Dacă nu înţelegi un lucru, asta nu înseamnă că e o aberaţie

Cred că un pas important pe care trebuie să-l facă fiecare dintre noi în viaţă este de a conştientiza că ceea ce nu reuşim să înţelegem poate fi, totuşi, un lucru bun.

Mi s-a întâmplat de foarte multe ori în copilărie să spun că un joc este foarte prost, din simplul motiv că nu ştiam să-l joc şi că îmi scădea numărul de vieţi o dată la câteva minute. Atunci refuzam să-l mai încerc pentru că mi se părea un joc de nimic, cu toate că n-am îndrăznit să învăţ cum se joacă înainte să-l cataloghez aşa.

Odată cu trecerea timpului am învăţat că lucrurile nu-s chiar aşa cum le credeam eu, adică o chestie care mie mi se pare proastă, altuia s-ar putea să i se pară foarte bună, chiar dacă eu nu înţeleg de ce.

Astăzi am găsit pe pagina de Facebook a lui Gabriel Solomon următoarea poza, care mi-a amintit de o întâmplare mai veche de pe vremea când făceam atletism.

just run

Mă pregăteam pentru un concurs de cros şi aveam de alergat, parcă, vreo 50 de minute. Eram în Focşani şi am hotărât să fac alergarea în jurul stadionului, unde nu eram nevoit să alerg pe asfalt, astfel protejându-mi picioarele. Era dimineaţă, iar stadionul era gol. Paznicul, nou fiind, se uita cu mirare la ceea ce făceam eu, că şi-aşa nu avea altceva mai bun de făcut. După ce am terminat de alergat toate turele, îl văd că vine spre mine:

– Copile, am şi eu o curiozitate.
– Spuneţi, zic.
– Cine te-a pedepsit să alergi atât? (eu credeam că glumeşte) Nu cred că ai fi alergat tu atât de mult de capul tău. În plus, şi-aşa nu te vede nimeni, deci ai fi putut trişa.

Mi-am dat seama că nu înţelege nimic din sport şi m-am chinuit puţin să găsesc un răspuns care să nu-l jignească.

– Sunt atlet, zic, şi mă pregătesc pentru o competiţie importantă. Nu m-a pedepsit nimeni, dar dacă fur la antrenamente, nu o să dau randament la concurs, iar ăsta nu-i un lucru bun.

Mi-a dat impresia că a înţeles şi nu mă îndoiesc de lucrul ăsta, dar sper să fi învăţat şi că nu trebuie să cataloghezi drept ciudat un lucru pe care nu-l înţelegi.

4 Comments

  1. Adelin 5 februarie 2013
  2. gabriel solomon 6 februarie 2013
    • Cristian Florea 6 februarie 2013

Leave a Reply