Cum să scapi de teama de a-ţi impune punctul de vedere

TimiditateMulţi dintre noi suntem dese ori puşi în situaţia în care nu ne convine un lucru din cadrul unui eveniment sau a unei întâlniri, dar în loc să spunem asta, preferăm să tăcem şi să suportăm, că e mai simplu şi nu ne creează probleme.

De fapt, timiditatea ar fi cea care se face vinovată pentru acest lucru. Nu ai pur şi simplu curajul să spui ce crezi şi îţi spui că şi-aşa n-ar conta atât de mult părerea ta, pe principiul „strugurii oricum sunt acri”.

Una dintre cele mai uşoare metode ca să scapi de teama de a-ţi impune punctul de vedere este (o să râzi) crearea unui blog şi încercarea de a te ocupa de el zilnic.

Blogul m-a învăţat să-mi argumenteze o părere, m-a obligat să-mi doresc mai multe de la mine şi m-a făcut să cunosc o grămadă de oameni. Toate aceste lucruri, din punctul meu de vedere, te-ar putea ajuta şi pe tine să scapi de teama de a spune când ceva nu-ţi convine.

Blogul mi-a oferit o doză imensă de încredere în mine. Văzând că oamenii reacţionează la ceea ce scriu eu, nu numai că am început să-mi doresc să fiu mai bun în asta, dar am început şi să am mai multă încredere în ceea ce spun.

În momentul în care ţi-e teamă să-ţi impui punctul de vedere, cred că, de fapt, ţi-e teamă că părerea ta n-ar putea fi bună şi că ai putea să pici într-o situaţie penibilă dacă acest lucru se întâmplă. Mie mi-ar plăcea să aud păreri care nu sunt bune, dar din care pot selecta câte ceva, decât să nu aud nicio părere.

Înainte să-ţi faci curaj ca să spui ce crezi despre un anumit subiect sau eveniment, încearcă să te gândeşti la consecinţele pe care ar trebui să le suporţi în cazul în care ce spui nu-i bun. Vei pica, poate, într-o situaţie care ţie o să ţi se pară penibilă, dar nimic mai mult. Iar situaţia aceea ar putea să te înveţe ceva.

Greşelile sunt nişte oportunităţi de învăţare. Dacă greşind poţi să te dezvolţi, de ce să nu faci asta? Cât despre teama de a-ţi impune punctul de vedere, cred că este doar o timiditate încurajată de lipsa de încredere în sine.

8 Comments

  1. Alin 24 martie 2013
    • Cristian Florea 25 martie 2013
  2. Bianca 30 martie 2013
    • Cristian Florea 31 martie 2013
      • Bianca 31 martie 2013
      • Cristian Florea 31 martie 2013
  3. Bianca 31 martie 2013

Leave a Reply