Ce procent din educaţia copilului tău îţi aparţine?

Eu cred că partea cu „parintii ar trebui să te înveţe despre cei 7 ani de acasă” e o mare minciună în condiţiile în care părinţii, în acei 7 ani, abia dacă reuşesc să-şi vadă copilul seara, înainte de culcare, sau în weekend-uri, asta după ce toată săptămâna au fost la serviciu. Cred că părinţii au doar o influenţă asupra educaţiei copilului. Educaţia în sine nu stă în puterile lor, ci mai degrabă în puterile educatoarelor de la grădiniţă şi a prietenilor de joacă din acea perioadă. Iar mai târziu, educaţia va depinde foarte mult de profesorii de la şcoală şi de anturaj (pentru că mai bine de jumătate de zi a fiecărui elev, acolo se duce).

Auzeam acum câteva zile cum o profesoară de la un liceu al cărui nume nu vreau să-l scriu, spunea că elevii dumneaei, cei cu care desfăşoară unele activităţi extraşcolare, sunt foarte bine crescuţi de către părinţii lor, pentru că, stând printre ei, a văzut că aceştia nu folosesc niciun fel de cuvinte vulgare.

Din punctul meu de vedere, trebuie să fii tare naiv ca să faci o asemenea afirmaţie, doar după ce ai stat puţin printre elevii (de clasa a IX-a) cu care îţi desfăşori activităţi.

Sunt sigur că ei (scuzaţi-mă dacă vi se pare că vorbesc despre cineva pe care nu cunosc, dar hai să fim realişti) se numără printre copiii care nu spun prostii în prezenţa unui profesor, sau în cazul băieţilor, una dintre reţineri ar putea fi şi faptul că sunt fete prezente în grup. Să te lauzi că liceul tău e bun, că elevii care vin sunt cei mai educaţi, cei mai nu-ştiu-cum, cei mai cei, nu arată decât faptul că vrei să creşti imaginea acestui liceu, dar cu afirmaţii de genul „elevii mei nu înjură”, cred că nu poţi decât să faci pe caraghiosul în faţa unui public.

Poate sunt ei timizi, poate sunt ei în clasa a IX-a, poate chiar se descurcă la activităţi în mod exemplar, iar părinţii (sau oricine altcineva) i-au crescut bine, dar eu nu cred că sunt elevi (mai ales băieţi abia intraţi în rândul adolescenţilor) care nu înjură niciodată.

Cât despre titlu, ce procent din educatia copilului tău crezi că a fost desprins de la tine? Valori mai mari de 70% nu cred că există, dar hai să vedem.

Tags:

6 Comments

  1. Marieta 26 februarie 2011
    • Cristian Florea 26 februarie 2011
  2. firma contabilitate 27 februarie 2011
    • Cristian Florea 28 februarie 2011
  3. Lee 20 aprilie 2011
    • Cristian Florea 20 aprilie 2011

Leave a Reply