Limitarea este doar percepţie
Când a fost ultima oară când te-ai trezit dimineaţă ca să faci ceva ce-ţi place?
Update: Câştigătoarea este Diana.
Pe 5 şi 6 octombrie 2013, la Bucureşti, va avea loc prima Conferinţă despre Fericire din România. Ce înseamnă exact acest lucru? Nici eu nu ştiu, de-aia scriu articolul de faţă.
Când mi-a povestit Mălina Chirea (Preşedinte şi CoFondator al Asociaţiei Iniţiativa pentru Fericire) despre faptul că vrea să organizeze aşa ceva în România, instictul a fost s-o întreb: Adică cum? Ce se întâmplă la o conferinţă despre fericire? Eu sunt destul de fericit şi de motivat de felul meu. De ce mi-ar trebui aşa ceva?
Apoi mi-am dat seama că decât s-o întreb pe ea ce şi cum, mai bine păstrez puţin misterul şi vă întreb pe voi despre ce credeţi că-i vorba. Adică, serios acum, tu ce crezi că se întâmplă sau se discută la o Conferinţă despre Fericire?
Aştept răspunsul tău printr-un comentariu la acest articol până pe 1 octombrie 2013, ora 23:59. Cel mai interesant, documentat sau creativ răspuns va câştiga o invitaţie la Conferinţa despre Fericire din Bucureşti de pe 5 şi 6 octombrie. Or să vină o mână de speakeri internaţionali şi o să ai ocazia să cunoşti o grămadă de oameni. Şi… o să ne vedem acolo. :D
19 Comments
Tocmai citesc un autor care a tinut astfel de conferinte unor studenti nu mai stiu la ce universitate…. Steve Taylor…. cartea este despre trezirea constiintei….
Ce coincidenţă să citeşti asta chiar când am anunţat eu concursul. :)) Cum se numeşte cartea?
Fericirea este ceva ce nu poate fi daruit – in cel mai fericit caz, poti sa le arati celor de langa tine ca ea exista. Sper ca speakerii invitati sa discute despre propria fericire si nu despre fericirea altora.
p.s. acest comentariu nu participa la concurs.
E un bun punct de vedere. Asta mă face şi mai curios să aflu despre ce o să fie, de fapt. Mulţumesc!
Cristian Florea Trezirea din somnul constiintei…. ma pasioneaza subiectul si asteptam de ceva vreme o asa carte….
Am s-o caut şi eu. Mulţumesc!
Grim, se țin și cursuri pe această temă, nu doar conferințe ;)) În principiu, se vorbește despre gândire pozitivă, împăcare cu sine, stabilire de priorități și ordine în viață și gânduri etc (:D ținem un curs online ? :))) cel puțin la teorie, mă pricep). De curând am share-uit pe Facebook un site tare drag mie, cu un nume la fel de fain . Veți regăsi o suită de sfaturi și gânduri aplicabile
p.s. nici acest comentariu nu participă la concurs
Eu n-am auzit de astfel de cursuri, dar poate nu urmăresc pe cine trebuie. :)) Mersi de link. O să-l studiez puţin.
fericirea este, aşa cum spunea şi iezuitul (nţţţ, nu-i dau numele :P) acea stare de graţie care încântă ochii lui Dumnezeu şi ai îngerilor. sau, pentru atei, am putea spune ochii soarelui şi ai stelelor.
am pe undeva o scriere despre fericire la modul general, nu şi despre propria-mi fericire, aceea care ţine de fiecare dintre noi. fericirea nu este un dat şi nici o şansă, este o stare. o stare extrem de frumos descrisă de herman hesse în siddharta!
cam despre aceasta se va discuta la conferinţa despre fericire? nu ştiu… dar voi afla de la tine, nu-i aşa?
Cu siguranţă! :D
Cica fericirea este o alegere si noi suntem cei care decidem daca sa fim fericiti pentru ce avem sau nefericiti din cauza a ceea ce nu avem. Deci, pana la urma, depinde de fiecare. O astfel de conferinta probabil vine cu idei, tehnici, tot felul de pasi de dobandire a fericirii, iar fiecare alege ce i s-ar potrivi. Personal, cred ca un om fericit nu mai este acela care are parte doar de scurte momente de euforie in urma atingerii unor scopuri, ci acela pentru care aceasta stare ia forma iubirii, a linistii, a intelegerii, a multumirii de sine etc. :)
Mulţumesc pentru comentariu!
Cred ca la o conferinta despre fericire se va vorbi despre cum au atins speakerii, in primul rand, starea care pentru ei poarta definitia asta, conjunctura si modul in care au ajuns acolo, despre tehnici sau exercitii care te pot ajuta sa intelegi ce inseamna fericirea pentru tine (nu cred ca exista un „pat al lui Procust” care sa poata fi aplicat tuturor, in egala masura si cu aceleasi efecte!) Este posibil ca, la ateliere, sa se lucreze pe tehnici usor de memorat si de aplicat si care sa asigure un confort fizic (corporal), emotional si afectiv – sau sa sustina mentinerea lui. In fine, poate ca asta mi-as dori eu sa se intample :)!
