Cine-i românul care face biciclete din lemn şi le vinde în Franţa

Azi am fost la ExpoBike, un eveniment anual în care distributorii de biciclete şi piese pentru biciclete vin să-şi arate marfa, iar pasionaţii de biciclete se strâng, admiră, schimbă cataloage şi cărţi de vizită, iar acasă analizează pe larg ce-au văzut.

Azi am putut vedea, în sfârşit, o cursieră cadru din bambus. Văzusem astfel de bicicletele pe Discovery, dar nu credeam c-o să ajung vreodată să văd una în realitate. E foarte uşoară şi pare destul de rezistentă. Totodată, am văzut nişte MTB-uri de ultimă generaţie, cu furci într-un singur braţ (exact, roata de faţă era ţinută doar dintr-o parte) şi biciclete în care stai ca pe scaun. M-am plimbat şi eu puţin cu una din asta în care stai relaxat. Ca experienţă, e super faină, dar nu te-ai putea da cu ea prin Bucureşti, că n-ai loc de gropi.

Totuşi, cel mai mult mi-au atras atenţia două biciclete făcute în proporţie de 99% din lemn. Sunt create de-un român, Mihai Luxandra, care stătea acolo şi oferea informaţii curioşilor.

Bineînţeles, dacă tot era acolo, am profitat de ocazie şi l-am întrebat câte ceva.

Are o bicicletă şi merge pe ea cât e des poate, dar nu este extrem de pasionat de domeniu. Şi nici nu îi e teamă să recunoască asta. Ideea de a crea o bicicletă din lemn i-a venit anul trecut. A durat 6 luni până s-o creeze pe prima. Recunoaşte că n-a lucrat zilnic, dar tot s-au strâns 6 luni de când s-a apucat şi până când a terminat-o.

A vândut până acum două biciclete în Franţa şi urmează să plece în Germania luna viitoare, că are acolo nişte posibili cumpărători. A spus că străinii sunt foarte interesaţi de munca lui şi că este atât de original ce face, încât înregistrează la OSIM fiecare bicicletă în parte.

Are o firmă de mobilă de vreo 13 de ani şi aşa a început pasiunea pentru prelucrarea lemnului. Poate face orice din lemn, de-aia poţi observa în pozele de mai sus un antifurt de bicicletă şi două perechi de ochelari, toate făcute din lemn. Ne-a arătat că lacătul de la antifurt se deschide cu o cheie specială. Acea cheie e de fapt un tub special de plastic pe care-l foloseşte şi ca să umfle roata. Pentru că janta bicicletei e din lemn, iar lemnul e gros, nu există pompă care să poată umfla roata fără acel tub de plastic. Iar dacă tot ai tubul cu tine (că geanta de sub cadru e făcută ca să-l ţii acolo), să poţi deschide şi antifurtul cu el. Şi dacă nu era de-ajuns, are un far care se încarcă de la soare. O încărcare ţine aproximativ 4 ore.

Mi-a plăcut pasiunea lui pentru prelucrarea lemnului şi mândria cu care vorbea de „copilul” lui. Şi chiar când să-i strâng mâna de final, am observat că şi ceasul pe care-l poartă la mână e tot din lemn.

– Ţi-am zis eu că pot face absolut orice din lemn, mi-a exclamat.

15 Comments

  1. gadjodillo 7 aprilie 2014
    • Cristian Florea 7 aprilie 2014
  2. Buculesei 7 aprilie 2014
    • Cristian Florea 7 aprilie 2014
  3. Vali Crintea 7 aprilie 2014
  4. Alina Gabriela 8 aprilie 2014
    • Cristian Florea 8 aprilie 2014
  5. florentin 8 aprilie 2014
    • Cristian Florea 8 aprilie 2014
  6. mihai luxandra 9 aprilie 2014
    • Cristian Florea 9 aprilie 2014
  7. mihai 28 mai 2014
    • Cristian Florea 28 mai 2014
  8. Sobol Dan 7 septembrie 2017
    • Cristian Florea 11 septembrie 2017

Leave a Reply