
Vreau să donez articolul dedicat zilei mele de naştere

Poveste cu ţigani. Ţigani de treabă.
Ştiu că printre cititorii mei sunt şi oameni care găsesc utile sfaturile pe care le mai dau din când în când despre WordPress. Domeniul încă mă pasionează foarte mult, deşi articole de acest gen scriu din ce în ce mai rar. Astăzi am să vă povestesc despre un plugin care face backup blogului tău. Mi-a zis Vlad recent de el şi, deşi există multe plugin-uri de backup, eu l-am păstrat pe acesta, că prea tare îmi place.
Se numeşte BackWPup şi ştie să îţi facă un backup al bazei tale de date (adică locul unde se salveză toate articolele, comentariile şi setările blogului), dar ştie să păstreze undeva şi fişierele blogului tău (unde stau imaginile încărcate pe blog, tema blogului tău, plugin-urile instalate etc).
Înainte foloseam WordPress Database Backup, care ştia să-mi trimită o salvare a bazei de date pe email în fiecare zi. Din păcate, când baza mea de date a început să ocupe mai mult de 25 MB (acum are vreo 250MB), plugin-ul a început să salveze baza de date într-un folder de pe serverul meu, iar dacă printr-o minune s-ar fi stricat serverul şi s-ar fi pierdut fişierele (nu prea se întâmplă, dar cine ştie?), rămâneam şi fără fişiere şi fără bază de date.
Frumuseţea la acest BackWPup este că îmi salvează fişierele pe Dropbox, iar în cazul în care se strică ceva la serverul meu, lucrurile importante stau acolo şi mă aşteaptă. Dacă ai Dropbox-ul plin, poţi cere să ţi se facă backup şi pe Microsoft Azure sau SugarSync. Eu mi-am mutat tot ce aveam pe Dropbox în Google Drive ca să mai eliberez din spaţiu.
Deci ce-ţi oferă varianta gratuită a plugin-ului BackWPup?
– backup pentru baza de date;
– backup pentru foldere (poţi selecta ce foldere de pe server să ţi se salveze, nu te limitează doar la wp-content);
– WordPress XML Export » în cazul în care vrei să-ţi exporte setările blogului într-un fişier XML şi să ţi-l salveze undeva;
– verificarea şi optimizarea tabelelor bazei de date » asta te scapă de un plugin în plus sau de o muncă făcută manual.
Dacă-l încerci, let me know. Chiar mi-ar plăcea să ştiu cât eşti de încântat de el.
P.S.: Dacă nu te descurci la vreo setare, poţi să întrebi într-un comentariu şi am să-ţi răspund cu cea mai mare plăcere.
12 Comments
Salut,
Mulțumesc este foarte util.
Cu plăcere! Mă bucur că ţi-a fost de folos articolul.
daca imi permiti, recomand un plugin cu multe functionalitati printre care si backup. este mai mult pentru securitate si eu zic ca este bine venit, mai ales ca destul de multe bloguri au fost hackerite
Da, e foarte bine venit. Mulţumesc!
Acum il folosesc pe cel recomandat de Yamasha … si securitate si backup.
E buna recomandarea si foarte sigura. Fata de un alt modul de backup sau fata de backup-urile realizate manual, care se pastreaza pe acelasi server, asta are avantajul ca e exportat in alta locatie, la loc sigur.
Acesta il folosesc si eu acum, dupa ce am patit-o, am pierdut odata toate fisierele blog-ului si nu aveam nici un backup.
La mine îşi face treaba foarte bine de când am scris articolul. Deci e bun şi pe termen lung. :D
Acum ceva timp s-a lansat Akeeba Backup si pentru wordpress. Gasiti aici plugin-ul: https://wordpress.org/plugins/akeebabackupcore/
Folosesc Akeeba de 4 ani de cand lucrez cu CMS-ul Joomla! si pot spune ca este cea mai buna solutie pentru backup. Iti face full backup la site (e practic o arhiva), iar restaurarea pe acelasi/alt server se face printr-un fisier (kickstart) descarcat de la ei care dezarhiveaza backup-ul, dupa care „next” – „next” si ai site-ul restaurat.
„Award-winning backup technology” – https://www.akeebabackup.com/products/akeeba-backup-wordpress.html
Doar o alta recomandare :)
Mulțumesc pentru recomandare! Am să-l testez și eu, să văd cum e. :D
Fix BackWPup asta il folosesc si eu de vreun an, de cand ti-am citit prima data articolul. Am setat sa isi faca treaba saptamanal. Inca nu a fost nevoie se dosarul ala, dar nu stii niciodata…