Cum îţi dai seama că banii pe care-i donezi ajung unde trebuie

Ne place să fim foarte suspicioşi când vine vorba de donaţii. Pe câţi nu i-ai auzit spunând că s-au supărat pe un cerşetor pentru că i-au dat bani şi apoi l-au văzut cu sticla de bere în mână? Sau pe câţi nu i-ai auzit întrebând cum îţi dai seama că banii pe care-i donezi unei asociaţii se folosesc pentru a ajuta cauzele asociaţiei şi nu se opresc prin buzunarele unora care profită de bunătatea ta?

Eu cred că problema nu e la „ce se întâmplă cu banii pe care-i donez?”, ci la felul în care vedem noi toată treaba asta cu donaţiile. Deşi pare egoist, din punctul meu de vedere donaţia e un lucru pe care-l faci pentru tine. Într-adevăr, ajuţi pe cineva oferind bani, bunuri sau servicii, dar faci lucrul ăsta pentru că şi pe tine te face să te simţi bine. N-ai dona dacă nu te-ai umple de bucurie pentru că ai făcut o faptă bună.

Acestea fiind datele problemei, hai să nu ne mai întrebăm ce se întâmplă cu banii noştri după ce-i donăm, ci să ne bucurăm de senzaţia pe care o avem pentru că am făcut donaţia. Mi se pare de o mie de ori mai greşit să donezi unui necunoscut şi apoi să judeci felul în care s-a folosit donaţia ta decât să alegi să nu-i donezi lui deloc. Dacă n-ai încredere în ce face cerşetorul cu banii, du-te şi ia ceva de mâncare din ei, apoi dă-i direct mâncarea. Soluţii există întotdeauna, trebuie doar să trecem peste stadiul ăla de suspiciune şi să înţelegem că donaţiile le facem şi pentru noi.

6 Comments

  1. Gabriel Solomon 23 august 2014
    • Cristian Florea 23 august 2014
  2. Ioana 24 august 2014
    • Cristian Florea 25 august 2014
    • Ioana 25 august 2014
      • Cristian Florea 25 august 2014

Leave a Reply