Cum am primit amendă pentru că mergeam pe lângă bicicletă

cristian florea - bicicleta iarnaEra 26 ianuarie 2014 şi era prima ninsoare serioasă din iarna ce tocmai a trecut. Era, totodată, prima mea ocazie să văd cum merge o bicicletă pe zăpadă, aşa că n-am ezitat şi am ieşit să testez.

A fost interesant, pentru că mi-a luat vreo jumătate de oră să-mi dau seama cum să controlez bicicleta. Oricum, am mers numai pe trotuar, că la cât de mare era zăpada, oricum se mişcau greu şoferii, nu voiam să-i mai încurc şi eu.

După ce s-a terminat distracţia, m-am întors acasă, iar ultimii 500 de metri i-am făcut pe lângă bicicletă, că era o porţiune de trotuar imposibil de practicat pe două roţi. Cu vreo 200 de metri înainte să ajung acasă, un poliţist aflat pe stradă mă strigă şi mă roagă să vin la el. În tot acest timp, un coleg de-al lui discuta cu un grup de biciclişti aflaţi şi ei la marginea străzii.

Mi-a zis că nu-mi dă amendă, ci vrea pur şi simplu să facă un control, mi-a cerut buletinul, apoi am aşteptat. Peste 10 minute a ieşit şi a zis că şeful lui a văzut pedalând pe stradă acel grup de biciclişti oprit înainte să apar eu în peisaj (conform legii, e interzis să pedalezi când strada e acoperită cu gheaţă, zăpadă sau polei) şi că i-a obligat pe ei, nişte simpli poliţişti, să ne dea amendă. Eu credeam că scap, că nu eram vinovat, dar n-a fost nicio şansă să-i fac să înţeleagă.

Îngheţat şi sătul de contraziceri, am cerut amenda mai repede şi am primit-o (după ce s-au chinuit încă vreo 15 minute să găsească numărul legii pe care cică aş fi încălcat-o) şi m-am trezit că am de plătit 510 lei pe motiv că pedalam pe carosabil atunci când el era acoperit cu zăpadă.

Bineînţeles, înainte să semnez, am scris la observaţii că n-a fost aşa. Am primit procesul verbal, apoi, când am ajuns acasă, am cerut un sfat pe Facebook. Voiam să contest amenda, bineînţeles, dar nu ştiam exact care-i procedura. Am apreciat că mulţi m-au ajutat cu share-uri şi recomandări (vă mulţumesc acum dacă nu am făcut-o atunci) şi am reuşit în cele din urmă să găsesc pe cineva care să mă ajute să compun o plângere contravenţională şi care să-mi spună ce trebuie să fac, unde să mă duc etc.

Am depus plângerea pe 5 februarie, iar azi, pe 8 aprilie, am fost chemat în instanţă. Am ajuns la 8 jumătate acolo şi am stat degeaba până pe la 12:00, când mi-a venit rândul (dosarul meu era al 49-lea pe ordinea de zi).

Când am ajuns în faţa doamnei preşedinte (scria pe uşa de la intrare că aşa trebuia să mă adresez când discut cu ea. Eu habar n-aveam lucrul ăsta dacă nu citeam) mi-a spus că în dosarul meu scrie că departamentul juridic al Brigăzii Rutiere Bucureşti a declarat că-mi dă dreptate în ceea ce priveşte plângerea mea. Practic, am câştigat că aşa a vrut un nene de la Brigada Rutieră. M-a întrebat dacă mai am ceva de adăugat, am zis că dacă tot am câştigat, n-am ce să mai adaug, apoi am plecat.

Ca o concluzie, am pierdut nişte timp pentru un lucru pe care nu l-am făcut. Totuşi, a fost o uşurare că n-am fost nevoit să plătesc amenda. Aş fi putut, pe lângă cererea de anulare a procesului verbal, să fac plângere de abuz împotriva poliţistului care mi-a dat amenda pe nedrept, dar asta ar fi însemnat să mai pierd nişte zile şi chiar n-aveam chef.

Pentru cei care vor să ştie ce trebuie să facă atunci când primesc o amendă pe nedrept şi vor s-o conteste, vă spun ce procedură am urmat eu exact.

1. Am găsit pe cineva care să mă poată ajuta cu formularea plângerii contravenţionale. În plângere trebuie să apară motivul pentru care ai primit amendă, cum s-au întâmplat lucrurile de fapt şi de ce crezi că nu meritai amenda, iar la final doi martori cu numele şi domiciliul complet. Plângerea mea arată aşa.

2. Am plătit o taxă de timbru judiciar de 20 de lei la Direcţia Generală de Impozite şi Taxe a Sectorului 1 (pentru că pe teritoriul Sectorului 1 am primit amenda).

3. Am imprimat de 3 ori plângerea de contravenţie şi am xeroxat de două ori procesul verbal şi chitanţa de la taxa de timbru. La final trebuie să ai 3 seturi de foi cu aceleaşi acte. Ai grijă să pui într-un set procesul verbal şi chitanţa de la taxa de timbru în original.

