Cum arunci electrocasnice vechi. Experiență personală

Acum vreo două luni de zile am hotărât că frigiderul din dotare merită să fie schimbat. Cel pe care-l aveam în casă adunase deja peste 10 ani și-și făcuse treaba cu brio, dar era timpul să-i lase locul altui frigider, mai tânăr și mai adaptat nevoilor din zilele noastre.

Știam că partea de aruncare de electrocasnice vechi trebuie să fie simplă, pentru că de obicei retailerii online oferă și posibilitatea de a-ți prelua frigiderul vechi în momentul în care îți cumperi unul nou.

Doar că în momentul în care am vrut să-mi comand noul frigider mi-am dat seama că povestea e mai complicată decât atât. Pe scurt, Guvernul a oferit niște vouchere de câteva sute de lei celor care reciclau electrocasnicele vechi, bani cu care oamenii ăia puteau să-și ia altele noi. Pornind de aici, retailerii online au renunțat la partea aia cu preluatul electrocasnicelor vechi și au înlocuit-o cu posibilitatea de cumpăra cu voucher.

Eu n-aveam voucher și nici nu puteam să-mi iau unul, pentru că se epuizaseră, așa că am început să caut soluții de a scăpa de frigiderul vechi înainte să-l comand pe cel nou. Pentru că nu era chiar o idee bună să am două frigidere în casă, din motive de spațiu.

Cum am reciclat frigiderul vechi

Am dat un search pe Google și am găsit Patrula de Reciclare, un proiect al Asociației Române pentru Reciclare – RoRec, care preia gratuit deșeurile electrocasnice și le duce la reciclat.

Am fost puțin sceptic la început, pentru că părea totul mult prea frumos ca să fie adevărat. Adică în teorie trebuiau să vină niște băieți până la etajul 6 și să ia gratuit frigiderul mei vechi și să-l ducă la reciclat. Fără să mă chinui eu să-l scot din casă. Gratuit, repet. Părea mult prea frumos, dar cum nu aveam altă soluție, am decis să completez formularul de pe site și să încerc. Am făcut asta într-o zi de luni.

Marți, a doua zi, pe la 8 jumate dimineața, îmi suna telefonul, iar la capătul celălalt al firului era un domn care-mi spunea că miercuri ar putea trimite o echipă să ia frigiderul și să-l ducă la reciclat.

Din nou, n-am crezut că poate fi adevărat, dar am confirmat că sunt disponibil miercuri și mi-am făcut de treabă pe-acasă ca să fiu acolo în caz de ceva. Ei bine, echipa de reciclare a ajuns la ora promisă. Doi băieți și un cărucior de marfă au urcat rapid în bloc, au luat frigierul și-au plecat. În fix 5 minute.

Am rămas apoi cu gura căscată de cât de bine funcționează sistemul și de cât de simplu a fost.

Bineînțeles, am comandat frigiderul nou abia marți, după ce m-a sunat tipul de la Patrula de Reciclare să-mi spună că îmi va fi ridicat frigiderul vechi, așa că am stat vreo 4 zile fără frigider, pentru că echipa de reciclare s-a mișcat mult mai rapid decât am estimat și mai rapid decât curierii.

Concluzia în ceea ce privește reciclarea electrocasnicelor vechi

Dacă ai de gând să scapi de un electrocasnic de care nu mai ai nevoie, în loc să-l arunci printr-o magazie sau să te chinui să-l dai jos din bloc cu ajutorul vreunui vecin, mai bine chemi o echipă specializată în așa ceva care te scapă de deșeuri fără bătăi de cap.

Mai mult, știi sigur că va fi reciclat și că nu ai făcut rău mediului înconjurător descotorosindu-te de acel electrocasnic.

12 Comments

  1. Marius Staicu 12 septembrie 2019
    • Cristian Florea 13 septembrie 2019
  2. ioana urlan 11 ianuarie 2020
    • Cristian Florea 13 ianuarie 2020
  3. Cornelia 6 martie 2020
    • Cristian Florea 9 martie 2020
  4. Octav 5 iulie 2020
  5. Ionut Popa 29 septembrie 2020
    • Cristian Florea 30 septembrie 2020
  6. Armand 23 august 2021
    • Cristian Florea 23 august 2021

Leave a Reply