S-au lansat noile Samsung Galaxy S21, S21+ și S21 Ultra. Ce trebuie să știi despre ele
De ce pleacă oamenii de pe WhatsApp
Dacă ai un router TP-Link și vrei să-l configurezi, ai ajuns unde trebuie, pentru că în acest articol vei afla cum se face o configurare router TP-Link pas cu pas. Nu vei fi nevoit să conectezi routerul la laptop prin cablu, ci vei putea face totul wireless, direct de pe telefon, tabletă sau laptop.
Eu folosesc routere TP-Link de mai bine de 3 ani de zile, timp în care le-am testat pe mai multe tipuri de conexiuni și le-am configurat în mai multe moduri și în mai multe locuri, deci dacă după ce citești acest articol mai ai întrebări legate de vreo setare a router-ului TP-Link, te rog să-mi spui într-un comentariu. Dar hai să trecem la treabă.
Pasul 1: Conectarea corectă a cablurilor la un router TP-Link
Când vine vorba despre configurarea routerelor, fiecare pas pe care îl faci este extrem de important, pentru că un singur pas greșit ar putea face ca internetul să nu funcționeze. Așadar, e important să conectezi cablurile cum trebuie încă de la început.
Astfel, trebuie să introduci cablul de rețea în portul WAN al router-ului TP-Link. În cazul routerului meu, acel port are o umplutură albastră, iar sub el scrie Internet. Celelalte porturi au umplutură galbenă, iar sub ele scrie Lan 1, Lan 2, Lan 3, Lan 4.
Pentru tine e important ca acel cablu care iese din router-ul furnizorului de internet să intre în portul Internet (numit WAN, pe anumite routere).
După ce ai conectat cablul, bagă routerul în priză, pornește-l, apoi așteaptă 1 – 2 minute ca el să-și pornească toate funcțiile.
Pasul 2: Conectarea la rețea
După ce a pornit routerul, trecem la pasul următor de configurare router TP-Link și anume conectarea la rețea. Vei vedea că a apărut o rețea Wi-Fi care conține numele TP-Link. S-ar putea să fie mai multe rețele cu numele TP-Link, una de 2.4 GHz și una sau două de 5 GHz. Te poți conecta la oricare și va funcționa. Găsești numele exact al rețelelor și parola de conectare pe spatele routerului.
Va trebui să te conectezi la rețeaua de pe spatele routerului ca să poți începe procesul de configurare router TP-Link.
După ce te-ai conectat la rețea, trebuie să decizi dacă vrei să configurezi routerul din browser sau din aplicația mobilă. Le voi explica pe amândouă mai jos.
Configurare router TP-Link din aplicația mobilă
Tot ce trebuie să faci este să instalezi pe telefon aplicația TP-Link Tether (disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android). Pentru că ești conectat la rețeaua wireless TP-Link, aplicațiva își va da seama că ești în procesul de configurare a unui nou router TP-Link și tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii de pe ecran.
Pe scurt, va trebui să setezi numele rețelei și parola și ai cam terminat treaba. 😁
Configurare router TP-Link din browser
Deschide orice browser de internet (Chrome, Safari, Firefox, Edge etc.) și accesează site-ul tplinkwifi.net. Internetul nu funcționează încă, dar acest site te va redirecționa către panoul de configurare.
Când accesezi site-ul, ți se va cere un username și o parolă (sau doar o parolă). Username-ul este admin, iar parola este tot admin, asta dacă nu a modificat-o altcineva înaintea ta (în cazul în care ai cumpărat router-ul la mâna a doua sau l-a folosit vreun prieten înainte).
Dacă nu funcționează username-ul și parola, cel mai bine e să resetezi routerul la setările din fabrică. Pentru a face acest lucru, ia o scobitoare și, în spatele routerului, apasă pe acel buton mic pe care scrie Reset timp de 10 – 15 secunde. Routerul va șterge automat toate configurările anterioare și-l vei putea folosi ca nou.
Dacă nu e nevoie de resetare, după ce introduci username-ul și parola va începe un așa-numit Quick Setup și va trebui să dai click pe Next. Routerul va încerca să înțeleagă ce tip de conexiune ai și va încerca să se seteze automat în funcție de acel tip de conexiune, deci nu e nevoie de foarte mare efort din partea ta, iar dacă urmezi pașii ar trebui ca totul să funcționeze conform planului.