Un pic utopica mi se pare tematica, totusi! :)
La o conferinta despre fericire te duci si afli cum au ajuns altii sa fie fericiti. Nu stiu cat le este de folos oamenilor sa afle retetele altora tinand cont de faptul ca ceea ce il face pe un om fericit, il lasa indiferent pe altul. Intrebarea este: cu ce ramai concret? Teorii putem sa citim si pe internet iar retetele americane nu prea se aplica in Europa…. E orcum un exercitiu al mintii, convingerile sufletesti sunt cu totul altceva
Fericirea înseamnă optimism şi împlinire. Bucuria faţă de lucrurile mărunte pe care, de cele mai multe ori, nu le observăm. Fiecare dintre noi alege să fie leneş/activ, serios/glumeţ, nefericit/fericit. Nu suntem obligaţi să facem lucruri care ne fac nefericiţi, ştim care ne sunt priorităţile. Avem nevoie de mici schimbări, pt. că monotonia aduce nemulţumiri şi frustrări. Să ieşim mai des din zona noastră de confort pt. „a ne permite” puţină fericire. Mi se pare că mereu căutăm motive care ne fac nefericiţi.
Despre aceste aspecte cred că se discută la o Conferinţă despre Fericire. Putem fi fericiţi sau ne putem plânge de ce altora le merge mai bine. Să nu ne mai comparăm cu alţii, limitele pe care trebuie să le depăşim sunt cele pe care ni le impunem noi înşine. Fericirea e simplu „de procurat”, nu înţeleg de ce insistăm să ne complicăm. În fond, fericirea nu este o stare, ci un mod de viaţă.
Parcă-mi amintesc de compunerile despre fericire, iubire și alte fantasmagorii pe care trebuia să le redactăm în generală/liceu. Mereu m-am întrebat, unde se poate ajunge cu asta ? Bănuiesc că poți scrie mii de pagini despre fericire, poți contura sute de portrete zâmbitoare – considerând că asta vrea să însemne fericirea – dar, sincer, sub ce formă poate ea fi exteriorizată complet ? În opinia mea (căci ne-au înnebunit cu formulele astea de început), fericirea cu adevărat simțită, de care ne amintim cu nostalgie acum când nu o mai avem – mergând pe sănătosul și clișeicul principiu cum că ,, mereu apreciem ceva abia după ce-l pierdem „- așa-zisa fericire, stare de euforie, nu poate fi transpusă nici din stiloul unui poet ce încă-și trăiește romanțele în versuri doar de el ințelese, la fel cum nu poate fi descrisă nici de vârful creionului ce cu atâta stăruință desenează formele persoanei iubite. Căci, oricum ar fi privită, fericirea merge mână în mână cu iubirea. But I could always be wrong :)
P.S. Am dat de blog-ul tău recent, mai bine zis astăzi, iar de câteva ore, tot pe el mă învârt, e foarte catchy! :) congrats!
fericirea e un secret. atunci cand spui „sunt fericit”, deja nu mai esti. pentru ca fericirea sub lupa ratiunii, a logicii, a constiintei, moare. e versiunea fara materie a intregii noastre fiinte: e acolo, dar nu o simtim, nu pana nu se implineste sau pana nu ne „doare”. e o batalie pentru ea pentru ca e rara (altfel, fiecare ar spune din cand in cand „am 2 picioare”).. si nici n.ar putea fi altfel, la standardele inalte (si la fel de superficiale) in al caror sablon am inceput sa o inghesuim. da, da, sa o inghesuim. ne.ar putea binecuvanta fiecare zi daca am intelege ca „viata e pe zile”(mama Oanei Pellea).
Fericirea nu poate fi vorbită. În schimb, o putem simți, iar speakerii vor avea grijă ca noi să percepem treaba asta. Povești de viață, limbajul trupului, activități care ne vor ridica moralul. În principal e vorba de psihic, acolo se va lucra din greu. Să auzi un om cum vorbește despre fericire e inedit, iar în același timp dacă oferi un interes sincer poți pleca de acolo mai motivat ca niciodată să-i faci pe alții fericiți. Să nu creadă cineva că dacă merge acolo se tratează de depresie și brusc e cel mai fericit om în viață. Eu zic că acolo e treabă de mentalitate și da, cred că soluțiile care se vor găsi acolo ne vor ajuta o groază. Mă uit încrezător către eveniment, e ceva ce nu trebuie ratat.
În sfârșit o idee care pe mine mă surprinde și mă bucură în același timp. Auzim sau participăm la conferințe despre povești, pace, cunoaștere, comunicare, management, identitate și așa mai departe, dar până la această conferință a fericirii s-a mai gândit cineva că ar trebui să facem o conferință și pentru sufletele noastre? Până la urmă, te simți cu adevărat fericit atunci când sufletul îți zâmbește, dacă pot spune așa, pentru că fericirea nu e doar aia palpabilă pe care o simt unii atunci când ies în oraș și cheltuie bani pentru propria bunăstare. Tind să cred că asta va fi una din ideile despre care se va vorbi: existența mai multor tipuri de fericire. În final, scopul lor va fi acela de a-i face pe participanți să conștientizeze că lucrurile simple (un zâmbet, un gest, o realizare) sunt acelea care aduc bucurie sufletului. Clișeic poate, dar văd tot mai mulți oameni pentru care banii=fericire.