4. M-am dus la Judecătoria Sectorului 1 (dacă nu ştii exact la ce Judecătorie să te duci, să ştii că e scrisă pe Procesul Verbal, undeva în partea de jos) şi acolo m-am lăsat îndrumat de paznicii de la intrare, că eu nu ştiam exact unde trebuie să ajung.

O doamnă de-acolo mi-a luat seturile de foi, pe două le-a păstrat, pe al treilea a notat nişte lucruri, apoi mi l-a înmânat.

5. O lună şi 3 săptămâni mai târziu, a ajuns în cutia poştală citaţia în care scria data şi ora la care trebuie să fiu prezent în instanţă.

Ar mai fi bine să ştii că…

1. Dacă ceri sfatul pe Facebook, vor apărea mulţi care-ţi vor spune că nu-i nicio şansă să câştigi dacă ai semnat procesul verbal. Ei sunt nişte mincinoşi care vorbesc în necunoştinţă de cauză şi ar trebui să rămână fără conexiune la internet.

Dacă nu semnezi, vei primi amenda acasă. Dacă o primeşti acasă, sunt şanse să găseşti pe procesul verbal fapte pe care tu nu le-ai făcut sau martori pe care tu nu-i cunoşti, pentru că atunci când poliţistul rămâne singur cu ambele copii ale procesului verbal, poate completa în lipsa ta tot ce vrea el.

2. Vor fi oameni care-ţi vor spune că ar fi trebuit să fugi, nu să-i laşi pe poliţişti să-ţi noteze datele şi aşa sigur ai fi scăpat. Poate, dar oamenii ăia probabil n-au avut niciodată de-aface cu poliţia. Toţi suntem viteji până când ni se întâmplă chiar nouă.

Pe acelaşi principiu, mi-au plăcut şi cei care mi-au zis că n-ar fi trebuit să mă opresc în momentul în care m-a rugat poliţistul să vin la el ca să-mi ia datele. Îmi şi imaginez cum i-aş fi zis:

– Nu, domnule poliţist, nu mă opresc, pentru că mi-a spus mie un prieten de pe Facebook să vă ignor.

3. Dacă ai poveşti sau completări care crezi că ajută, lasă-le în comentarii, că sigur vor fi utile cuiva la un moment dat.

Lasă un comentariu

25 comentarii

 • Lucian Mustață 8 Apr 2014, ora 16:41

  Un pic offtopic față de subiectul inițial dar legat de treaba cu „nu îi dai atenție polițistului care ți se adresează”: cu Poliția nu te pui. Punct.
  Am avut de a face cu niște agenți, dar într-o treabă mai urâtă decât o simplă amendă. Sfatul procurorului (da, a fost implicat și un Parchet): dom’le, faceți pace cu ei că na, oricât ar greși, ei sunt organul, e mai greu să nu li se dea dreptate.
  Iar luatul în gură cu agentul peste limitele legale (aka, contești procesul verbal) iarăși nu-i recomandat. Nu știi pe cine are agentul ăla în spate și cum se poate întoarce împotriva ta.

  • Cristian Florea 8 Apr 2014, ora 17:45

   Mi-a plăcut aia cu „peste limitele legale”. Şi eu am încercat să-i explic de ce nu trebuie să-mi dea amendă, dar pentru că n-am avut cu cine discuta, am lăsat-o baltă. Nu ajungeam nicăieri dacă ne mai contraziceam.

 • Vatafu 8 Apr 2014, ora 17:07

  Eram in 2010 1 lulie pe strada in jur de ora 22 -23 cu un grup de prieteni, fericiti si de alcool aburiti. Apare Jandarmeria ne ia datele fiecaruia si doar mie imi da amenda pt tulburarea linistii si ordini pulice. Desi eram cel mai mic si cel mai cuminte din grup. E mult de povestit si nu prea am timp. De precizat e ca am platit-o un an mai tarziu. 500 lei. Sa fie primiti:))

  • Cristian Florea 8 Apr 2014, ora 17:40

   De ce n-ai încercat s-o conteşti?

   Oricum, e bine de ştiut că o plăteşti oricum ar fi. :D

 • Vali Crintea 8 Apr 2014, ora 17:27

  pentru ca nu poti aici, spune-mi macar in privat de unde ai luat tu cei 2 martori cu datelel lor cu tot , doar nu-i aveai pe bicicletă! :D Felicitari pt. castig si mai ales pt. ca ai procedat exact cum impune legea!

  • Cristian Florea 8 Apr 2014, ora 17:34

   Pot şi aici şi în privat. Martorii au fost doi dintre bicicliştii pe care poliţiştii îi opriseră înainte să mă cheme pe mine. Din gaşca aia de biciclişti, doi au ţinut şi loc de martori. Pe unul dintre ei îl cunoşteam dinainte, pe celălalt l-am cunoscut cu ocazia asta. :D

 • Razvan 8 Apr 2014, ora 17:33

  Ca idee, poti sa pui aici modelul de plangere? daca tu nu ai stiut sa-l faci si ai avut nevoie de ajutor, poate ii ajuti si pe altii asa.

