Cum să-ţi depăşeşti limitele când ieşi la alergat

Astăzi, după mult timp de pauză, am profitat de vremea frumoasă de-afară şi am ieşit să dau câteva ture prin Campusul de la Politehnică.

Am ieşit cu gândul de a alerga 3 kilometri, că după ce, în august, am descoperit pericardita, n-am avut voie să alerg vreo două luni. Iar după acele două luni m-am mutat la Bucureşti şi până m-am obişnuit cu noul program, s-a făcut iarnă. Aşa am ajuns să stau din august până acum fără să mă mişc prea mult, deci nu puteam avea pretenţii prea mari de la mine în seara asta. Totuşi, a fost mai bine decât credeam, iar acum, în încercarea de a explica de ce, o să vă spun cum m-am motivat eu.

Dacă ieşi la alergat după mult timp de pauză, e bine să-ţi pui în gând o limită pe care ştii că o atingi mai greu. Nu e bine să-ţi spui că limita e 100 de metri, dar nici 10 kilometri. Cam cât crezi tu că ai alerga cu puţin chin, atât să-ţi pui în cap. Eu mi-am pus 3 kilometri pentru că nu ştiam cum reacţionează inima mea după problemele din vară.

1. Încearcă să alergi în zone în care mai aleargă şi alţi oameni

Încă de la început era o voce în capul meu care-mi spunea că ar fi bine să nu mai alerg, că şi-aşa nu mă pregătesc pentru nicio competiţie. Totuşi, faptul că-i vedeam pe cei din jurul meu că aleargă mă motiva să fac şi eu asta. Eu am ales să ies la alergat, deci trebuia să fac aşa cum mi-am propus.

2. Or să înceapă durerile, dar or să şi treacă

După vreun kilometru şi jumătate am simţit o înţepătură puternică in partea stângă (acolo unde te înţeapă de obicei când faci efort). Iniţial aveam de gând să mă opresc, pentru că acelaşi gând care-mi spunea că nu mă pregătesc pentru nicio competiţie se întorsese. Totuşi, când vedeam în jurul meu că sunt oameni mai plinuţi şi mai determinaţi decât mine, îmi era ruşine să renunţ. Şi aşa am continuat alergarea în ciuda durerii, care după vreun minut s-a gândit să mă lase în pace.

3. O să ai impresia că nu mai poţi, dar nu e chiar aşa

Când Runtastic-ul mi-a zis în căşti că am făcut 2 km, simţeam că nu mai pot duce încă unul. Atunci m-am gândit că am ieşit din casă cu gândul să termin 3 km şi până când nu fac asta, nu am voie să plec de pe pista de alergare, nici să mă opresc. N-a murit nimeni de la alergarea uşoară, deci n-avea ce să mi se întâmple. În ciuda durerii muşchilor şi a respiraţiei grele, am continuat să alerg.

4. Încearcă să faci din tot ce ţi se întâmplă ceva care să te motiveze

Am observat că oamenii se uitau destul de ciudat la mine şi am presupus că lucrul ăsta se întâmplă din cauza armband-ului şi a căştilor ciudate, iar dacă tot erau toate privirile aţintite spre mine, mi-am zis că nu pot să alerg urât, foarte încet, sau, mai rău, să mă opresc după 3 kilometri. Şi aşa am continuat…

Învârtindu-mă prin Campus, am văzut nişte scări care mi-au amintit de scena asta din Rocky şi am hotărât să le urc doar de dragul feeling-ului de-acolo. După ce m-am văzut sus, mi-am dat seama că nu-s chiar atât de obosit şi că ar fi bine să mai dau câteva ture.

Tot căutând motive să alerg în continuare, am auzit-o pe doamna din cască spunându-mi că am alergat 8 kilometri. Atunci mi-am dat seama că de la 3 kilometri în sus n-am mai simţit nicio durere şi nicio greutate, pentru simplul fapt că am căutat să mă motivez continuu.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar la mine întotdeauna a funcţionat automotivarea, iar de data asta am reuşit să alerg cu 5 kilometri mai mult decât mi-am propus.

Bineînţeles, a contat şi faptul că pe undeva se mai păstrase o urmă de rezistenţă fizică, dar la cât de rău mă simţeam după primii doi kilometri, credeam că toţi anii de atletism au fost făcuţi degeaba.

P.S.: Ceea ce simţi după ce ai terminat o alergare mai lungă decât ţi-ai propus nici nu se compară cu ce simţi după ce ai terminat de alergat exact cât ţi-ai propus.

3 Comments

  1. Catalinu 5 martie 2013
  2. engleza online 27 mai 2013

Leave a Reply