![Trei studenţi din Chile au inventat o bicicletă care n-ar trebui să poată fi furată 7 | Cristian Florea Trei studenţi din Chile au inventat o bicicletă care n-ar trebui să poată fi furată 6 | Cristian Florea](https://cristianflorea.ro/wp-content/uploads/2014/08/bicicleta-care-nu-poate-fi-furata.jpg)
Trei studenţi din Chile au inventat o bicicletă care n-ar trebui să poată fi furată
![Cum deschizi mai uşor aplicaţiile preferate pe calculator 9 | Cristian Florea Cum deschizi mai uşor aplicaţiile preferate pe calculator 8 | Cristian Florea](https://cristianflorea.ro/wp-content/uploads/2014/08/open-file-location.png)
Cum deschizi mai uşor aplicaţiile preferate pe calculator
Ne place să fim foarte suspicioşi când vine vorba de donaţii. Pe câţi nu i-ai auzit spunând că s-au supărat pe un cerşetor pentru că i-au dat bani şi apoi l-au văzut cu sticla de bere în mână? Sau pe câţi nu i-ai auzit întrebând cum îţi dai seama că banii pe care-i donezi unei asociaţii se folosesc pentru a ajuta cauzele asociaţiei şi nu se opresc prin buzunarele unora care profită de bunătatea ta?
Eu cred că problema nu e la „ce se întâmplă cu banii pe care-i donez?”, ci la felul în care vedem noi toată treaba asta cu donaţiile. Deşi pare egoist, din punctul meu de vedere donaţia e un lucru pe care-l faci pentru tine. Într-adevăr, ajuţi pe cineva oferind bani, bunuri sau servicii, dar faci lucrul ăsta pentru că şi pe tine te face să te simţi bine. N-ai dona dacă nu te-ai umple de bucurie pentru că ai făcut o faptă bună.
Acestea fiind datele problemei, hai să nu ne mai întrebăm ce se întâmplă cu banii noştri după ce-i donăm, ci să ne bucurăm de senzaţia pe care o avem pentru că am făcut donaţia. Mi se pare de o mie de ori mai greşit să donezi unui necunoscut şi apoi să judeci felul în care s-a folosit donaţia ta decât să alegi să nu-i donezi lui deloc. Dacă n-ai încredere în ce face cerşetorul cu banii, du-te şi ia ceva de mâncare din ei, apoi dă-i direct mâncarea. Soluţii există întotdeauna, trebuie doar să trecem peste stadiul ăla de suspiciune şi să înţelegem că donaţiile le facem şi pentru noi.
6 Comments
Daca discutam de donatii catre o asociatie deja chiar ai cateva instrumente de a verifica activitatea organizatie sa vezi cum se folosesc bani. Chiar si de la informatiile publice pe site. E adevarat insa ca aceste lucruri mananca ceva timp.
Din punctul meu de vedere cel mai faina verificare este sa faci voluntariat pentru organizatia catre care vrei sa donezi. Asa poti sa vezi direct cum se vor folosi bani pe care ii donezi.
Da, da, bună ideea asta cu voluntariatul. Mersi de completare!
Eu ma intreb in fiecare an daca cei 2% din impozitul pe venit pe care îi redirectionez unei asociatii/organizatii ajung acolo unde trebuie sau nu cumva declaratia mea zace uitata intr-un sertar de la Administratia Financiara. Tare as vrea sa stiu cum as putea verifica acest lucru. Ai vreo idee ?
Cred că dacă ai întreba asociaţia sau organizaţia ai putea găsi o soluţie ca să afli. :D
Ioana,
Banii pe care ii redirectionezi in fiecare an sunt bineveniti pentru orice ONG, insa sistemul nu este deloc unul transparent din partea finantelor publice. Sunt voluntar la un ONG si tot ce stim este SUMA care intra din 2%. Nu avem niciun mod de a sti cine a dat acei bani, macar sa le dam un email de multumire.
Daca vrei sa te asiguri ca banii tai ajung la ONG, cel mai bine este sa le predai lor declaratia, iar ei o vor depune la Finante pentru tine. Tot nu e cert 100% ca nu o „uita” finantele pe undeva, dar e un pas in plus.
Mulţumesc de lămurire. Aşa am mai învăţat ceva azi. :D