Cum să te menţii motivat 7 zile pe săptămână

Colegii mei ar putea confirma faptul că sunt un tip destul de motivat. Nu-mi amintesc ultima zi proastă pe care am avut-o şi nici nu vreau să mă chinui prea mult ca să văd când a fost. Voi încerca să scriu un scurt ghid despre cum poţi să te menţii motivat o perioadă cât mai lungă de timp, vorbind din experienţa proprie.

Citate motivaţionale

henry ford motivationalDe când cu site-ul de citate, dau zilnic de peste 50 de citate motivaţionale. Pe unele am ajuns să le şi reţin, iar faptul că iau contact cu destule cuvinte care să mă motiveze, mă ajută enorm.

Ideal ar fi să-ţi faci o listă cu citate şi s-o afişezi undeva (pe desktop, în cameră, pe ecranul telefonului, oriunde). Nu uita că la un moment dat o să te plictiseşti de lista asta şi n-o să te mai ajute. O poţi schimba cât de des vrei tu, că nu te opreşte nimeni.

Motivează-te încă de la primele ore ale zilei

Contează foarte mult cum te trezeşti dimineaţa. Majoritatea dintre noi avem tendinţa de a mai sta în pat câteva minute înainte de a ne începe ziua. În general, în acele câteva minute ne gândim la cum va decurge restul zilei (uneori mă gândesc la asta în timp ce mă spăl pe dinţi, că nu prea sunt adeptul statului în pat după trezire). Contează foarte mult din ce perspectivă vezi ziua.

Dacă începi prin a zice „Ah, iar trebuie să mă duc la muncă (sau la şcoală în cazul meu)”, n-o să reuşeşti niciodată să-ţi începi ziua cu un zâmbet, dar dacă încerci să te gândeşti la lucrurile care or să meargă bine, atunci o să fie altfel, vei vedea.

Bucură-te de fiecare task dus la bun sfârşit

Dacă sari peste micile bucurii ale vieţii, vei ajunge să nu te mai bucuri pentru nimic. Încearcă să sărbătoreşti fiecare lucru care ţi-a ieşit în ziua respectivă. Ai terminat de făcut un raport? Ai scris un articol pe blog? Sărbătoreşte! Şi 5 minute de pauză reprezintă tot un fel de sărbătoare, ca să ai destulă forţă să continui restul lucrurilor din ziua respectivă.

Citeşte

Negativismul nostru vine de multe ori şi datorită faptului că la TV şi în presă vedem numai lucruri care să ne arate cât de urâtă e lumea. O carte aleasă cum trebuie ar putea să-ţi arate faptul că lucrurile nu merg atât de prost. Ar putea, totodată, să te facă să uiţi de lumea asta şi să te ducă într-un spaţiu mai frumos, pe care-l defineşte doar imaginaţia ta.

Stai pe lângă oameni motivaţi

Oamenii sunt nişte fiinţe sociale, iar lucrul ăsta are un impact foarte mare asupra noastră. Dacă persoana de lângă noi e tristă, tindem să ne întristăm şi noi. Dacă e fericită, parcă ne vine şi nouă să uităm de griji.

Dacă oamenii cu care-ţi petreci majoritatea timpului sunt motivaţi şi cu chef de viaţă, sunt sigur că vei molipsi şi tu această stare.

Încheie-ţi ziua aşa cum ai început-o

Adică gândindu-te la lucruri bune. Fă o listă (chiar şi în minte) cu ce ţi-a ieşit bine în ziua respectivă. Încearcă să faci în aşa fel încât lista să se lungească pe zi ce trece.

Dacă din pură întâmplare îţi zboară gândul şi la chestii care au ieşit mai prost, încearcă să-ţi dai seama unde a fost problema. Apoi vezi cum o poţi remedia.

După cum vezi, motivarea noastră ţine în general de atitudine şi de lucrurile pe care le facem ca să ne meargă mai bine. Dacă vrei să faci o schimbare în acest sens, fă-o acum, că n-ai nimic de pierdut.

Tu cum te menţii motivat? Sau ce crezi despre scurtul meu ghid?

19 Comments

 1. Myky 17 decembrie 2011
  • Cristian Florea 17 decembrie 2011
 2. Costy 1982 17 decembrie 2011
  • Cristian Florea 17 decembrie 2011
 3. circotasu 17 decembrie 2011
  • Cristian Florea 17 decembrie 2011
 4. RR 17 decembrie 2011
  • Cristian Florea 18 decembrie 2011
 5. Phidas 18 decembrie 2011
  • Cristian Florea 18 decembrie 2011
 6. Ruxandra 19 decembrie 2011
  • Cristian Florea 19 decembrie 2011
 7. Ruxandra 20 decembrie 2011
 8. Mary M. 21 decembrie 2011
  • Cristian Florea 22 decembrie 2011
   • Mary M. 22 decembrie 2011
   • Cristian Florea 22 decembrie 2011
 9. XutZu 25 decembrie 2011
  • Cristian Florea 25 decembrie 2011

Leave a Reply