Dă-i bre’ un reminder

Dacă nu s-a întâmplat deja, pregătiţi-vă: o să vină vremea în care munca voastră va fi recunoscută mult mai mult şi va fi răsplătită din punct de vedere material. Cu toţii aşteptăm ziua în care apare primul advertiser şi cere reclamă pe blog, nu?. Cred că e una dintre cele mai fericite zi de blogging pentru unii. Adică na .. simţi că munca ta nu mai este zadarnică.

Fie că te pregăteşti pentru primele bannere şi link-uri plătite, fie că deja sunt de foarte mult timp la tine pe blog, gândeşte-te că dacă ai ocazia să forţezi oarecum nota, ar fi bine să profiţi de ea.

Începe prin a-ţi studia foarte bine colaboratorul.

Dacă în urma discuţiilor purtate pare un tip deschis, priceput şi motivat, înseamnă că ai cu cine discuta. Dacă îl vezi că strâmbă din nas la orice replică a ta, gândeşte-te că EL are nevoie de tine, nu invers. Bine, poate şi tu ai nevoie de banii pe care el este dispus să-i investească, dar nu trebuie să pari disperat din cauza asta şi nu trebuie să te joace pe degete cum vrea el pentru că îţi simte nesiguranţa.

Eventual, dacă îţi cere să scazi din preţ, negociezi, dar nu trebuie să te înjoseşti pentru el. Dacă nu acceptă o ofertă minimă, mai bine renunţi. Mi se pare absurd să pui un banner pe blog pentru 1$/lună. Mai mult câştigi din Adsense dacă îţi pui mintea. Şi crede-mă, nu ştiu cu ce te ajută pe tine 3,5 lei într-o lună. Chiar dacă e dispus să cumpere reclamă pentru un an, nu mori tu fără 42 de lei în decurs de 12 luni, nu? Gândeşte-te că ăsta îţi plăteşte într-un an cât iei tu alocaţia într-o lună. Se merită?

Ok, presupunând că tipul e super ok şi ai cu cine purta o conversaţie decentă (de cele mai multe ori aşa se întâmplă), gândeşte-te că e şi el om ca şi tine. Fiind advertiser, are o grămadă de chestii pe cap, începând de la efectuare de plăţi până la idei de promovare şi tot felul de strategii de marketing. Având o grămadă de chestii pe cap, este foarte probabil ca el să fi uitat de tine. Nu, nu vreau să spun că nu-ţi achită bannerul, dar poate uită că are banner acolo, se termină perioada în care a plătit, iar tu eşti nevoit să scoţi reclama de pe blog.

Aici intervii tu. Deşi, cum am spus la început, el are nevoie de tine, dacă omul inspiră bun simţ, mi se pare normal ca tu să-l răsplăteşti cu acelaşi lucru. Trimite-i un mail cu câteva zile înainte ca luna să ia sfârşit şi aminteşte-i că are bannerul acolo. Spune-i că trebuie scos cât de curând şi întreabă-l dacă mai vrea să mai continuaţi colaborarea.

Crede-mă, un astfel de mail e imposibil să-l supere (dacă de asta îţi era ţie teamă). În cazul în care, din punctul tău de vedere, reclama necesită o renegociere, anunţă asta şi dezbateţi problema.

Lasă un comentariu

24 comentarii

 • A.Dragos 1 Ian 2010, ora 19:01

  Frumos impartasite sfaturile, multumim ! La multi ani Cristi !

  • Grim_Cris 1 Ian 2010, ora 19:40

   @A.Dragos, ma bucur ca sunt de folos. La multi ani!

 • Ioana 1 Ian 2010, ora 20:19

  Ce frumos ti-a zis Dragos,’CRISTI’:D

  • Grim_Cris 1 Ian 2010, ora 20:32

   @Ioana, hai, acum fa misto de mine pe chestia asta :))

 • Thew 1 Ian 2010, ora 22:18

  Bune sfaturile :p

 • FLN 1 Ian 2010, ora 22:55

  M-au contactat si pe mine niste advertiseri care imi ofereau niste preturi de cacat si le-am spus nu-mi oferiti cat va cer nu aveti reclama !

