Toţi suntem copilăroşi
Fată grasă şi frumoasă
Uite-aşa. Pur şi simplu!
Vă întrebaţi de ce generaţiile care urmează sunt de copii din ce în ce mai analfabeţi, mai proşti şi mai slabi din punct de vedere intelectual. Răspunsul stă în marele şi puternicul INTERNET!
Problema nu este conexiunea în sine. Că nu te face un cablu să fii prost. Problema este faptul că tot mai mulţi copii îşi irosesc viaţa folosind cuvintele prescurtate de pe messenger şi învăţând fraze gen „Counter Terrorist win” la jocuri de câcat.
Prostia creşte direct proporţional cu anii petrecuţi nebuneşte, degeaba, în faţa PC-ului. Dacă stai la PC ca să înveţi nu ştiu ce (că doar netul e plin de tutoriale), eşti de apreciat (dar asta nu înseamnă că eşti mai breaz ca ceilalţi), dar dacă stai numai ca să vorbeşti cu nu ştiu ce coleg la fel de redus mintal ca tine pe messenger (de parcă n-aţi vorbit destul la şcoală) sau ca să joci nu ştiu ce joc tâmpit (de parcă ăla îţi aduce bani în casă), să ştii că eşti o epavă. Sau, în funcţie de vârsta, eşti pe drumul pe care dacă o să continui să-l urmezi, sigur vei ajunge o epavă.
Anyway, copiii au lăsat cărţile pentru a-şi pierde vremea şi sănătatea cu ochii în ecranul bombat. Ei nu înţeleg ce înseamnă cultură şi nu sunt conştienţi de faptul că o persoană care vorbeşte elevat este văzută altfel în societate.
Să nu credeţi că vă îndemn să citiţi „Amintiri din Copilărie”, „Mara”, „Baltagul” sau nu ştiu ce fel de alte cărţi plictisitoare. Citiţi postmodernişti sau ce credeţi voi că vă atrage. Citiţi cărţi horror, de dragoste, cu skate-uri, cu biciclete, tragice sau cum vreţi voi. Cereţi sfaturi. Întrebaţi pe alţii ce vă recomandă, vedeţi dacă aveţi aceleaşi gusturi, recomandaţi-le şi voi ceva şi învăţaţi să vă cultivaţi!
În acest articol nu vreau să fac pe deşteptul, nu vreau să fac pe cititul sau pe profesorul de limba română. Vreau pur şi simplu să trag un semnal de alarmă tuturor cititorilor mei (deşi sunt convins de faptul că cititorii mei nu sunt analfabeţi) astfel încât să îi indrumaţi pe alţii spre articolul ăsta. Sau să le povestiţi ceea ce vreau eu să scot în evidenţă aici.
Poate astfel reuşim să micşorăm gradul de prostie din ţara noastră (sau măcar din colectivul nostru de prieteni şi cunoscuţi).
Numai bine!
18 Comments
Nu este vorba numai de lectura. Este vorba si de atitudine :)
Jocurile iti aduc bani ;) Am pe cineva in clasa care joaca cod4 si a castigat ceva banuti!
Iar eu ma joc counter-strike asta nu inseamna ca sunt o epava… Pentru ce ai luat calculatorul la inceput? Cand ai auzit prima data de el? Pentru jocuri… sau cel putin la majoritatea persoanelor… eu ma joc macar 1 ora de counter strike pe zi, daca am timp…
De la mine poti citi: Pictorial “Hot”! Blonde “topless” (1)
Cris, in mare parte ai dreptate.Pe langa ce ai spus tu, mai punem si programele tv cu diferite emisiuni din ce in ce mai jalnice, desenele animate la fel de nasoale si alte rahaturi.Vad copii la gradinitia cu telefon mobil(lol?).Eu in clasa a 7-a am avut primul telefon si asta a fost acum ani de zile.Nouna generatie sux, analafabeti si crescuti cu junk food.Nu stiu decat manele toata ziua, de mici copii sunt crescuti cu idoli precum gutza si jiji becali…Sad but true
profesoru’ grim=)) asta-i tare:) excelent articol:)>-
De la mine poti citi: Eu sunt Gheorghe
ai pus punctul pe i cris .. ai perfecta dreptate .. da putina destindere o ora pe zi acolo .. nu strica :)
si oricum .. chestia cu cititu` .. in franta 20% citesc macar o carte pe luna .. in romania 1% fac acelasi lucru` .. deci ar fi cazu` ca fiecare sa ii poata convinge si pe restu` ca nu`i chiar asa de rea cartea ..
felicitari pentru articol
@Sixx … cand vorbim de atitudine vorbim de lucruri sfinte.
