Decât să faci multe chestii proaste, mai bine unul, dar bun
Ai plăti în plus pentru suport?
Colegii mei ar putea confirma faptul că sunt un tip destul de motivat. Nu-mi amintesc ultima zi proastă pe care am avut-o şi nici nu vreau să mă chinui prea mult ca să văd când a fost. Voi încerca să scriu un scurt ghid despre cum poţi să te menţii motivat o perioadă cât mai lungă de timp, vorbind din experienţa proprie.
Citate motivaţionale
De când cu site-ul de citate, dau zilnic de peste 50 de citate motivaţionale. Pe unele am ajuns să le şi reţin, iar faptul că iau contact cu destule cuvinte care să mă motiveze, mă ajută enorm.
Ideal ar fi să-ţi faci o listă cu citate şi s-o afişezi undeva (pe desktop, în cameră, pe ecranul telefonului, oriunde). Nu uita că la un moment dat o să te plictiseşti de lista asta şi n-o să te mai ajute. O poţi schimba cât de des vrei tu, că nu te opreşte nimeni.
Motivează-te încă de la primele ore ale zilei
Contează foarte mult cum te trezeşti dimineaţa. Majoritatea dintre noi avem tendinţa de a mai sta în pat câteva minute înainte de a ne începe ziua. În general, în acele câteva minute ne gândim la cum va decurge restul zilei (uneori mă gândesc la asta în timp ce mă spăl pe dinţi, că nu prea sunt adeptul statului în pat după trezire). Contează foarte mult din ce perspectivă vezi ziua.
Dacă începi prin a zice „Ah, iar trebuie să mă duc la muncă (sau la şcoală în cazul meu)”, n-o să reuşeşti niciodată să-ţi începi ziua cu un zâmbet, dar dacă încerci să te gândeşti la lucrurile care or să meargă bine, atunci o să fie altfel, vei vedea.
Bucură-te de fiecare task dus la bun sfârşit
Dacă sari peste micile bucurii ale vieţii, vei ajunge să nu te mai bucuri pentru nimic. Încearcă să sărbătoreşti fiecare lucru care ţi-a ieşit în ziua respectivă. Ai terminat de făcut un raport? Ai scris un articol pe blog? Sărbătoreşte! Şi 5 minute de pauză reprezintă tot un fel de sărbătoare, ca să ai destulă forţă să continui restul lucrurilor din ziua respectivă.
Citeşte
Negativismul nostru vine de multe ori şi datorită faptului că la TV şi în presă vedem numai lucruri care să ne arate cât de urâtă e lumea. O carte aleasă cum trebuie ar putea să-ţi arate faptul că lucrurile nu merg atât de prost. Ar putea, totodată, să te facă să uiţi de lumea asta şi să te ducă într-un spaţiu mai frumos, pe care-l defineşte doar imaginaţia ta.
Stai pe lângă oameni motivaţi
Oamenii sunt nişte fiinţe sociale, iar lucrul ăsta are un impact foarte mare asupra noastră. Dacă persoana de lângă noi e tristă, tindem să ne întristăm şi noi. Dacă e fericită, parcă ne vine şi nouă să uităm de griji.
Dacă oamenii cu care-ţi petreci majoritatea timpului sunt motivaţi şi cu chef de viaţă, sunt sigur că vei molipsi şi tu această stare.
Încheie-ţi ziua aşa cum ai început-o
Adică gândindu-te la lucruri bune. Fă o listă (chiar şi în minte) cu ce ţi-a ieşit bine în ziua respectivă. Încearcă să faci în aşa fel încât lista să se lungească pe zi ce trece.
Dacă din pură întâmplare îţi zboară gândul şi la chestii care au ieşit mai prost, încearcă să-ţi dai seama unde a fost problema. Apoi vezi cum o poţi remedia.
După cum vezi, motivarea noastră ţine în general de atitudine şi de lucrurile pe care le facem ca să ne meargă mai bine. Dacă vrei să faci o schimbare în acest sens, fă-o acum, că n-ai nimic de pierdut.
Tu cum te menţii motivat? Sau ce crezi despre scurtul meu ghid?
20 Comments
Chiar si articolul asta e motivational.
Felicitari !
Multumesc! Sper sa te fi ajutat!
Cred ca stiu despre ce este vorba, am vazut si eu unele clipuri care te motivau, in general sunt cu mesaj subliminal si te ajuta foarte mult sa fii optimist.
Nu sunt neaparat cu mesaj subliminal, doar ca te fac sa vezi altfel lumea, aratandu-ti ca nu merge treaba chiar atat de rau.
Foarte motivante. Cred ca-mi vor fi de folos. mai greu cu motivatul din primele ore ale zilei ;)
Eu cred ca o sa reusesti sa te motivezi. Trebuie doar sa incerci :)
Eu nu m-am gandit niciodata la motivatie in sensul „trebuie sa fiu motivat/sa ma motivez etc”, nu stiu daca zic bine dar eu am fost parca inascuta cu o incatanare atroce care uneori m-a ajutat alteori nu si de care am fost acuzata de mai multi oameni. Eu contez pe incapatanarea mea dar ,de obicei, ca sa vorbim de ceva apropriat de termenul motivatie, intotdeauna cand fac ceva imi pun intrebarile: „Merita sa fac asta? M-a ajuta cu ceva? E in sfera mea de interese? Nu e timp pierdut?” si daca raspunsul e „da” atunci ma angajez cu toate fortele in ceea ce am hotarat sa fac.
