Dacă ești blogger s-ar putea să-ți folosească Facebook Debugger

Când publici un articol pe blog, Facebook citește codul din spatele acelui articol și salveză într-un fel de cache informațiile care-l interesează, cum ar fi titlul articolului, poza pe care s-o afișeze când dai share sau descrierea articolului.

Dacă te gândești să schimbi titlul sau poza și apoi să dai din nou share pe Facebook, o să observi că în priview-ul link-ului nu s-au făcut modificările, iar lucrul ăsta se întâmplă pentru că Facebook extrage din istoricul lui informațiile despre acea postare, nu se chinuie să se uite din nou în codul ei ca să vadă dacă ai modificat tu ceva. Și cred că ni s-a întâmplat tuturor să vrem să modificăm imaginea reprezentativă a unui articol sau să ne dăm seama că am făcut o greșeală în titlu și vedem că în share-urile de pe Facebook apar tot versiunile vechi ale postării.

Ei bine, pentru asta există Facebook Debugger, un tool care-ți arată cum vede Facebook articolul tău, dar îți dă voie și să-i spui să recitească informațiile și să le actualizeze.

facebook debugger

Practic, după ce intri acolo, trebuie să pui în acea căsuță adresa articolului pentru care vrei ca Facebook să recitească informațiile, apoi să apeși Debug. Atunci Facebook o să-ți facă o listă cu lucrurile pe care le înțelege din codul blogului tău, iar jos de tot o să-ți arate cum ar apărea dacă cineva ar da share acelui articol. Dacă tu ai modificat recent titlul, poza sau descrierea acelei postări, va trebui ca după ce ai apăsat pe Debug, să apeși pe „Fetch new scrape information”. Facebook va scana din nou articolul tău și îți va arăta cum îl vede acum, după ce ai făcut tu modificările.

De menționat ar fi că schimbările nu se fac și la share-urile deja date. Adică dacă dai acum share ultimului tău articol, apoi îți dai seama că ai greșit titlul și-l verifici cu Facebook Debugger, preview-ul din share-ul tău nu se va modifica, ci numai share-urile date după ce ai apăsat pe „Fetch new scrape information”.

Încă un lucru: Debugger-ul e util și dacă abia ai publicat un articol, iar când îi dai share observi că Facebook nu vrea să citească și imaginea din articol. Folosește Facebook Debugger și-o să vezi că găsește și imaginea. :D

Lasă un comentariu

17 comentarii

 • Diana Solomon 12 Feb 2016, ora 11:32

  niceeeee

  • Cristian Florea 12 Feb 2016, ora 12:06

   He, he. :D

 • Alex Ciocan 12 Feb 2016, ora 12:06

  am folosit de cateva ori acest tool mai ales cand au fost probleme legate de cache

  • Cristian Florea 12 Feb 2016, ora 12:07

   E super util, doar că mulți încă nu știu de el.

 • AlmaLavinia 12 Feb 2016, ora 12:20

  l-am incercat de cateva ori si nu mi-a mers niciodata… poate fac ceva aiurea (desi nu vad ce la cat e de simplu), o sa mai incerc :)

  • Cristian Florea 12 Feb 2016, ora 12:45

   Hmm, sigur ai apăsat și pe „Fetch new scrape information”? Nu văd de ce n-ar funcționa.

 • AlmaLavinia 12 Feb 2016, ora 13:15

  da da, am apasat intai Debug, apoi Fetch New scrape information. Poate the new information erau aceleasi ca cele vechi si el functiona, dar imi dadea acelasi rezulat. anyway, macar acum stiu sa mai incerc

 • joie negru 12 Feb 2016, ora 16:18

  Nu prea ma prind ce poate sa-mi schimbe acest tool.

  • Cristian Florea 15 Feb 2016, ora 11:09

   Eu am încercat să explic cât de bine am putut. :)) Dacă nu ai înțeles, explic și live, când vii la Social Media Summit.

 • Andreea 16 Feb 2016, ora 12:53

  da, este intr-adevar un instrument foarte util atunci cand publici pe blog, ca sa fii sigur ca se vede bine poza cand dai share pe Facebook :)

 • joie negru 17 Feb 2016, ora 12:18

  M-am lovit de o situatie acum si chiar mi-a folosit aplicatia asta. Acum inteleg si eu utilitatea ei. Mersi mult!

  • Cristian Florea 17 Feb 2016, ora 15:17

   Atâââât! Chiar mă bucur să aud asta. :D

 • Ioana Radu 18 Feb 2016, ora 16:32

  Eu folosesc instrumentul asta pentru link-urile pe care Facebook nu le citeste deloc (toata lumea a patit asta cel putin o data… cand un link apare ca si cum ar fi catre home page, si fara imagine, si fara descriere, si fara titlu… nothing, nada, niente).

  Pentru schimbarile de care zici tu, mi se pare mai simplu sa schimb din plugin-ul de SEO. Daca tot dau edit la postare, si am formularul de SEO in partea de jos a articolului, e mai la indemana asa :D Si, da, facebook il reinterpreteaza automat daca s-au produs schimbari in formularul ala (lucru care nu se aplica in cazul in care modificarile se fac doar pe articol).

 • Leo 4 Mar 2016, ora 13:11

  Am avut problema asta și chiar m-a ajutat!

  • Cristian Florea 4 Mar 2016, ora 13:16

   Chiar e un tool util. :D

 • Georgiana 31 Mar 2016, ora 22:28

  De foarte mare ajutor! Mulțumesc! :)

  • Cristian Florea 1 Apr 2016, ora 08:55

   Mă bucur că am putut fi de ajutor. :D