@Serginho … nu oricine castiga din jocuri. Si o ora de counter pe zi nu strica, dar atunci cand te joci 8 ore pe zi si nu castigi nimic deja e grav.
Mai, eu cred ca degeaba ne straduim sa ii indrumam pe altii, pentru ca da, Sixx are dreptate, tine de atitudine mai mult decat orice. Si atat timp cat majoritatea incultilor sunt si ignoranti, nu prea e nimic de facut.
Si uite, sa spunem ca am incerca sa influentam pozitiv pe o anumita persoana din grupul de prieteni. Varsta o sa il impiedice sa tina cont de ce ai tu de zis acolo din cauza ca acum se vede cel mai tare dorinta de afirmare, de individualitate. Si e destul de greu sa treci peste orgoliu, chiar si daca esti constient ca e prostesc si inutil. Si poate te trezesti si cu vreun „taci ba din gura, nu imi zici tu mie ce sa fac”, chiar daca intentiile tale au fost admirabile. Pana la urma, tine de propria persoana, de propriile decizii, de educatia primita. Pentru ca personalitatea, desi definita de experientele avute pe cont propriu, tine si de oamenii de care am fost/ne-am lasat influentati.
Vorba ta, atat am avut de zis. :d
De la mine poti citi: Negative Male Child
Eu nu sunt de acord ca internetul strica mintea unui copil.
Eu as putea spune ca ceea ce strica mintea unui copil suntem noi deoarece in loc ca parintii sa ii verifice la teme, sa ii ajute un la nu stiu ce, sa le de-a sfaturi, stau si se uita la Diaconescu in direct si in reluare sau pur si simplu vor sa faca bani si uita de familie.
Internetul e ca si fuziunea nucleara: altii au folosit-o sa faca in asa fel incat sa beneficiem de cea mai ieftina si mai nepoluanta energie… dar altii o folosesc pentru a distruge.
Insa la fel ca in cazul fuziunii nuclare.. totul depinde de cei care o folosesc si ce urmaresc.
De la mine poti citi: A venit premiul
Desi marea parte a lucrurilor pe care le spui sunt adevarate, nu cred ca INTERNETUL ca instrument in sine este cel vinovat de situatia expusa de tine. Sigur, internetul e plin de gunoaie, dar responsabilitatea pentru ceea ce descopera si experimenteaza copii pe net o poarta parintii in primul rand.
Atunci cand parintii nu exercita controlul asupra copiilor lor in privinta surselor de informatie si a activitatilor, se ajunge la situatiile expuse de tine si pe care le intalnim din ce in ce mai des.
Internetul este plin de site-uri de calitate pentru copii (mai mult la ei decat la noi), de jocuri educative, de informatii de calitate prezentate profesionist si pentru nivelul lor, de experimente mai mult sau mai putin stiintifice din care au enorm de invatat…trebuie doar ca parintele sa aiba disponibilitatea de a cauta astfel de informatii si de a-l indruma pe copil pe acest drum.
Din pacate din ce in ce mai putini parinti fac asta, prefera sa-si lase copilul in fata calculatorului pentru ca macar sta acolo si nu-i mai bate la cap…
Si da, televizorul are si el un enorm impact negativ…citeam mai demult ca la noi cea mai vizionata emisiune de catre categoria de varsta 11-16 ani este „Wrestling” de la nu mai stiu ce canal de sport…se mai poate comenta la asa ceva?!
Tocmai de asta am incercat ca pe site-ul nostru sa oferim doar acele produse care pot contribui intradevar la dezvoltarea intelectuala a copilului, in special carti si jucarii educative selecte si de calitate.
