Cred că cel mai greu, în viaţă, e să-ţi dai seama la ce nivel te afli

Vine un moment în viaţa fiecăruia când trebuie să ştie la ce nivel se află în ceea ce face şi, pornind de-aici, să-şi dea seama cam care-ar fi paşii pe care ar trebuie să-i urmeze mai departe. Nu toată lumea reuşeşte să-şi aproximeze bine evoluţia, iar lucrul ăsta duce, uneori, la o stagnare sau, mai rău, la o involuţie.

Am să-l apreciez întotdeauna pe fostul meu profesor de economie pentru că nu ne-a lăsat să terminăm clasa a XI-a fără să ştim ce-i aia autoevaluarea. Parcă-l şi văd acum:

– Uitându-te la cât de bine mi-ai răspuns la întrebările de azi, ce notă crezi că meriţi?
– Nu ştiu, domn’ profesor.
– Dacă nu ştii, o să iei mai puţin decât ar fi trebuit.
– Serios, chiar nu ştiu.
– Bine, treci la loc, ai 4 pentru azi.

Nu mi s-a întâmplat mie, dar am avut de învăţat de-aici.

– Florea, ce notă crezi că meriţi?
– 8, domn’ profesor, spre 9 chiar (bineînţeles, elevul cere întotdeauna nota care să-i asigure media pe care şi-o doreşte).
– Eşti de-un 7, dar pentru că mi-ai răspuns, îţi dau 8.

În blogging lucrurile nu stau deloc diferit. Trebuie să te gândeşti din când în când dacă Guest Post-ul pe care l-ai primit spre aprobare se ridică la standardele cu care ţi-ai obşnuit cititorii. Totodată, rămânând în zona Guest Post-urilor, trebuie să-ţi dai seama dacă ce scrii tu merită să apară pe blogul X, adică blogul ăla pe care se şi înjură, sau pe care autorul face cu ou şi cu oţet toate brand-urile care-i ies în cale, fără să aibă vreun argument serios.

Trebuie ca la fiecare mişcare pe care-o faci, să te gândeşti dacă brandul tău merită asociat cu brand-ul bloggerului respectiv, fie că e vorba de guest post-uri, link-uri în sidebar, sau mai ştiu eu ce servicii. Neştiind la ce nivel te afli, nu cred că reuşeşti să apreciezi corect dacă asocierea brand-ului tău cu al celuilalt ar trebui să se întâmple sau nu.

Eu încerc la fiecare final de an să-mi dau seama cum a decurs evoluţia mea şi ce-ar mai trebui să schimb pentru noul an. E un sentiment tare plăcut să vezi că în decembrie 2012 eşti puţin mai mulţumit de tine decât erai în ianuarie. Asta înseamnă că ai făcut ceva bine în astea 12 luni.

4 Comments

  1. ZDZero 27 decembrie 2012
    • Cristian Florea 27 decembrie 2012
      • ZDZero 27 decembrie 2012
      • Cristian Florea 27 decembrie 2012

Leave a Reply