  • Cristian Florea 8 Apr 2014, ora 18:02

   Gata, am pus şi plângerea în articol. :D

 • Bicicleta9 3 Mai 2014, ora 15:25

  Am citit articolul si cred ca imi este foarte util, mai ales daca voi avea ocazia sa primesc o amenda pe nedrept, voi stii ce sa fac.

  • Cristian Florea 4 Mai 2014, ora 07:57

   Bine-ar fi să nu primeşti. :D

 • Ross 24 Iun 2014, ora 23:44

  Salut, dar nu ne-ai spus cum s-a terminat totul ? Pana la urma ti s-a dat dreptate sau ai platit amenda cu tot cu contestatie si timp pierdut… ?

  • Cristian Florea 25 Iun 2014, ora 11:57

   Salut, am spus. Uite, în paragraful ăsta

   Când am ajuns în faţa doamnei preşedinte (scria pe uşa de la intrare că aşa trebuia să mă adresez când discut cu ea. Eu habar n-aveam lucrul ăsta dacă nu citeam) mi-a spus că în dosarul meu scrie că departamentul juridic al Brigăzii Rutiere Bucureşti a declarat că-mi dă dreptate în ceea ce priveşte plângerea mea. Practic, am câştigat că aşa a vrut un nene de la Brigada Rutieră. M-a întrebat dacă mai am ceva de adăugat, am zis că dacă tot am câştigat, n-am ce să mai adaug, apoi am plecat.

 • Andrei A. 27 Ian 2015, ora 13:05

  Asta parca e desprinsa din Procesul lui Kafka. Nici nu stii ce sa faci: sa razi sau sa plangi.

  • Cristian Florea 27 Ian 2015, ora 13:10

   Chiar că. :))

   • constantin 14 Feb 2015, ora 09:17

    Pai la mersul pe bicicleta Regulametul de aplicare a OUG 195 (Codul rutier) zice cam asa:

    Art. 161
    (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau mopede:

    c) sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

    (2) Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate.

    Cum facem?

   • Cristian Florea 16 Feb 2015, ora 09:46

    Eu mergeam pe lângă bicicletă când m-au oprit şi aveam şi buletinul la mine. Cum facem? :D

 • Popescu Razvan 29 Iul 2015, ora 15:32

  Salut!
  Ieri mă plimbăm cu bicicleta prin oraș, până mi-a făcut un polițist semn să opresc.
  Recunosc că mergeam pe o stradă cu sens unic, venind din sens opus. În momentul în care m-a oprit, am terminat de vorbit cu un prieten la telefon, iar exact atunci băgam telefonu în buzunar.
  Domnul polițist mi-a cerut buletinul, dar nu l-am avut, apoi mi-a cerut datele. În cele din urmă, mi-a spus să trec strada și să îl aștept acolo, iar eu asta am făcut.
  După un timp, mi-a făcut semn să mă duc la el și m-a pus să semnez. Greșeală mea a fost că nu am întrebat ce să semzez, dar am fost intimidat.
  În final, am luat amenda de 635 ron pentru mers pe contrasens și pentru că am vorbit la telefonul mobil, ceea ce nu este în totalitate adevărat…
  Mă poate ajută cineva să fac contestație? Va rog mult!

  • Cristian Florea 29 Iul 2015, ora 16:43

   Folosește-te de modelul dat de mine și încearcă să explici situația ta. Să știi că dacă n-ai fi semnat nu ai fi scăpat de amendă. Semnătură înseamnă că ai luat la cunoștință că ai fost amendat, nu înseamnă că ești de acord cu amenda.

 • Loredana 21 Oct 2015, ora 13:47

  Si eu am luat amenda pentru ca circulam cu bicicleta prin cetnrul orasului, ceea ce e interzis de o saptamana; iar politistii ce sa fac…stau la panda de biciclisti, NORMAL :) Mai spuneau ca e si semn de interzis, insa pe strada pe care am intrat eu nu era…asa ca, pentru ca nu sunt convinsa ca am luat pe drept amenda si poate pentru ca sunt mai capoasa din fire (nu inteleg d-le motivul amenzii), am decis sa-i dau in judecata. M-am inspirat de pe acest blog, care parca m-a incurajat si mai tare merg mai departe.
  E bine ca sunt oameni care mai scriu si despre asa ceva.
  Multumesc frumos!
  Sa-mi tineti pumnii.

  • Cristian Florea 21 Oct 2015, ora 13:50

   Să ne ții la curent, te rog. Sunt curios cum o să decurgă lucrurile.

   Succes!

   • Loredana 21 Oct 2015, ora 13:54

    Multumesc!
    Va tin la curent.

 • L.D. 24 Feb 2016, ora 09:37

  In momentul in care un politist iti poate baga in gat orice vrea el, putem sa ne mutam in Africa, ca va fi la fel ;)