Vânt
Cum să ratezi într-o afacere. Metodă care nu poate da greş!
Vin unele momente în viaţa de blogger în care trebuie să participi la anumite evenimente la sfârşitul cărora eşti nevoit să scrii câte-o recenzie.
Nu e atât de greu să-ţi dai cu părerea pe blog în legătură cu evenimentul la care tocmai ai participat, dar există şi situaţia în care recenzia nu o publici pe blogul tău şi trebuie să foloseşti un limbaj mai… jurnalistic.
Să zicem că trebuie să faci recenzia acelui eveniment pentru un ziar online, iar ea trebuie să sune ca şi cum ar fi scrisă de un jurnalist, nu de un blogger. Ce trebuie avut în vedere (luând-o jurnalistic, of course) în momentul în care scrii recenzia unui eveniment?
Vă mulţumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri, Like-uri şi RT-uri.
19 Comments
Mai așteaptă vreun an și îți spun eu…
Ok. O sa te intreb, sa stii
Nu stiu Cristi ce sa spun dpdv jurnalistic, stiu insa ca ingredientele principale ale unui review sunt informarea, corectitudinea in exprimare si pe cat posibil obiectivitatea, cele pe care si review-ul bloggeristic ar trebui sa le aiba. Nu cred ca nu exista jurnalisti cu patalama care sa nu scrie mai prost ca anumiti bloggeri si invers. De aceea, atata vreme cat tu vei scrie acea cronica in stilul in care-ti scrii blogul parerea mea e ca e ok… Bafta!
Obiectivitatea cred ca lipseste de cele mai multe ori in momentul in care zici ceva despre un anumit eveniment pe blog. Pentru ca tu ai tedinta sa spui: mi-a placut/nu mi-a placut pentru ca. In timp ce intr-un ziar am citit numai articole informative, obiective.
n-ajungi sa scrii jurnalistic daca nimeni nu ti-o cere. daca ajungi acolo inseamna ca n-ai intrebarea sta. altfel lumea te apreciaza ca blogger, continua asa :)
da, n-ajungi sa scrii jurnalistic daca nimeni nu ti-o cere, dar exista foarte mare probabilitatea ca cineva sa ti-o ceara. e de-ajuns sa fii blogger si vada oamenii ca stii sa scrii corect, ca pana la a fi invitat sa scrii pentru un ziar nu e un pas atat de mare
Pe scurt:
1. Exprimare libera, folosind termeni comuni, usor de inteles pentru orice „cititor”.
2. Prezentarea a catorva imagini frumos editate
3. Sustinerea opiniei personale pro sau contra, adica ce ti-a placut si ce nu.
4. Prezentarea celor ce au participat si a subiectelor dezbatute, pe scurt.
5. O incheiere in care sa relatezi experienta ta la acel eveniment si daca ai dori sa o repeti sau nu.
Eu cam asta as scrie pe un blog. Cand vine vorba de un „ziar”, lucrurile s-ar schimba putin, insa in esenta este acelasi lucru.
Cam aşa aş scrie şi eu pe blog, dar în ziar cred ca obiectivismul in legatura cu evenimentul ar fi de adaugat
Sal,
In primul rind cred ca trebuie sa te decizi daca vrei ca macar inceputul recenziei sa sune a stire. Daca da folosesti regula piramidei inversate. Regula asta spune ca in primele rinduri trebuie sa dai raspunsul la una dintre intrebarile urmatoare: cine, ce, cum, cind, unde si de ce. Este obligatoriu ca in primul rind sa se gaseasca raspunsul la macar 2 dintre intrebarile astea. in urmatorul paragraf dai raspunsul la restul. Apoi incepi sa expui puncte de vedere ale participantilor la eveniment. Regula piramidei inversate spune ca, daca stergi partea de jos a materialului jurnalistic cititorul trebuie sa inteleaga cit mai mult din eveniment. Daca scrii pentru un ziar on-line unde chestiile astea NU sunt respectate tot efortul tau este degeaba. In acest din urma caz iti recomand sa respecti macar momentele operei literare invatate la scoala. Pentru orice nelamurire suna-ma. Ti-am spus cindva ca s-ar putea sa fac eu un curs de jurnalism cu cei interesati. Caut ceva timp liber sa pot face asta.
Cu respect,
Gabriel MICu
Multumesc pentru comentariu!
Chiar in timp ce scriam articolul asta ma gandeam la cursul de care ziceai. Daca ai fi reusit sa-l implementezi pana acum, as fi stiut cum stau lucrurile. Oricum, mi-ai raspuns la nelamurire. Multumesc!
Consider ca ce-a spus Gabriel Micu este suficient. De obicei pentru ziare online, treaba asta e ok de privit mai mult personal din punctul de vedere al participantului (in cazul de fata autorul). In online nu se respecta prea mult regulile de jurnalism, dar daca vorbim despre un ziar cu calibru care uneori mai publica articole din online si fizic, e ok de respectat regulile de jurnalism (precum piramida inversata).
Da, la un ziar online care si publica ma refeream. Ca altfel as fi putut scrie linistit cam ca pe blog
In primul rand, trebuie sa stapanesti limba romana. Restul vine de la sine.
Limba romana trebuie s-o stapanesti si pe blog, altfel nu ajungi sa fii invitat sa scrii pentru un ziar
Păi, din startul articolului tre să reiasă clar la ce eveniment ai fost, scopul acelui eveniment, locul unde a avut locul, ca să oferi o informaţie clară despre eveniment şi ca să-i convingi pe cititori că merită să citească întreg articolul despre eveniment.
Dacă e o conferinţă de prezentare a unui produs inserezi un paragraf cu scurte păreri a celor prezenţi. Poţi da şi nişte nume a celor prezenţi pentru a arăta că într-adevăr evenimentul a fost ceva important.
În mare, cred că ar fi cam în aceiaşi notă, dar cu un limbaj mai strict şi informaţia să fie distribuită încă din primele rânduri.
În aceiaşi notă cu un articol despre un eveniment scris pe blog.
Am inteles, ca omul nu sta sa citeasca 100 de cuvinte inainte sa vada despre ce-i vorba
Poate ca unii cred ca e floare la ureche, dar cand ii pui sa scrie sau sa deschida gura, paf, se blocheaza… tracul asta… sau e ignoranta?
Nu, nu e ignorata. E lipsa de exercitiu