Două alternative pentru Google Alerts
Caut locuri faine de vizitat în Bucureşti şi împrejurimi
Mie niciodată nu mi-a plăcut chimia. Pur şi simplu nu s-a lipit nimic de mine, oricât de mult am insistat. Printre vizitele făcute la Produs în Hunedoara, s-a numărat şi AquaSara, o firmă micuţă de îmbuteliere a apei, dar cu un potenţial extraordinar.
Eram curios cum arată procesul de extragere şi îmbuteliere al apei, dar mi-a pierit puţin elanul când am văzut că nu e cum mă aşteptam eu. În viziunea mea, o firmă care culege apă de izvor şi o îmbuteliază are o hală imensă, cu ţevi imense şi cu filtre aşezate din când în când pe ţeavă.
Când am ajuns acolo am înţeles că nu-i nevoie de o hală imensă, pentru că procesul de filtrare se face rapid cu nişte aparate care îşi dau seama ce compuşi chimici există în apa extrasă din pământ, adaugă alţi compuşi chimici ca să facă să dispară anumite substanţe nedorite şi aşa iese, pe scurt, apa care se află în sticle. Nu mă întrebaţi despre ce compuşi chimici e vorba, că deşi domnul de-acolo a avut bunăvoinţa să ne explice, din mintea mea a ricoşat tot ce se lega cât de puţin de chimie, iar tot ce-am înţeles am încercat deja să vă explic de la începutul paragrafului încoace. :))
În schimb, am reţinut nişte lucruri care au mai puţină legătură cu chimia. Adică:
– Fabrica AquaSara poate produce 52 920 de litri de apă pe schimb. Dacă se fac două schimburi pe zi, produce 128 520 de litri de apă. E mai mult decât dublu pentru că la pornirea aparatelor sunt nişte procese mâncătoare de timp, dar în schimbul al doilea, când aparatele sunt deja pornite, procesele respective dispar.
– AquaSara se laudă cu cele mai ridicate niveluri de calciu şi potasiu dintre toate apele îmbuteliate din România.
– Din 2007 până azi s-au investit în fabrică aproximativ 5 milioane de Euro. Acum foloseşte echipamente atât de evoluate, încât tot procesul de fabricare (de la filtre până la rezervoare) poate fi urmărit de pe orice dispozitiv cu o conexiune le internet. De-aia acum în fabrică sunt numai vreo 4 angajaţi.
– PET-urile se fac dintr-un fel de eprubete de plastic puse apoi într-o matriţă care le dă forma pe care o ştim cu toţii. Un flacon are iniţial 35 de grame pentru sticla de 1,5 litri şi 19 grame pentru cea de 0,5 litri. Flacoanele arată cam aşa, iar fabrica poate procesa 6000 de flacoane pe oră.
– Diferenţa dintre apa carbogazificată şi cea carbogazoasă este că apa minerală carbogazoasă este cea care după îmbuteliere are acelaşi conţinut de CO2 cu cel din zăcământ. Apa căreia i se adaugă CO2 înainte de îmbuteliere este cea carbogazificată.
Şi mai am nişte poze de arătat. Poate aşa o să înţelegeţi mai bine ce-i în fabrică:
PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000, Carpatcement, RECOM SID Hunedoara şi Aqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: Magazinele PRO HD, Kooperativa 2.0, Vila Flamingo, Glasul Hunedoarei, săptămânalul REPLICA.
P.S.: Am mai vizitat Avis 3000, un complex avicol care incubează câte 120.000 de ouă pe săptămână, Carpatcement, fabrica de ciment de la Chişcădaga şi RecomSID, atelier de confecţii metalice.
7 Comments
Daca ai fi citit despre plastic, apa grea ai fi aflat ca apa poate face mult rau daca e modificata chimic, mi se pare ca poate fi folosita ca si beterie daca nu ma insel.
Sa mai zic ca romania are 70% din rezerva de apa minerala din Europa?
Uite că nu ştiam treburile astea, dar am să le caut, că par interesante. Mersi!
multam de teorie! chiar eram curioasa care-i faza cu apa plata!:))
Plăcerea e de partea mea. :D
Aqua sara chiar imi place !
Chiar sunt interesat de o asemenea afacere, oare cate autorizații și hărții ai nevoie?
N-aș ști să-ți spun, din păcate. Dar sigur e vorba de multe lucruri, având în vedere faptul că e un produs care ajunge la publicul larg și că e vorba despre o băutură, deci ajunge în organismele noastre.