Dacă ajungi în Cluj, să ştii că sunt nişte voluntari care vor să-ţi arate oraşul gratuit

Când am fost în Cluj la concertul byron (care, apropo, cântă joi în The Silver Church), Oana mi-a făcut un tur rapid al oraşului şi mi-a spus câteva poveşti despre locurile de-acolo. Ar fi mers o plimbare mai lungă, dar începea concertul şi mai era şi frig afară. Oricum, recuperăm noi data viitoare.

Acum câteva zile, aceeaşi Oana mi-a spus că a apărut Cluj Greeters, o iniţiativă pe bază de voluntariat al cărei scop e să le arate vizitatorilor cum arată Clujul. Altfel spus, clujenii cu ceva timp liber se înscriu în platformă şi-şi arată disponibilitatea de a le face vizitatorilor câte-un tur de oraş, iar turiştii anunţă aici că vin în Cluj, anunţă şi în ce perioadă, apoi li se atribuie câte-un voluntar care să le arate de ce e Clujul frumos. Site-ul e făcut în engleză ca să fie pe înţelesul tuturor, dar să ştii că nu le e dedicat doar străinilor.

Mi se pare o iniţiativă foarte interesantă şi sper ca ideea să fie preluată în cât mai multe oraşe. Momentan există în Cluj şi în Bucureşti (la care s-ar putea să apelez şi eu la un moment dat, că mi-ar plăcea să aflu poveşti despre Capitală). A, iar în Constanţa are Diana un proiect asemănător care se cheamă Constanţa Free Tour .

Până una-alta, hai să-ţi arăt ce-am găsit pe un tren din gara din Cluj. Pentru locuri de genul ăsta (pe care ori le descoperi întâmplător, ori ţi le arată cineva, că nu scrie în vreun ghid despre ele) e bun Cluj Greeters.

Processed with VSCOcam with m5 preset

Dacă mai ştii şi alte proiecte asemănătoare, zi-le în comentarii, ca să facem lista cât mai mare. :D

Tags:

One Response

  1. Diana Slav 15 decembrie 2014

Leave a Reply