Din pacate ne lovim din ce in ce mai des de subcultura, de lipsa de educatie, de prostie, de analfabetism, incultura…ma doare sa vad cat de putin se mai citeste, sunt copii care nu au deschis macar o carte in viata lor…
Si apropo de plusul de indobitocire pe care il aduce YM, iata ce comentariu am primit la unul din produsele noastre (si cel mai trist este ca 80% din comentariile primite se incadreaza in categoria asta): „imi plak foarte mult camp rock de akeea iam akordat un kalf maxim.mam indragostit din prima klipa de muzika lor frumoasa. imi plak f.f.f.f mult de demi si de jon.ii ubesk si ii ador.as dori si eu keva haine k ei.” Zdrobitor!
Ma joc si eu css, un meci cu echipa odata la 2 zile, ceva de genu’, relaxare :)
Nu stiu daca neaparat lectura te face om , nici eu nu sunt un mare cititor si daca vrei sa vorbesti ceva cu mine cred ca ai ce vorbi…nu despre carti :D
De la mine poti citi: Două tipuri de beţie
@Dragos … nu cred ca parintii sunt principala vina. Crede-ma!
Un copil aflat la varsta adolescentei are mai multa incredere in prietenii din anturaj decat in parinti.
Deaia v-am zis sa va sfatuiti prietenii sa citeasca
@Grim_Cris…Educatia i-o faci de mic…ii indrumi pasii, il inveti sa aiba incredere in tine, il faci sa simta beneficiile indrumarii…
Daca te apuci sa faci asta de abia la varsta adolescentei e degeaba, l-ai scapat de sub control, e un razboi pierdut…
Parintii sunt principala vina atunci cand nu sunt deschizatori de drumuri si ghid in acelasi timp pentru educatia copiilor, de la o varsta frageda.
Orice bagaj intelectual al unui om trebuie stimulat pentru a da roade. Copii trebuie stimulati de parinti. Numai atunci cand energia (psihica, intelectuala, creativa sau cum vrei s-o numesti) unui copil, adult este risipita pe nimicuri (jocuri neinstructive, filme de 2 lei, si tot felul de activitati inutile) se pierde, se consuma. Dar oare ce se intampla cand este directionata spre lucruri de folos? .. va spun: da roade si o mai mare satisfactie personala si apreciere din partea celorlalti. :)
De la mine poti citi: Ce este testul Apgar?
Iti spun sincer ca dupa ce am inceput sa citesc ma gandeam la expresii precum ”parca esti mama” si faza cu profa de romana…mie imi place sa citesc dar…numai dastea horror sau gen harry potter am inceput una cu crime..:))…mama tot nu e multumita….ea vrea sa citesc ceva cei place ei (carti siropoase)..:))
Spune-i sa zica merci ca citesti. Fie si carti cu harry potter sau horror. Unii n-o fac deloc 8-|
Ca sa lamurim un aspect, am fost cunoscut ca si „tocilar”.
Revenind insa la subiect, cred ca te inseli. Daca omul doreste:
a. Sa fie prost;
b. Sa se simta bine;
c. Sa fie dependent;
d. Sa fie la moda;
e. Sa isi distruga sanatea;
f. Sa nu faca nimic util cu timpul lui;
g. Sa nu faca un ban
si el prefera sa se joace Counter Strike, e decizia lui.
Si stii ceva? Ma bucur ca se intampla asta. Nu cred ca e o decizie buna, si eu sunt de parere ca ii e mai util sa citeasca decat sa faca multe alte lucruri. Sau nu sa citeasca, sa faca sport. Sau nu sa faca sport, ci sa comunice. Sau sau sau.
Insa jocul pe calculator ii aduce reflexe bune, ceva cuvinte baiguite in engleza si … cam atat.
Dar scopul omului nu e sa isi petreaca timpul in mod util, si aici intervine divergenta intre ce zici tu si ce zic eu.
El vrea sa se distreze, sa se relaxeze, sa se plictiseasca.
Ii place asta.
El alege asta.
Si, iti place su nu, consideri ca e util sau nu, e libera lui alegere si eu i-o respect. ;)
legat de lectura…daca tinerilor li s-ar baga in programa ceva mai interesant cred si eu ca s-ar citi mai mult in Romania…nu ma refer la scriitorii noi….sunt opere vechi straine foarte bune…de exemplu romanele rusesti…nimeni nu prea a auzit de ele insa sunt de o mie de ori mai bune decat multe alte carti super mediatizate