Cum am ajuns să iubesc Facebook-ul

Nu, nu sunt dependent de Facebook, deşi îmi place la nebunie. Iubesc ideea în jurul căreia a crescut, îmi place socializarea (fie ea şi online) şi îmi place şi platforma pe care a fost dezvoltat site-ul (cu unele excepţii), dar cel mai mult îmi place securitatea de care dă dovadă acesta.

Astăzi, când am venit de la şcoală şi am deschis TweetDeck-ul, mi s-au cerut din nou datele de login ale contului de Facebook. După ce le-am scris, mi s-a spus că acel cont este blocat şi că detalii găsesc numai dacă vizitez direct facebook.com.

Iniţial, credeam că am făcut ceva neortodox, care a condus la banarea de pe site, dar n-a fost aşa. Când am intrat, m-au pus să mă loghez din nou (deşi era selectată opţiunea „Păstrează-mă logat”). M-am conformat. Înainte să mă trimită la pagina mea, m-au supus unui fel de test.

Mi-au arătat care a fost ultima încercare de login a contului, adică ora, IP-ul, sistemul de operare şi browserul pe care-l folosea cel care a încercat logarea. Paradoxal, era vorba despre Mozilla Firefox, rulând de pe Windows 7, cu un IP străin, care, cu siguranţă, nu era al meu. IP-ul a fost primul lucru care mi-a sărit în ochi, apoi, Windows 7. Eu nu folosesc Windows 7. E clar, cineva a încercat să se logheze în locul meu, iar cei de la Facebook au spus că ar fi bine să nu lase nicio aplicaţie să mai folosească informaţii despre cont, până nu mă uit eu prin el.

Am selectat opţiunea care spunea că nu eu am fost cel care a încercat login-ul respectiv, m-au trims pe o pagină unde mi-am schimbat parola, iar totul a fost ok.

Securitatea, în cazul Facebook, este construită asemenea unui sistem bancar. Dacă încerci să te loghezi şi greşeşti, contul ţi-e suspendat. La bancă tre’ să mergi şi să vorbeşti ca să-ţi deschidă contul iar, dar aici e de-ajuns să-ţi aminteşti parola.

Din punctul meu de vedere, Facebook are o bilă albă pentru toată chestia asta.

Lasă un comentariu

16 comentarii

 • A.Dragos 17 Mai 2010, ora 15:05

  Absolut genial ! Nu sunt multe site-uri ce realizeaza astfel de lucruri pentru utilizatori ! Felicitari lor !

 • Tuns Paul 17 Mai 2010, ora 15:10

  Ar fi necesar aşa ceva pe mai multe siteuri de gen. Pe Twitter aş prefera.

 • Stefan Oancea 17 Mai 2010, ora 15:19

  Cred că mai multe conturi au fost atacate căci şi eu azi când am încercat să intru pe cont m-au pus să fac testul, deci nu ai fost singurul. Poate au fost mai mulţi ca noi.

 • .miss bee 17 Mai 2010, ora 15:36

  well, eu nu-s aşa de încântată de reţelele astea interactive de comunicare.. facebook,hi5 sau ce-or mai fi.

  toate rulează după legile americane în ceea ce priveşte securitatea individului… în cazul în care tu îţi ştergi profilul, el se păstrează în server. dacă faci ceva neortodox cum spui tu cu profilul tău de pe facebook, peste ani când te angajezi undeva, eşti căutat pe net şi ţi se găsesc toate cârcotelile scrise şi postate de acum 10 ani…

 • Avansare 17 Mai 2010, ora 15:52

  eu am iesit de pe facebook, mi-am sters contul, foarte mult timp economisesc :)

  • Florea Cristian 17 Mai 2010, ora 16:03

   intr-adevar, iti ocupi ceva timp cu facebook, cum il ocupi cu orice alta retea de socializare, dar poti, totusi, sa-ti promovezi foarte usor site-ul

 • Marius Moga 17 Mai 2010, ora 15:09

  Are, si chiar sunt incantat ca cineva s-a gandit si la asta. Din pacate, prin intermediul aplicatiilor (foarte numeroase de altfel) multi dau ocazia sa li se sparga conturile. Multe sunt de incredere, insa am vazut cateva (una si pentru twitter) care iti cerea user si parola si mai apoi am vazut conturi de pe care se facea spam la greu.

  • Florea Cristian 17 Mai 2010, ora 16:06

   da, dar asta nu cred este problema lor, ci mai degraba a ta. daca tu iti dai username-ul si parola pe tot felul de site-uri, normal ca ti se sparge contul, nu?

   cat despre aplicatia aia pentru twitter, care iti trimite automat twitt-uri la greu, se rezolva cu o schimbare de parola :D

   • Marius Moga 17 Mai 2010, ora 22:00

    Da, asa e…impartasirea datelor private ale contului duce la neplaceri nedorite :)

 • Zoly 17 Mai 2010, ora 15:52

  Foarte tare! Toate retelele de socializare gen Facebook trebuie sa aiba asa ceva.

 • Alex Dima 17 Mai 2010, ora 23:01

  Foarte bun sistemul. Asa poti fi sigur ca nu o sa incerce oricine sa sparga parola.

 • danbrasov 18 Mai 2010, ora 08:02

  Eu folosesc Windows 7 :))

  • Florea Cristian 18 Mai 2010, ora 13:56

   ahaa .. deci tu erai :))

 • Ana 18 Mai 2010, ora 15:26

  Aveti grija ce poze puneti pe facebook, mai nou angajatorii verifica si profilele de pe retele sociale, ale candidatilor. Eu am toate albumele, 4 friends only, deci sunt safe :)

 • Andrei 18 Mai 2010, ora 20:51

  Acu cat ti-au mai dat pentru reclama?:))

  • Florea Cristian 18 Mai 2010, ora 21:31

   facebook-ul nu ma plateste :)))