Totuși, dacă routerul identifică faptul că ai o conexiune de tip PPPoE, îți va cere un username și o parolă de conectare la internet.
În general, acele date de logare se află scrise în contractul pe care îl ai cu furnizorul de servicii de internet, deci aruncă o privire peste contract ca să identifici datele de logare. Dacă nu ai acces la contract, poți suna la serviciul de relații cu clienții și îți vor dicta sau trimite prin SMS datele de logare.
Pasul 3: Configurarea rețelei WiFi
Dacă totul funcționează cum trebuie, pasul următor în procesul de configurare router TP-Link este să setezi ce nume vrei tu la rețeaua WiFi și ce parolă dorești, ca să nu mai depinzi de cele notate pe spatele routerului.
În procesul de configurare ai fost deja întrebat dacă dorești să păstrezi aceleași date de rețea sau nu, iar dacă ai modificat deja numele rețelei și parola, nu mai ai nimic de făcut. Dacă nu le-ai modificat și vrei să faci asta acum, iată care sunt pașii.
Mergi din nou pe tplinkwifi.net, apoi dă click pe butonul Wireless. Îți va apărea un ecran asemănător cu cel din imaginea de mai jos, iar tot ce ai de făcut se să scrii acolo ce nume de conexiune și ce parolă dorești pentru rețeaua ta WiFi.
La anumite routere o să trebuiască să introduci numele și parola pentru două rețele, una de 2.4 GHz, iar cealaltă de 5 GHz. E important să le lași pe amândouă activate, pentru că cea de 5 GHz este mai rapidă, dar sunt și dispozitive mai vechi care nu suportă acest tip de rețea, așa că vor vedea pe listă doar rețeaua de 2.4 GHz.
De fiecare dată când poți, îți recomand să te conectezi doar la cea de 5 GHz, dar dacă ai laptopuri sau telefoane mai vechi care nu suportă această frecvență, va trebui să te conectezi cu ele la rețeaua de 2.4 GHz, care va merge puțin mai lent.
Concluzii configurare router TP-Link
După cum vezi, procesul de setare router TP-Link este destul de simplu și intuitiv. Totuși, dacă întâmpini probleme sau ai nevoie de ajutor suplimentar la configurare, te invit să-mi spui acest lucru printr-un comentariu și voi încerca să-ți răspund în cel mai scurt timp posibil. 😁
Iar dacă vrei să vezi care sunt cele mai noi routere TP-Link, intră aici.
Citește și: Sistemul Wi-Fi mesh, cel mai potrivit pentru o casă mare. Uite de ce
Vezi și:
9 Comments
Nu reușesc sa conectez un router tplink
Salut. Nu reușesc sa conectez routerul. Am resetat din fabrica dar inutil.becul de la internet nu de aprinse deloc nici portocaliu nici verde nu știu ce sa ii mai fac?!
Hmm, dacă becul de internet nu se aprinde poate e o problemă de la cablul pe care-l pui în mufa WAN. Poate e cablul întrerupt sau are mufa stricată 🤔
Cum pot face reconfigurare router ? Nu se mai conectează routerul la wi-fi după ce afost coda din priză peste noapte. Dc ma’ poți ajuta si telefonic de ce se întâmplă asta? Se poate sa se fi stricat? Primele 2 beculețe sunt cherzi cel de wi-fi e portocaliu -roșu.te rog explics mi mai exact Reconfigurare. Nu confgursre.
De ce spune ca e conectat dar fara internet
Salut.am si eu aceeași problema la tp link 4g.conectat fără internet…ai aflat ce are?
Salut.am si eu aceeași problema la tp link 4g…ai aflat ce are?
Buna seara; va deranjez: ieri un domn de la Vodafone mi-a reconfigurat modemul (de la distantă și in urma blocarii internetilui) introducand cele 2 partitii 2.4 si 5 GHz; mi-a spus ca va fi necesara o re-cuplare a tuturor „aparatelor”; din pacate nu am reusit sa re-cuplez extender-il tp-linc; am resetat repeterul si beculetul este stabil si portocaliu; am deschis pe PC tp-link si-mi cere o parola; am introdus parola de pe spatele routerului – nu a functionat, am introdus admin – nu, parola pe care mi-am notat-o cand a fost configurat prima data ca extender si nu a functionat; mai mult, mi-a contorizat incercarile si mi-au ramas doar trei si m-am oprit; nu stiu ce sa fac; credeti ca ma puteti ajuta? Multumesc
Configurare net digi