Boli profesionale
Despre şoc
Vi s-a întâmplat să revedeţi (după mult timp) un film bun sau să recitiţi o carte la fel de bună şi să se schimbe total impactul sau mesajul pe care îl are filmul sau cartea respectivă asupra voastră?
Teoretic, asta se întâmplă datorită faptului că pe măsură ce creştem ne schimbăm modul de gândire şi ajungem să analizăm lucrurile din perspectiva unei persoane cu câţiva ani mai matură, astfel încât percepem lucrurile altfel. Privim filmul cu alţi ochi sau înţelegem cartea altfel, arătându-ni-se alte mesaje sau lucruri care trebuie urmate şi analizate.
Asta înseamnă că trebuie să stăm degeaba toată viaţa iar cu câţiva ani înainte de moarte, la bătrâneţe, să ne uităm la toate filmele şi să cititm toate cărţile doar pentru că atunci suntem la cel mai înalt grad de maturitate. Sau maturitatea nu se bazează pe vârstă?
Bine, bine. Şi dacă maturitatea nu se bazează pe vârsta atunci în funcţie de ce se calculează? Chiar conteză cât de matur eşti într-o lume în care tupeului i se atribuie fraza „Grow up”?
30 Comments
Salut. Un exemplu clasic al cărţilor ce trebuie citite de cel puţin două ori (prima dată în copilărie şi a doua oară la maturitate) este „Alice în ţara minunilor”, sau „Aventurile lui Tom Sawyer”.
Eu din cauza asta evit sa revad filme precum Robocop sau Poltergiest care mi-au marcat copilaria, prentru ca stiu ca mi se vor parea niste porcarii si nu vreau sa stric imaginea aia pe care o am despre ele de cand eram mica.
.-= Ultimul articol al lui Cezurlis – Plozii si bataia =-.
Insula Comorii. Carte si film, Pfff.. diferente de la cer la pamant. Dar exista si o parte benefica in treaba asta: carte, apoi film. Pentru ca ne da voie sa exploram doua viziuni diferite asupra aceluiasi subiect. Si asta face bine, in timp!
.-= Ultimul articol al lui Neamtu’ – Sa tragem sirena! =-.
mai rau este cand iti trebuie la scoala si uiti care secventa era din film si care era din carte. si ajungi sa spui tot felul de bazaconii la ora, de zice profa ca le inventezi
Si e si mai naspa daca profa a vazut filmu, ca o sa zica dupaia ca numai te-ai uitat la film, n-ai citit si cartea
asa cum se intampla de obicei…Aventurile lui Gulliver, de Johnathan Swift este scrisă pentru două timpuri de audiență.Odată pentru copii și odată pentru maturi.Copiii văd niște aventuri fantastice iar maturii o satiră după niște fapte din istoria Angliei.
N-am dus lipsă nici de filme revăzute, că doar se reiau la TV în fiecare an în anumite momente ale anului.
.-= Ultimul articol al lui Mihai – Ne-a făcut Michael Jackson mai buni? =-.
oare mi-a folosit la ceva ca am facut gradinita si am citit capra cu 3 iezi?
la gradinita te-a invatat sa numeri. si .. nu mai stiu. cat despre capra cu trei iezi, ia citeste-o iar :D
ba, nu-mi place articolul asta.mi se pare superficial
.-= Ultimul articol al lui Ioana – Departe… =-.
este superficial :-?? oricum, nu exista blog numai cu articole bune sau .. ok
ce te-am inversunat.asa-mi place, fii dur!
.-= Ultimul articol al lui Ioana – Departe… =-.
mereu sunt dur. nu se vede?
maturitatea nu se calculeaza…(de unde ai scos asta?)… pur si simplu iti dai seama ca esti mai mutur decat colegul tau care prefera sa joace NFS decat sa faca ceva constructiv(deci cateodata poti mai matur decat o persoana cu 5 sau 10 ani mai batrana ca tine)…cel putin asha vad eu…
o carte care merita citita de cel putin 2 ori este „Adam si Eva” a lui Liviu Rebreanu…
iar un film :-?… cred ca „Restul e tacere”(film romanesc)…
partea cu calculatul am spus-o ironic
conteaza mult ce varsta ai cand citesti o carte/ vezi un film ..cum vezi u lucrurile …mi s-a intamplat de multe ori sa nu ma mai impresioneze lucruri pe care altadata le adoram ;))
aici sunt deacord cu tine. pe masura ce ne maturizam ne dam seama ca unele lucruri nu sunt asa cum le credeam noi odinioara si ajung sa nu ne mai impresioneze unele, iar altele sa le ia locul
Nu prea am dat importanta recititului de carti sau revizionarii vreunui film. Dar… apropo de asta, duminica la 20:30 e „Ghost” (Fantoma mea iubita) pe Acasa TV, film care l-am vazut pana acum de vreo 6-7 ori si ma voi uita din nou fiindca e filmul meu preferat. Acum voi incerca sa ii dau importanta acestui fapt. :))
.-= Ultimul articol al lui Marian – Votează videoclipul deceniului! =-.
bun! duminica, dupa film, dai o raita pe blog si ne spui daca ai observat vreo diferenta sau ceva
Am revazut filmul si, ciudat, mi se pare din ce in ce mai genial! :))
O sa incerc sa revad cateva filme peste cativa ani.
Nu ma inteleg asa bine cu cartile :D.
.-= Ultimul articol al lui Shocky – Hai faiv mania =-.
Interesant e sa compari un film cu o carte. Rare sunt cazurile in care filmul depaseste cartea, asta e clar.
kamasutra o carte f buna :D
da’ daca nu vezi si filmul, n-ai facut nimic :P
.-= Ultimul articol al lui Neamtu’ – Mai romascan decat altii =-.
tot zice profa de franca de ‘Micul Print’, ca e minunata pt. adulti .
mhm
maturitatea .
paaaaaaaaaai eu cred ca
multa multa experienta + inveti ceva din experientele alea care’s si bune si rele + let it be = maturitate. gresesc, se poate .
.-= Ultimul articol al lui Alle – neatenţia… =-.
Micul Print? Am adormit cand am incercat prima data s-o citesc. A doua oara n-a mai existat
Aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain .. Am citit cartea de 2 ori :D si am de cand sa o mai citesc .. Este una din putinele carti care le-am citit si care mi-a placut (nu prea ma omor cu cititul) ..
In ceea ce priveste filmele cred ca am vazut Facing the Giants de 10-12 ori pana acum :D .. La cele romanesti mai uit de fiecare data cand am ocazia ..
Am incercat sa citesc Tom Sawyer prin clasa a 4-a. Am renuntat cand mai aveam 50 de pagini pentru ca ma plictisisem. De atunci n-am mai incercat, dar cam stiu despre ce e vorba :))
Facing the Giants, n-am vazut. Poate am sa ma uit curand
Asa cum acum in clasa a X-a citim iar Harap Alb. Acum e cu totul diferit, toti tovarasii aia de drum au o semnificatie anume, podu la fel, isi redobandeste identitatea prin moarte etc. Oare nu erau mai frumoase daca le lasau asa cum le-am citit in copilarie, ca orice basm?
dar de .. ministerul educatiei vrea sa stim ca harap alb a parcurs de fapt un drum initiatic, nu ca s-a dus sa ia imparatia unchiului sau si atat
Acum ca a trecut ceva timp de cand am terminat cu Harap-Alb mi se pare ca ceea ce am scris mai sus e prea intelectual pentru mine:))