Ca sa vorbesc deapre articol, as zice ca e foarte complet, iar in unele puncte sunt perfect de acord cu tine cum ar fi partea cu cititul ( asta am aflat-o pe pielea mea, cei care nu citesc sau detesta acest lucru nu vor intelege niciodata cat de castigati sunt cei care citesc) si motivatia de dimineata. As adauga ca motivatia e strans legata de gandirea pozitiva/optimism.
Motivatia si gandirea pozitiva sunt surori. Mai rar o sa o poti avea pe una dintre ele fara sa o ai si pe cealalta.
Sexul motiveaza pe oricine. :)
Ma asteptam si la trolling :)) Dar sex nu poate face toata lumea 7 zile pe saptamana.
Felicitari pentru articol. Chiar imi place modul in care l-ai scris si felul in care ai transmis mesajul. Eu incerc pe cat pot, sa fiu optimista, si sa imi incep diminetile cu zambetul pe buze. Desigur, in timpul zilei apar fel de fel de chestii care imi mai scad moralul, dar imi revin relativ repede. Nu-mi place sa stau imbufnata si sa ii indispun si pe cei din jurul meu. Nu stiu ce ma motiveaza. Poate dorinta de a ii oferi fetitei mele ceea ce merita, sau poate simplu fapt ca vreau mereu sa imi demonstrez ca pot mai mult. Si eforturile sunt mereu rasplatite.
Îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Mă bucur că ţi-a plăcut articolul şi că văd o atitudine motivată în tine. Contează foarte, foarte mult pentru fetiţa ta ca tu să fii motivată.
Iti multumesc si eu. Incerc sa fiu mereu motivata pentru mine si copilul meu si nu in ultimul rand pentru cei din jurul meu. Vreau sa transmit energie pozitiva, in general. Si cred ca toti ar trebui sa incercam sa privim partile frumoase ale vietii, nu sa ne lasam descurajati de partile intunecate.
Uite iarăși un motiv pentru care mă simt norocoasă să trăiesc în secolul XXI. Întotdeauna citatele motivaționale mă binedispun, mă ajută oarecum să-mi stabilesc un anumit scop și nu privesc acest lucru ca unul neobișnuit. Totuși, n-am să uit niciodată expresia mamei când mi-am constituit propriul ‘mood board’ și l-am atârnat în cameră. „Ești sigură că nu este prea încărcată camera?” mi-a zis ea. Putea să se refere foarte bine și la harababura de pe birou, dar abia atunci am realizat că toată acestă tendință e relativ nouă. Și este una foarte lăudabilă , ca și articolul tău. De multe ori mă întreb de unde a pornit totul: primul blog, primele imagini constituite , cine a popularizat acest lucru îndeosebi pe Tumblr , deoarece sunt foarte mulțumită de rezultatele pe care le dau aceste tehnici motivaționale. Și aplicațiile de pe Android sunt reușite, e tare interesant să descoperi câte un citat nou în fiecare zi.
Nu zic că îți fac citatele vreun proiect sau că te scot dintr-o încurcătură, dar cu siguranță te învață să gândești pozitiv. Restul este cam la latitudinea noastră , cum ai subliniat și tu :)
În primul rând, bun venit în rândul comentatorilor! Mulţumesc pentru că te-ai oprit şi ai stat să scrii tot comentariul ăla lung.
Apoi, pe subiect.
Mie nu-mi venea să cred iniţial că citatele ar putea să mă ajute în vreun fel, dar după ce am început să mă lovesc de ele tot mai des, mi s-au confirmat unele lucruri. Uneori sunt la fel de bune ca un sfat dat de un prieten, sau ca o încurajare făcută de cineva cunoscut. Un citat motivaţional te poate băga în priză de foarte multe ori şi, aşa cum spui şi tu, deşi nu te scot din nicio încurcătură, măcar te motivează ca să poţi ieşi singur din ea.
Bine zis în rândul comentatorilor. În rândul cititorilor mă găsesc de ceva vreme, dar nu prea apuc să comentez postările blogurilor pe care le urmăresc constant. Știi cum e, citești fugitiv noutățile dimineață și apoi nu mai apuci să-ți exprimi opinia. Mi-am dat seama de la o vreme că acest lucru poate da puțin în indiferență și mi-am propus să încerc pe cât posibil să țin pasul și să comentez, pentru că știu ce factor important îl are feedback-ul în toată lumea asta online.
Mulțumesc pentru reply :) Ăsta e unul dintre lucrurile pe care le urăsc cel mai mult la Blogger, faptul că nu pot răspunde la comentariile cititorilor..
Ştiu cum e cu cititul fără a comenta. Fac asta de foarte multe ori şi trebuie să-mi schimb comportamentul, dar până acolo, va trebui să mai fac rost de nişte timp.
Cât despre blogger, din punctul meu de vedere este cea mai proastă platformă de blogging, ever. Ai putea să încerci să-ţi cumperi un domeniu. Sau măcar să treci pe wordpress.com
Bun articol, chiar o sa incerc sa fac chestiile mentionate in articol. Te citesc de ceva timp si imi place foarte mult cum scrii. Multa bafta in continuare.
Ma bucur foarte mult sa aud asta. Iti multumesc!