Spune-mi ce piesă personalizată de mobilier ai dori să-ți faci și poți câștiga 500 de lei
Există un site care te ajută să generezi documente și contracte în câteva minute
Unii le critică, alții le admiră. Un singur lucru este cert: le întâlnim din ce în ce mai des prin oraș, devenind parte din spațiul urban. Creațiile cu spray-ul sau stencilul care acoperă deseori pereții de beton sunt acum parte dintr-o mișcare care devine din ce în ce mai populară în rândul publicului larg. Blocurile gri se transformă, de multe ori, în adevărate opere de artă, dând culoare, dinamism și un suflu nou orașului. Poate că așa se explică și deschiderea părinților care își încurajează copiii să vină la Asociația Quantic și să experimenteze tehnici de street art și graffiti alături de artiști consacrați.
Aici se adună tineri de mai multe vârste, care provin din medii vulnerabile și care au resurse de studiu puține. Însă ceea ce îi definește nu este condiția materială, ci interesul pentru auto exprimare și auto reprezentare printr-o tehnică de desen originală, dar și voința de a evolua ca artiști urbani sub îndrumarea unor oameni cu adevărat pasionați de street art și graffiti.
Așa a prins contur centrul educațional și biblioteca din cadrul proiectului Make a Mark, locul unde libera exprimare devine parte dintr-un proces educațional. Se pare că tot ceea ce se întâmplă acolo, atelierele de creație, proiecțiile de filme documentare și schimburile de experiență sau așa-numitele Sketch Exchange, reprezintă o modalitate de a prezenta societății arta stradală dintr-un alt unghi și de a contura noi oportunități pentru tineri.
Ioana Ilie este omul din spatele ideii și tot ea i-a convins pe câțiva artiști urbani să se mute, pentru o scurtă perioadă, din stradă într-o galerie de artă, pentru a promova această mișcare la nivelul întregii comunități. Astfel, treptat, s-a produs o adevărată schimbare de perspectivă. Felul în care oamenii privesc literele îngroșate și formele trasate cu spray-ul a evoluat foarte mult. Atât de mult încât, pe viitor, tinerii de la centru vor desena în mod organizat pe pereții unor școli din București, la care unii dintre ei chiar învață.
De asemenea, termeni precum paste up, throwup sau piece sunt doar câteva concepte care fac din mișcarea street art și graffiti un reper pentru arta contemporană. Drept dovadă, fiecare desen pe care l-am găsit la centru pornește de la o structură și nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Chiar Ioana ne povestește despre cum „copiii au dobândit informații și experiență în legătură cu felul în care stabilești o cromatică, cum construiești o compoziție, cum te pot ajuta umbrele la un desen, cum pui luminile, cum îți alegi conceptul desenului”. Ceea ce rezultă nu sunt doar pete de culoare, ci adevărate creații prin care ei își exprimă idei și felul în care văd lumea.
În prezent, Make a Mark este singurul spațiu din România care organizează cursuri de street art și graffiti, încurajând copiii și tinerii din medii defavorizate să își dezvolte aptitudinile și să mânuiască cu pricepere spray-urile. Dacă înainte ei se întâlneau doar în fața magazinelor și pe la colțuri de stradă, acum au oportunitatea să vină la centru și să deseneze pereții împreună cu grafferi experimentați, care și-au lăsat deja amprenta în diverse părți ale lumii.
Proiectul Make a Mark este realizat de către Asociația Quantic în parteneriat cu Fundația Parada, având o perioadă de implementare de 13 luni. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Acest articol este realizat în cadrul unei campanii de promovare a proiectelor finanțate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Celelalte articole din cadrul campaniei pot fi citite aici. Hai și tu să îi cunoști pe oamenii care construiesc o Românie mai responsabilă, pe 17 și 18 iunie, în Parcul Herăstrău din București la ONGFest Civic Break.