Cum poți contoriza pe ce site-uri și aplicații petreci cel mai mult timp

Dacă vrei să-ți optimizezi activitățile de zi cu zi ar fi bine să înțelegi, înainte de toate, ce aplicații sau site-uri îți mănâncă timp, ca apoi să vezi cum te poți organiza și la ce poți renunța pentru a mai câștiga câteva minute sau ore în fiecare zi.

De vreo jumătate de an am început să contorizez tot ce fac pe laptop, fie că sunt la birou, fie că sunt acasă, ca să-mi dau seama în ce fel de activități îmi investesc timpul. În acest sens, mi-am instalat pe laptop o aplicație numită RescueTime, care e disponibilă atât pentru macOS și Windows, cât și pe iOS și Android (dacă vrei să contorizezi și activitățile de pe mobil). Eu am testat doar varianta pentru macOS, pentru că iPhone-ul are deja propriul sistem de monitorizare al timpului petrecut folosind telefonul mobil.

RescueTime înregistrează automat tot timpul pe care-l petreci folosind laptopul și-ți arată o statistică a aplicațiilor folosite sau a site-urilor accesate. Spre exemplu, un overview al statisticilor mele din luna septembrie arată cam așa:

rescuetime - statistica lunaraE mai puțin timp decât în alte luni pentru că o săptămână din septembrie am fost în concediu. E, în același timp, mai puțin decât în cazul altora pentru că în weekend mi-am propus să nu deschid laptopul. Și-mi cam iese. :D

RescueTime împarte automat activitățile tale pe categorii, dar le împarte și în funcție de gradul de productivitate. Productivitate pe care o poți schimba tu cum vrei. Spre exemplu, el crede by default că Facebook e „very distracting” când vine vorba de productivitate. În cazul meu nu se aplică, pentru că, lucrând în social media, timpul petrecut de mine pe Facebook are, de obicei, un scop în spate, așa că am schimbat gradul de productivitate, să nu mai fie contorizat ca „verty distracting”.

Uite și o împărțire a activităților mele din luna septembrie, iar mai jos o împărțire a productivității:

rescuetime - all activitiesrescuetime - impartire in functie de productivitate

RescueTime este un program gratuit, dar cu posibilitate de upgrade dacă vrei rapoarte mai detaliate sau alerte. Pentru mine e de-ajuns varianta free, iar dacă vrei să citești mai multe despre ea, te invit pe site.

2 Comments

  1. The Gadgetist 19 octombrie 2018
    • Cristian Florea 22 octombrie 2018

Leave a Reply