Mașinile. Le folosim zi de zi. Sau, dacă nu, le vedem în trafic zilnic sau ne folosim de ele când avem de parcurs o distanță mai lungă. Reprezintă unul dintre cele mai fascinante produse ale ultimilor 100 de ani și ne ajută de multe ori în viața de zi cu zi.
Așa cum probil știi deja, vorbim despre un domeniu extrem de complex și cu o istorie foarte bogată. Pornind de aici, am pregătit o serie de 10 curiozități despre mașini și piese auto, la provocarea celor de la autopieseonline24.ro. Hai să vezi despre ce e vorba.
1. În general, o mașină este formată din peste 30.000 de piese auto, fie că vorbim de roți, șuruburi, piulițe sau ștergător de parbriz;
2. Te-ai întrebat vreodată cum a fost inventat sistemul Cruise Control? Un tip orb, pe nume Ralph Teetor, mergea cu avocatul său cu maşina şi, în timp ce discutau, a observat că avocatul accelerează atunci când ascultă ce i se spune şi frânează atunci când vorbeşte, aşa că s-a gândit că ar fi o idee bună ca maşinile să aibă un sistem care să menţină o viteza constantă fără ca şoferul să intervină. Era începutul anilor ’30 şi abia prin anii ’45, după ani întregi de teste, a hotărât să-şi patenteze ideea sub numele de „Controlmatic”, schimbat ulterior în „Cruise Control”. Sistemul a început să fie construit în serie abia în anii ’58, pe autoturismele Chrysler.
3. Centura de siguranță care se prinde în trei puncte, cea pe care o avem cu toții la mașinile din ziua de azi, a fost inventată de un inginer de la Volvo, în 1959. Brevetul pentru folosirea invenției a fost lăsat la liber, pentru ca fiecare producător de mașini să-l poată folosi și să poată contribui la siguranța pasagerilor lor. Drept dovadă, toate mașinile zilelor noastre ies din fabrică cu acest tip de centură de siguranță;
4. În Turkmenistan, o țară din Asia Centrală fiecare șofer primea câte 120 de litri de carburant în fiecare lună din partea statului. Legea a fost în vigoare între anii 2008 și 2014.
5. Prima amendă pentru viteză a fost aplicată în 1896 lui Walter Arnold, care circula într-un vehicul motorizat cu 13 km/h într-o zonă în care vehiculele aveau voie să circule cu maxim 3.2 km/h. Polițiștii care au observat infracțiunea au venit pe câte-o bicicletă, l-au prins din urmă, apoi i-au dat amenda.
6. Când participă la competiții auto, cei de la Nissan își înscriu mașina cu numărul 23, pentru că în japoneză cifra doi se scrie „ni”, iar trei este „san”.
7. În 1990, BMW a retras de pe piaţă câteva maşini din Germania pentru că aveau o variantă de GPS cu voce feminină, iar unii bărbaţi i-au sunat şi le-au spus că ei nu acceptă ordine de la o femeie.
8. În anul 2016 au fost produse 72 de milioane de mașini. Asta înseamnă o medie de aproape 200.000 de mașini pe zi.
9. Sir Robert Alexander Watson-Watt este numele celui care în 1936 a inventat radarul. Bineînțeles, inițial a fost folosit pentru a detecta obiectele zburătoare (și a fost foarte util în al doilea Război Mondial), apoi a fost modificat în așa fel încât să poți măsura cu el și viteza mașinilor. Într-o zi, Sir Alexander Watson-Watt a fost oprit de un polițist pentru depășirea limitei de viteză, iar când a văzut asta, a spus, mai în glumă, mai în serios, că dacă știa că invenția lui va fi folosită la așa ceva, nu ar mai fi inventat-o niciodată.
10. Folosirea telefonului mobil în timpul condusului poate crește riscul de accident de 20 de ori. Dacă mergi cu o viteză de 60 km / h și te uiți la telefon timp de 6 secunde, e ca și cum ai traversat un teren de fotbal cu ochii închiși și cu o viteză 16,6 metri / secundă.
Centura a devenit echipament standard pe masinile Volvo în 1959, dar statul suedez a impus obligativitatea purtării acesteia abia în 1975…deși efectele erau evidente încă de la început în caz de accident. https://en.wikipedia.org/wiki/Seat_belt_legislation
E un exemplu bun să ne dăm seama cât de târziu apar reglementările statului în majoritatea domeniilor.
Da, da, chiar e un exemplu bun să vedem cât de mult durează ca o idee bună să fie acceptată. :D Mulțumesc pentru completare!