

E fain că ai o grămădenie de setări într-un singur loc şi le poţi activa sau dezactiva după bunul plac.

Pluginul ăsta m-a scutit de vreo 5 module WordPress pentru că mi le-a oferit el într-un singur loc. Are şi plugin de statistici, ştie să pună şi butoane de share, să-ţi pună imaginile pe CDN-ul WordPress.com, are temă de mobil şi multe, multe altele.

5. WordPress SEO

wordpress seo

Numele spune deja ce face. Se ocupă de SEO-ul blogului tău. În acelaşi timp ştie şi să-ţi genereze sitemap-ul şi să-l trimită la Google Webmasters Tools. Am renunţat la All In One SEO Pack pentru el şi a fost dragoste la prima vedere.

Nu ştiu cum s-a mai dezvoltat All In One Seo Pack între timp, dar WordPress SEO a crescut tare frumos.

Iar aici găseşti un tutorial tare bun despre cum să-i faci setările, în cazul în care nu te descurci.

Tu ce pluginuri instalezi pe blogurile noi?

P.S.: Astea-s pluginurile pe care le folosesc acum la instalările noi de WordPress. S-ar putea ca peste un an să fie altele. Deci recomandările astea ar putea să expire la un moment dat. :))

Lasă un comentariu

18 comentarii

 • Lucian Mustaţă 13 Iul 2013, ora 17:47

  O mică observaţie: la pluginul 5 cred că ai vrut să spui că trimite site-map-ul la G Webmasters şi nu baza de date. 4 dintre cele enumerate le folosesc şi eu pe toate cele [multe] bloguri pe care le administrez. O să-l testez şi pe cel de care nu ştiam.

 • Ginake 13 Iul 2013, ora 17:48

  Un sfat legat de JetPack ?
  „Your Jetpack has a glitch. Something went wrong that’s never supposed to happen. Guess you’re just lucky: site_lang_missing
  Try connecting again. Error Details: The required „site_lang” parameter is missing.”

 • Ginake 13 Iul 2013, ora 17:59

  Later: Am rezolvat. Era de la un plugin care traducea data in .ro :)

  • Cristian Florea 13 Iul 2013, ora 18:01

   Mă pregăteam să te rog să arunci un ochi în wp-config.php, dar bine că s-a rezolvat. :D

   • Ginake 13 Iul 2013, ora 18:37

    Yep, mersi de tip :)

 • Carmen 13 Iul 2013, ora 19:20

  In mare parte, astea le folosesc si eu. As mai adauga pe lista un WP Pagenavi, Contact form 7 sau chiar un plugin pentru Social Media.

  • Cristian Florea 15 Iul 2013, ora 07:00

   WP Page Navi am renunţat să mai folosesc în momentul în care mi-am luat o temă cu această funcţie încorporată.

   Contact Form 7 nu folosesc pentru că n-am nevoie de formular de contact ca să poată lua lumea legătura cu mine. Cei care vor să mă contacteze să-mi ia adresa de mail ci copy + paste, că nu-i aşa complicat.

   Cât despre plugin de Social Media, nu ştiu la ce te referi. Butoane de share? Are Jetpack-ul. :D

 • Gabriel Ursan 14 Iul 2013, ora 02:24

  Ar mai merita menționate și niște plugin-uri de securitate serioase. Puține, dar ok. Aș fi curios ce ai recomanda, deși știu că nu prea se spune :)

  • Cristian Florea 15 Iul 2013, ora 06:56

   Eu spun tot, că n-am de ce să ascund. Totuşi, în cazul pluginurilor de securitate, n-am ce să recomand, pentru că nu am testat absolut nimic încă. Dar primesc recomandări dacă te-ai jucat tu cu vreunul. :D

 • Madalin Blidaru 14 Iul 2013, ora 21:20

  WP e suficient de bun fara Akismet :)

  • Cristian Florea 15 Iul 2013, ora 06:55

   Nu ştiu cum e la tine, dar mie îmi intră ~300 comentarii spam pe zi. Nu ştiu dacă WP ar fi făcut faţă.

 • Ginake 19 Iul 2013, ora 14:13

  Ok revin la tine cu o rugăminte, pentru că văd că te-ai „jucat” destul de mult cu WP Seo… Ai idee de ce îmi dublează descrierea și titlul de pe browser tab (http://i.imgur.com/Z4Kugvz.jpg) ?
  M-am tot uitat prin setări dar nu reușesc să-i dau de cap :(

  • Gabriel Ursan 19 Iul 2013, ora 19:35

   Cred că e de la template. Pe blogul personal mie îmi merge perfect, dar pe alte două site-uri tot dublat îmi apare și mie și n-am reușit să-i dau de capăt :(

  • Cristian Florea 20 Iul 2013, ora 08:51

   Cu siguranţă e de la template. Încearcă să te duci la SEO » Titles&Metas şi să bifezi „Forțează rescrierea titlurilor”. Ar trebui să rezolve problema.

   • Gabriel Ursan 20 Iul 2013, ora 22:28

    Tot dublează și cu această setare :(