Ce vină are pământul că oamenii sunt urâţi?

RomaniaUrăsc expresia „Aş fi vrut să mă fi născut în altă ţară”. O urăsc atât de mult pe cât este ea de lipsită de gândire. O altă ţară nu te-ar fi ajutat cu nimic. O altă societate, da, dar ce treabă au meleagurile pe care activezi cu oamenii de care te loveşti? Ce vină are ea, ţara, că oamenii sunt nişte jigodii?

Ce vină am eu, ăsta care trăieşte aici, că ţara noastră e condusă de nişte incompetenţi şi că românismul ăsta pur de care mă lovesc zilnic nu ne ridică niciodată? Nu suntem fără griji, nu suntem civilizaţi, nu avem cel mai decent nivel de trai din Europa, dar nu suntem nici lipsiţi de viitor. Vina nu este a ţării în care ne-am născut, ci a societăţii în care ne-am dezvoltat, sau a noastră, ca oameni (şi ca adolescenţi), că aşteptăm schimbări de mentalităţi fără să modificăm nimic la noi înşine.

Eu chiar cred că generaţia care va veni, adică asta din care fac şi eu parte, va fi în stare să schimbe ceva. Băsescu, da-l în colo, va fi dat jos ca şi Iliescu, când nu va mai putea candida, dacă altă soluţie nu există.

Poate va veni alt incompetent la conducere, sau poate va veni unul mai bun. Dar e absurd să spui că datorită conducerii nu poţi tu să trăieşti bine. Într-adevăr, există o oarecare influenţă şi de-acolo, dar când lucrezi pentru un şef care nu este bun de nimic, cum procedezi, îţi iei slujba în serios, devenind mai bun fără ajutorul lui, sau aştepţi ca şeful să fie schimbat?

Dacă vedem că nu putem scăpa de proştii din conducere, de ce nu educăm proştii de dedesubt? Într-adevăr, fac parte din generaţia care a picat BAC-ul, dar asta nu ne face pe toţi nişte incompetenţi. Sunt destule minţi agere care n-au promovat examenul de Bacalaureat din diverse motive. Oamenii ăia sunt în stare să construiască un viitor bun în România. Eu chiar cred în asta. Ce dacă n-au trecut peste un amărât de examen, când mintea lor poate să producă destule idei geniale şi fără materia bună de nimic studiată în liceu?

În ce ţară ne-am născut? Într-una cu potenţial, dar pe care nu vrea nimeni s-o scoată la suprafaţă. Haideţi să nu ne mai plângem şi să nu ne mai acceptăm soarta aşa cum este. Haideţi să schimbăm ceva, începând cu noi, continuând cu prietenii noştri şi terminând cu cei care şi-au ratat şansa de a lua atitudine.

Ţara-i bună, deciziile pe care le iau oamenii nu sunt, iar dacă eu învăţ să separ binele de rău, dacă şi tu, la rândul tău, faci asta, de ce nu l-am ajuta şi pe el, cel care a trăit atât timp dezorientat, să vadă un viitor strălucit în faţa lui?

Singura şansă de a oferi speranţă adulţilor din ziua de azi este să le demonstrăm că noi, ăştia tineri, vrem şi putem să schimbăm ceva. Ei au trecut de vârsta aia, dar noi abia acum începem.

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • vladidec 21 Noi 2011, ora 17:14

  Exista un astfel de proiect. Momentan inchis pentru modificari (website si forum). Aceleasi ganduri ca si ale tale, le-am avut si eu. Daca esti interesat iti voi da mai multe detalii cand revenim cu site-ul.

  De stiut : peste 9 000 de romani s-au inscris acolo. Avem semnaturi din toate judetele. Avem reprezentanti pentru 5 judete momentan.

  Cauta pe google Partidul Liber Romanesc ! Conceput de mine si sustinut de toti ceilati !

  (contul este suspendat deoarece ne mutam la o noua adresa web + design nou + forum+ site pentru fiecare judet) … pentru cine doreste detalii sau sa vina alaturi de noi, este bine venit !

  • Florea Cristian 21 Noi 2011, ora 17:24

   Astept sa fie gata noua platforma si, dupa ce o sa citesc mai multe, o sa-ti spun daca ma bag sau nu. Mersi ca mi-ai zis!

 • dragos_dc 21 Noi 2011, ora 18:23

  Nici mie nu mi s-a parut ca scoala e ce trebuie, ca examenele sunt inutile. Generatia anterioara mie, a mea, cele de dupa mine, gandeau exact la fel. Daca esti in stare sa construiesti un viitor mai bun, atunci ai capacitatea de a intelege prezentul si de a face exact acele schimbari de care e nevoie. Aceste lucruri nu sunt la indemana oricui, deci trebuie cel putin o inteligenta peste medie. Cu aceasta inteligenta nu ar trebui sa te poticnesti in ceva de genul Bacului. Gresesc undeva? Cine poate, nu are nevoie de motive. Sincer, chiar atat de multi au avut „motive” sa nu treaca Bacul? Think about it! Si am mai inteles ceva din viata: la orice nivel, puterea e o povara greu de purtat. Oamenii ajunsi acolo se schimba si uita, pentru ca nu au un sistem corect de valori. Despre asta unde inveti? Initiativa e buna, ideile sunt corecte, spor la treaba!

  • Florea Cristian 21 Noi 2011, ora 19:41

   În primul rând, îţi mulţumesc pentru că ai trecut pe-aici şi ai comentat. Mă bucur că mai este cineva de aceeaşi părere cu mine. Asta înseamnă că nu sunt un nebun cu idei anapoda despre viaţă, sau despre viitorul în România.

   Te mai aştept cu fiecare ocazie în care simţi nevoia să mai adaugi ceva subiectului meu.

 • Calivita 22 Noi 2011, ora 15:38

  Interesanta actiunea lui vladidec.
  referitor al articol…in el se refleta o maaaare realitate. Cand l-am citit parca mi-am citit propriile ganduri si dorinte! Si eu cred ca se poate schimba ceva….

 • ichim 23 Noi 2011, ora 19:28

  Mare dreptate , sunt deacord cu tine.

 • vladidec 23 Noi 2011, ora 19:43

  la ce te referi cu spam comments ?

  • Florea Cristian 23 Noi 2011, ora 22:53

   Adica oameni care in loc de nume, isi pun un keyword in momentul in care comenteaza pe blog, in speranta ca vor face putin SEO de pe urma mea

 • vladidec 24 Noi 2011, ora 00:49

  Crezi ca daia am spus denumirea aceea ? pentru reclama ? ….

 • Costy 1982 6 Dec 2011, ora 12:44

  Ai perfecta dreptate Cristi in legatura cu oamenii care triesc aici, noi romanii stim doar sa ne vaitam, asteptam cu mana intinsa pote ne mai da ceva statul, ne pricepem de minune sa ne hulim unii pe altii, nu suntem civilizati etc. Tara este frumoasa si are potential (simt eu in vene). Daca oamenii din ea ar fi fost mai seriosi si corecti, cu certitudine am fi trait la fel ca oamenii din vestul europei.

  Ps: cu siguranta sunt si oameni care vor sa faca ceva pentru Romania (sunt prea putini din pacate).

  • Florea Cristian 7 Dec 2011, ora 00:09

   Da, sunt putini, dar daca ar incerca sa schimbe ceva, ar aduce mai multa lume alaturi de ei. Curajul e problema in situatia de fata