Ce vină are pământul că oamenii sunt urâţi?

RomaniaUrăsc expresia „Aş fi vrut să mă fi născut în altă ţară”. O urăsc atât de mult pe cât este ea de lipsită de gândire. O altă ţară nu te-ar fi ajutat cu nimic. O altă societate, da, dar ce treabă au meleagurile pe care activezi cu oamenii de care te loveşti? Ce vină are ea, ţara, că oamenii sunt nişte jigodii?

Ce vină am eu, ăsta care trăieşte aici, că ţara noastră e condusă de nişte incompetenţi şi că românismul ăsta pur de care mă lovesc zilnic nu ne ridică niciodată? Nu suntem fără griji, nu suntem civilizaţi, nu avem cel mai decent nivel de trai din Europa, dar nu suntem nici lipsiţi de viitor. Vina nu este a ţării în care ne-am născut, ci a societăţii în care ne-am dezvoltat, sau a noastră, ca oameni (şi ca adolescenţi), că aşteptăm schimbări de mentalităţi fără să modificăm nimic la noi înşine.

Eu chiar cred că generaţia care va veni, adică asta din care fac şi eu parte, va fi în stare să schimbe ceva. Băsescu, da-l în colo, va fi dat jos ca şi Iliescu, când nu va mai putea candida, dacă altă soluţie nu există.

Poate va veni alt incompetent la conducere, sau poate va veni unul mai bun. Dar e absurd să spui că datorită conducerii nu poţi tu să trăieşti bine. Într-adevăr, există o oarecare influenţă şi de-acolo, dar când lucrezi pentru un şef care nu este bun de nimic, cum procedezi, îţi iei slujba în serios, devenind mai bun fără ajutorul lui, sau aştepţi ca şeful să fie schimbat?

Dacă vedem că nu putem scăpa de proştii din conducere, de ce nu educăm proştii de dedesubt? Într-adevăr, fac parte din generaţia care a picat BAC-ul, dar asta nu ne face pe toţi nişte incompetenţi. Sunt destule minţi agere care n-au promovat examenul de Bacalaureat din diverse motive. Oamenii ăia sunt în stare să construiască un viitor bun în România. Eu chiar cred în asta. Ce dacă n-au trecut peste un amărât de examen, când mintea lor poate să producă destule idei geniale şi fără materia bună de nimic studiată în liceu?

În ce ţară ne-am născut? Într-una cu potenţial, dar pe care nu vrea nimeni s-o scoată la suprafaţă. Haideţi să nu ne mai plângem şi să nu ne mai acceptăm soarta aşa cum este. Haideţi să schimbăm ceva, începând cu noi, continuând cu prietenii noştri şi terminând cu cei care şi-au ratat şansa de a lua atitudine.

Ţara-i bună, deciziile pe care le iau oamenii nu sunt, iar dacă eu învăţ să separ binele de rău, dacă şi tu, la rândul tău, faci asta, de ce nu l-am ajuta şi pe el, cel care a trăit atât timp dezorientat, să vadă un viitor strălucit în faţa lui?

Singura şansă de a oferi speranţă adulţilor din ziua de azi este să le demonstrăm că noi, ăştia tineri, vrem şi putem să schimbăm ceva. Ei au trecut de vârsta aia, dar noi abia acum începem.

Tags:

13 Comments

 1. vladidec 21 noiembrie 2011
  • Cristian Florea 21 noiembrie 2011
 2. dragos_dc 21 noiembrie 2011
  • Cristian Florea 21 noiembrie 2011
 3. Calivita 22 noiembrie 2011
  • Cristian Florea 23 noiembrie 2011
 4. ichim 23 noiembrie 2011
 5. vladidec 23 noiembrie 2011
  • Cristian Florea 23 noiembrie 2011
 6. vladidec 24 noiembrie 2011
  • Cristian Florea 24 noiembrie 2011
 7. Costy 1982 6 decembrie 2011
  • Cristian Florea 7 decembrie 2011

Leave a Reply