  • Grim_Cris 1 Ian 2010, ora 23:03

   @FLN, dar rau ai mai fost. bine ai facut!

 • Alina 1 Ian 2010, ora 23:06

  La multi ani! Sa treci usor de materiile nesuferite de la scoala, sa ai putere de munca, sa fii sanatos si sa scrii in continuare asa frumos ca pana acum!

  • Grim_Cris 1 Ian 2010, ora 23:11

   @Alina, Multumesc pentru urari! Observ in tine un cititor care a stat ascuns pana acum. Ma citesti de mult si e prima data cand comentezi sau deabia m-ai descoperit?

   P.S.: Ma bucur ca, din punctul tau de vedere, textele mele sunt frumoase. Sper sa nu dezamagesc de acum in colo.
   P.P.S.: La multi ani!

 • Iustin 1 Ian 2010, ora 23:25

  Că bine zici, cel mai bine e să-l tratezi la fel cu te tratează și să știi să ții la preț.

  PS. La mulți ani!

 • Serginho 2 Ian 2010, ora 14:20

  La Multi Ani, Grim! :)

  Imi place articolul, dar sincer eu nu ma agit sa scot bani din blogul personal, dar bineinteles ca nu refuz daca am posibilitatea… :)

 • Dezordonat 2 Ian 2010, ora 14:42

  La multi ani ! Mai e mult pana ajung si eu la ziua cu advertiseri :))

  • Grim_Cris 2 Ian 2010, ora 14:51

   @Dezordonat, nici nu stii cand apare cineva. trebuie doar ca blogul tau sa ii trezeasca interesul

 • Dezordonat 3 Ian 2010, ora 05:28

  Da…mai mult conteaza relevanta si traficul decat interesul advertiser-ului.

  • Grim_Cris 3 Ian 2010, ora 12:54

   @Dezordonat, desigur. ca nu poti sa vrei 50€/luna la 100 de vizitatori pe zi. e imposibil!

 • Perfu 3 Ian 2010, ora 11:03

  Cei mai buni advertiseri sunt cei care detin saloane de masaj erotic :D . Astia da doamne adevarati advertiseri , astia stiu sa respecte bloggerii si te lovesc numai in euroi :D . Restul advertiserilor sunt de 2 lei :)

  • Grim_Cris 3 Ian 2010, ora 12:53

   @Perfu, astia au si cei mai multi bani. in plus, te platesc bine pentru ca stiu ca pe foarte multe bloguri nu au trecere. ca nu tuturor le convine sa puna reclame spre site-uri ale saloanelor de masaj erotic pe site

 • Perfu 3 Ian 2010, ora 15:19

  Hai sa fim seriosi , care blogger nu ar dori 70 de euro pe luna de la un salon de masaj erotic ?

  Daca unii bloggeri accepta si 1 euro pentru afisarea unui banner , la 70 de euro ar da mare party :))

  • Grim_Cris 3 Ian 2010, ora 15:27

   @Perfu, eu accept orice, dar sunt unii care au principii dom’le

 • Perfu 3 Ian 2010, ora 17:53

  Cu principiile lor mor de foame :)) . Dupa aia se plang ca nu fac bani din blogging si se lasa incetul cu incetul de meserie :))

  • Grim_Cris 3 Ian 2010, ora 17:56

   @Perfu, majoritatea astora cu principii sunt pusti de 14-15-16 ani care traiesc pe spatele parintilor. deci daca se lasa de blogging nu mor de foame

 • seoslayer 4 Ian 2010, ora 10:10

  frumos scris… in curand o sa apelez si eu la serviciile bloggerilor:D…

  • Grim_Cris 9 Ian 2010, ora 13:26

   @seoslayer, sa nu uiti de mine, daca te pot ajuta cumva :D

 • seoslayer 11 Ian 2010, ora 11:37

  stai linistit…tu esti primul;):D::>